Η πανδημία που προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας ριζικά. Και ακόμα κι αν έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τον ιό όλο αυτό το διάστημα, οι αλλαγές που ακολουθούμε για να προστατεύσουμε εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ειδικά το σώμα μπορεί να «μαρτυρά» με διαφορετικές ενδείξεις τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας.
Εγκέφαλος που «ανησυχεί» όχι μόνο για την πανδημία
Πολλές είναι οι πτυχές της πανδημίας που εντείνουν το αίσθημα της ανησυχίας, από τον κίνδυνο της μόλυνσης έως και τον φόβο για την επόμενη ημέρα. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι παρά τους περιορισμούς εξακολουθούμε να είμαστε κοινωνικά πλάσματα.
«Η ανθρώπινη σύνδεση, που έχει περιοριστεί στις οθόνες μας, είναι ένα από τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά και γι’ αυτό αποτελεί βασική μέθοδο-παρέμβαση κατά του άγχους» σύμφωνα με τον δρα Ken Duckworth, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.
Μέχρι όμως να επιστρέψουμε στην κοινωνική μας ζωή με ασφάλεια, είναι σημαντικό να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να διατηρήσουμε αυτή τη σύνδεση ζωντανή.
Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στη διάθεση, στην όρεξη αλλά και τον σύπνο σας, στις συνηθισμένες δηλαδή ενδείξεις που μας προειδοποιούν για τα αυξημένα επίπεδα στρες, δοκιμάστε να κάνετε συχνότερα διαλείμματα από τον καναπέ και τα social media, να μετακινείστε και να χαλαρώνετε.
Τι συμβαίνει με το δέρμα και τα μαλλιά μου;
Οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει σε αλλαγές στην επιδερμίδα αλλά και στα μαλλιά μας. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η «maskne», όρος που επινοήθηκε για την ακμή και τον ερεθισμό που μπορεί να προκαλέσει η μάσκα στο πρόσωπο.
Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά τη χρήση ενυδατικής κρέμας πριν και μετά τη χρήση μάσκας, την χρήση προϊόντων μακιγιάζ που δεν φράζουν τους πόρους και την επιλογή του σωστού μεγέθους μάσκας ώστε να είναι σφιχτή αλλά και άνετη.
Εάν τα χέρια σας εμφανίζουν ξηρότητα από το συνεχές πλύσιμο και τη χρήση αντισηπτικών, μην ξεχνάτε να τα ενυδατώνετε ύστερα από κάθε καθαρισμό. Η απώλεια μαλλιών από την άλλη μπορεί να οφείλεται είτε στην έλλειψη βιταμινών, εξαιτίας της μη ισορροπημένης διατροφής, είτε στο αυξημένο άγχος.
Η αραίωση ή η απώλεια των μαλλιών, αν και ενοχλητική, είναι προσωρινή, αφού, σύμφωνα με τους ειδικούς, τείνει να ξεκινά δύο έως τρεις μήνες μετά το στρεσογόνο γεγονός και σταματά μόλις το στρες μειωθεί.
Μουδιασμένο σαγόνι και ευαίσθητα δόντια
Εάν αισθάνεστε μούδιασμα ή πόνο στο σαγόνι και τα δόντια σας είναι πιο ευαίσθητα από το συνηθισμένο, πιθανότατα να σφίγγετε το σαγόνι και να τρίζετε τα δόντια σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
Το άγχος αποτελεί τον βασικό υπαίτιο αυτής της ανθυγιεινής συνήθειας, ενώ πιθανότατα να διαπιστώσετε ότι το κάνετε όταν κοιμάστε ή όταν συγκεντρώνεστε πολύ σε μια δραστηριότητα. Η ακύρωση των οδοντιατρικών σας ελέγχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να εντείνει τα προβλήματα.
Γι’ αυτό, εκτός των ασκήσεων χαλάρωσης των μυών του προσώπου, τα τακτικά ραντεβού στον οδοντίατρό σας, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, είναι απαραίτητα για να σας κατευθύνει.
