Το τεστ διάρκειας 6 λεπτών (6MWT) είναι ένα ευρέως διαθέσιμο, εύκολο ενώ το χρησιμοποιούν και γιατροί για να αξιολογήσουν τη λειτουργική ικανότητα των ασθενών, ιδίως όσον αφορά την καρδιακή υγεία τους. Σύμφωνα με έρευνα, το τεστ χρησιμοποιείται συνήθως για την αξιολόγηση της έκτασης της καρδιοπνευμονικής νόσου σε έναν ασθενή αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλά και για τον έλεγχο της καρδιάς σας.
Πώς λειτουργεί το τεστ των έξι λεπτών
«Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της απόκρισης σε μια συγκεκριμένη θεραπεία ή ως οδηγός για μια συνταγή άσκησης ή άλλη θεραπεία», σύμφωνα με τον καρδιολόγο δρ. Edo Paz.
«Οι ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια συχνά παραπονιούνται για μειωμένη λειτουργική ικανότητα και δύσπνοια κατά την άσκηση» επισημαίνει ο καρδιολόγος, δρ. Saad Raza. Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι μπορούν να ολοκληρώσουν τη δοκιμή, καθώς δεν είναι πολύ δύσκολο.
Το 6MWT είναι πολύ εύκολο να γίνει και δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, αλλά θα πρέπει να εκτελείται σε εσωτερικούς χώρους σε επίπεδη, ευθεία και σκληρή επιφάνεια. «Ο στόχος αυτής της δοκιμής είναι να περπατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο για έξι λεπτά συνολικά, μπρος-πίσω ανάμεσα σε δύο κώνους, που απέχουν περίπου 30 μέτρα» επισημαίνει ο δρ. δρ. Saad Raza.
Τα αποτελέσματα βασίζονται στην απόσταση που μπορείτε να διανύσετε σε αυτά τα έξι λεπτά.
«Τα υγιή άτομα συνήθως θα πετύχουν τουλάχιστον 400 έως 700 μέτρα, με τις κύριες μεταβλητές να είναι το φύλο, η ηλικία και το ύψος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πώς θα το κάνετε
Παραμείνετε χαλαροί, φάτε σύμφωνα με το συνηθισμένο πρόγραμμα γευμάτων σας και φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια. Ο θεράπων ιατρός θα μετρήσει τον καρδιακό σας ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου πριν από τη δοκιμή. «Οι καρδιολόγοι κάνουν επίσης ερωτήσεις σχετικά με το βασικό επίπεδο δύσπνοιας» αναφέρουν οι ειδικοί.
Σημειώστε την πορεία με δύο κώνους που απέχουν 100 πόδια ή 30 μέτρα. Περπατήστε εμπρός και πίσω μεταξύ κάθε κώνου με κατάλληλο ρυθμό και σταματήστε και ξεκουραστείτε, εάν χρειάζεται.
Καταγράψτε τον αριθμό των γύρων και τη συνολική απόσταση που καλύφθηκε. Τέλος, καταγράψτε ξανά τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τον κορεσμό οξυγόνου, αφού ολοκληρώσετε.