Η προειδοποίηση που απηύθυνε την Κυριακή, μέσω του NBC, ο καθηγητής παιδιατρικής και μοριακής ιολογίας και μικροβιολογίας στο Baylor College μοιάζει να απηχεί την κραυγή αγωνίας μεγάλου μέρους της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας: «Εάν δεν κατανοήσουμε πλήρως την προέλευση της Covid-19, τότε θα υπάρξουν στο μέλλον και Covid-26 και Covid-32», είπε χαρακτηριστικά ο Πίτερ Χότεζ. Πρόσθεσε δε, όπως σημείωσε η «Washington Post», ότι απαιτείται ενδελεχής έρευνα στην περιοχή της Ουχάν, που θα διαρκέσει από 6 έως 12 μήνες, προκειμένου να υπάρξει αξιόπιστο αποτέλεσμα.
Πρόσθεσε, έτσι, τη φωνή του σε εκείνες που προέρχονται τόσο από συναδέλφους του όσο και πολιτικούς, οι οποίοι ζητούν από το καθεστώς της Κίνας να επιτρέψει την πλήρη και άνευ όρων πρόσβαση στην Ουχάν και το Ινστιτούτο Ιολογίας της, το οποίο έχει βρεθεί στο προσκήνιο ως «ύποπτο» για τη διαρροή του φονικού ιού, πιθανότατα εξαιτίας ατυχήματος.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως την περασμένη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε επιτακτικά από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να του δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση, επιλέγοντας πρακτικά ένα από τα δύο κυρίαρχα σενάρια: του ατυχήματος ή της απευθείας μετάδοσης από το ζωικό βασίλειο στους ανθρώπους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάγκη να υπάρξει νέα έρευνα δείχνει να είναι ένα από τα λίγα θέματα στα οποία ομονοούν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο. Εξάλλου, ο πρώτος που είχε θέσει το ζήτημα ήταν ο Τραμπ, για να αντιδράσει όμως τότε το κόμμα που διαθέτει σήμερα την πλειοψηφία. Τι ήταν, όμως, αυτό που έκανε τον Μπάιντεν να αλλάξει ρότα;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times», η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών η οποία σήμανε συναγερμό είχε παραδοθεί στον τέως πρόεδρο, μόλις 15 ημέρες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Οπως ίσως γνωρίζουν αρκετοί, έκανε λόγο για τουλάχιστον τρία κρούσματα στις τάξεις του προσωπικού του Ινστιτούτου της Ουχάν πριν από το πρώτο επισήμως καταγεγραμμένο (στις 8 Δεκεμβρίου 2019), κάτι που εφόσον επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει το σενάριο του ατυχήματος.
Ομως, μέχρι πρόσφατα η στάση της Ουάσιγκτον δεν είχε αλλάξει επισήμως, κάτι που φαίνεται πως οφείλεται στην άρνηση των επιδημιολόγων να στηρίξουν μια θεωρία η οποία θα δικαίωνε τον Τραμπ, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπως έδειξε και η εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Αλλαγή στάσης
«Το πιο σημαντικό που άλλαξε έκτοτε είναι ότι διακεκριμένοι ιολόγοι βγήκαν και μίλησαν δημοσίως», διαπιστώνει μια πηγή που μίλησε στους «FT». Ακόμη και ο Αντονι Φάουτσι έδειξε να αλλάζει στάση, καθώς ενώ αρχικά υποστήριζε σθεναρά ότι ο νέος κορωνοϊός έκανε την εμφάνισή του με φυσικό τρόπο (συμπέρασμα το οποίο συνάδει και με το πόρισμα της πρώτης επιτροπής του ΠΟΥ που επισκέφθηκε την Ουχάν, στις αρχές του έτους), τώρα τάσσεται πλέον ανοιχτά υπέρ της διεξαγωγής νέας επιτόπιας έρευνας.
Κάτι τέτοιο φυσικά δεν θα είναι εύκολο, καθώς το Πεκίνο δεν μοιάζει διατεθειμένο να δώσει τη συγκατάθεσή του. «Οι ΗΠΑ ουδόλως ενδιαφέρονται για τα γεγονότα και την αλήθεια, ούτε όμως για μια σοβαρή επιστημονική μελέτη αναφορικά με την προέλευση του ιού. Ο μόνος τους στόχος είναι να αξιοποιήσουν την πανδημία για στιγματισμό και πολιτική διαχείριση, προκειμένου να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Λέτε να μείνει, τελικά, ο κόσμος με την απορία, όπως συμβαίνει και με την ισπανική γρίπη η οποία, σε μεγάλο βαθμό, εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο πάνω από έναν αιώνα μετά;