Μια ομάδα από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής και το Τμήμα Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Yong Loo Lin στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (NUS) διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που καταναλώνουν περισσότερες από δύο τυποποιημένες μερίδες μανιτάρια εβδομαδιαίως μπορεί να έχουν 50% μειωμένες πιθανότητες ήπιας γνωστικής εξασθένισης, καθώς ενισχύουν τον εγκέφαλο.
Πόσα μανιτάρια είναι αρκετά;
Μια μερίδα ορίστηκε ως τα τρία τέταρτα ενός φλιτζανιού μαγειρεμένων μανιταριών με μέσο βάρος περίπου τα 150 γραμμάρια. Δύο μερίδες θα ισοδυναμούσαν με περίπου μισό πιάτο.
Ενώ τα μεγέθη των μερίδων λειτουργούν ως κατευθυντήρια γραμμή, αποδείχθηκε ότι ακόμη και ένα μικρό μέρος των μανιταριών την εβδομάδα μπορεί να είναι ωφέλιμο για τη μείωση των πιθανοτήτων γνωστικής εξασθένισης.
«Αυτή η συσχέτιση είναι εντυπωσιακή και ενθαρρυντική. Φαίνεται ότι ένα κοινό διαθέσιμο συστατικό θα μπορούσε να έχει δραματική επίδραση στη μείωση της γνωστικής εξασθένισης» αναφέρει ο δρ. επίκουρος καθηγητής Lei Feng, ο οποίος είναι από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής του NUS, και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Ποια μανιτάρια να επιλέγουμε;
Στη μελέτη αναφέρονται έξι μανιτάρια που καταναλώνονται συνήθως στη Σιγκαπούρη. Ήταν χρυσά μανιτάρια, στρειδιών, shiitake και λευκό κουμπί, καθώς και ξηρά και κονσερβοποιημένα μανιτάρια. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι άλλα μανιτάρια που δεν αναφέρονται να έχουν επίσης ευεργετικά αποτελέσματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ευεργετική τους για τον εγκέφαλο δράση μπορεί να οφείλεται σε μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις ποικιλίες.
«Ενδιαφερόμαστε πολύ για μια ένωση που ονομάζεται εργοθειονίνη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ. Irwin Cheah. «Η εργοθειονίνη είναι ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν. Αλλά μπορεί να ληφθεί από διατροφικές πηγές, μία από τις κυριότερες από αυτές είναι τα μανιτάρια».
Άλλες ενώσεις που περιέχονται στα μανιτάρια μπορεί επίσης να είναι επωφελείς για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένισης.
Οι βιοδραστικές ενώσεις στα μανιτάρια μπορούν επίσης να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τον νευροεκφυλισμό αναστέλλοντας την παραγωγή β-αμυλοειδούς και φωσφορυλιωμένης πρωτεΐνης – tau και ακετυλοχολινεστεράσης.