Για όσους γοητεύονται από την ιδέα της άσκησης, αλλά δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση τους στον κόσμο της φυσικής κατάστασης, υπάρχει ένας συνδυασμός που αξίζει να δοκιμάσετε. Ονομάζεται kentro, και παρόλο που το όνομά του μπορεί να μην ακούγεται οικείο,συνδυάζει την αναπόσπαστη πειθαρχία και ευελιξία της Yoga, αλλά και cardio ασκήσεις για να λειτουργήσει ολόκληρο το σώμα στον ρυθμό της μουσικής.
Όμως, πέρα από τη φυσική άσκηση που μπορούμε να κάνουμε, το κέντρο είναι η δραστηριότητα που, όπως η γιόγκα, από την οποία παίρνει μια σειρά ασκήσεων, μας φέρνει σε επαφή με τον εαυτό μας και το σώμα μας σχεδόν διαλογιστικά.
«Τα μαθήματα τελειώνουν με λίγο διαλογισμό για να χαλαρώσουν το σώμα και το μυαλό», λέει η Ισπανίδα εκπαιδεύτρια Kentro María Medina.
Προσθέτει, επίσης, ότι είναι μια δραστηριότητα που ξεκινά με σχοινάκι για να ζεσταθεί το σώμα και να «δουλέψει για τον διανοητικό συντονισμό», εκτός από τη διεξαγωγή στάσεων γιόγκα και λειτουργικών ασκήσεων δύναμης. «Στο Κέντρο δουλεύουμε ολόκληρο το σώμα και κάθε τάξη επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα μυών. Αλλά ως επί το πλείστον, τα πόδια, τα χέρια, οι γλουτοί και η κοιλιά δουλεύουν πολύ καλά.»
Μαθήματα kentro
Πριν σκεφτείτε να ξεκινήσετε το kentro ή να το απορρίψετε από τη ζωή σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχετε εξασκήσει γιόγκα πριν. Όταν πηγαίνετε σε αυτά τα μαθήματα, τα οποία διδάσκονται προσωπικά αλλά και «διαδικτυακά», ξεκινήστε ανοίγοντας το μυαλό σας και είστε πρόθυμοι να τα δώσετε όλα, έχοντας κατά νου ότι στην αρχή μπορεί να είναι απογοητευτικό επειδή οι κινήσεις δεν βγαίνουν όπως αναμένετε ίσως ή δεν έχετε αρκετή ευελιξία ούτε δύναμη (συχνά της θέλησης) να σας κρατά «εκεί» κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
Η ειδικός María Medina, εξηγεί ότι τα μαθήματά της είναι μια ομαδική εμπειρία «στην οποία μπορείτε να συνδεθείτε με τον εαυτό σας, με τη συλλογική ενέργεια της ομάδας και με τη μουσική.»
Αλλά μετά από πολλή προσπάθεια και παίρνοντας το σώμα στάσεις που δεν είχε κάνει ποτέ πριν, η María Medina (@maricoles) αποκαλύπτει ότι τα μαθήματα, που συνήθως διαρκούν περίπου 40 λεπτά συνολικά, τελειώνουν πάντα με έναν μικρό διαλογισμό τύπου «shavasana» όπου χαλαρώνει το σώμα και το μυαλό, με ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την προσπάθεια και τον ιδρώτα.