Πόνος στη μέση και στον αυχένα
Η πανδημία έφερε και τα νέα δεδομένα της τηλεργασίας, με τους περισσότερους να στρέφονται στη χρήση του laptop, μετατρέποντας τον πάγκο την κουζίνας, τον καναπέ ή ακόμα και το υπνοδωμάτιο στο προσωρινό τους γραφείο.
Αυτά τα υποκατάστατα, ωστόσο, δεν διαθέτουν τον εργονομικό σχεδιασμό ενός γραφείου που θα αποτρέψει τους πόνους στη μέση και στον αυχένα, τους τραυματισμούς στον καρπό και τη λανθασμένη στάση της σπονδυλικής στήλης.
Μάλιστα, οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στους μυς και στους συνδέσμους εξαιτίας της χαλαρής στάσης του σώματος αναπτύσσονται σταδιακά και ενδέχεται να μην εμφανιστούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, για αρκετούς μήνες ή και περισσότερο.
Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η λανθασμένη στάση μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων, τα οποία μπορεί να σας ταλαιπωρούν ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Γι’ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε το γραφείο σας ή να διαμορφώσετε έναν χώρο που να μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες της καθιστικής εργασίας.
Ανθυγιεινές συνήθειες Vs καρδιάς
Μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξεφύγουμε από ανθυγιεινές συνήθειες όταν έχουμε άπλετο χρόνο και λίγους μονάχα αντιπερισπασμούς. Είτε πρόκειται για κατανάλωση αλκοόλ είτε για κάπνισμα, οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι είναι εύκολο να παρασυρθούμε, ειδικά όταν ζούμε κάτι τόσο πρωτόγνωρο όσο η πανδημία.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιες συνήθειες βλάπτουν την καρδιά μας, μαζί με τις λιγότερες υγιεινές διατροφικές επιλογές και την αδράνεια εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. «Ενα από τα πράγματα που βλέπω συχνά είναι η επιδείνωση πολλών χρόνιων ασθενειών» αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Ada Stewart, πρόεδρος της American Academy of Family Physicians.
«Πολλοί άνθρωποι παραλείπουν τα τακτικά τους ραντεβού για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης ή του διαβήτη, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει υποκείμενα νοσήματα» εξηγεί.
Επιπλέον κιλά
Κατά τη διάρκεια των lockdowns παραμείναμε σπίτι, φορώντας – σχεδόν συνέχεια – τις φόρμες μας, με τις μετακινήσεις μας να περιορίζονται στα πολύ βασικά, όπως το να φέρουμε ένα επιπλέον σνακ από την κουζίνα στον καναπέ.
Εάν έχετε διαπιστώσει ότι τα κιλά σας αυξήθηκαν, προσπαθήστε να μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας, μια και οι μικρές ευκαιρίες δραστηριότητας που ενισχύουν κατά πολύ τον μεταβολισμό, όπως το περπάτημα από και προς τη δουλειά, μειώθηκαν σημαντικά.
Αντ’ αυτού, για να επανέλθετε σταδιακά, δοκιμάστε να κάνετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με γεύματα και σνακ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και με λίγες θερμίδες.
«Κόκκινα» μάτια
Τις ημέρες του εγκλεισμού οι οθόνες αποτέλεσαν το παράθυρό μας προς τον έξω κόσμο, καθώς περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας κάπου ανάμεσα στην οθόνη του υπολογιστή, εργαζόμαστε στην οθόνη του κινητού, «σκρολάρουμε» στα social media και σε εκείνη της τηλεόρασης κάνοντας binge watching.
Ενώ όμως ο χρόνος μας φαίνεται να κυλά πιο γρήγορα, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάψιμο ή φαγούρα στα μάτια, θολή ή και διπλή όραση. Για να τα προστατεύσετε, θα ήταν καλό να απενεργοποιείτε τα φώτα πάνω από το κεφάλι σας, να βάζετε σταγόνες με φυσικό ορό για να τα ανακουφίσετε, αλλά και να κάνετε συχνά διαλείμματα.
Ακαμπτα πόδια
Οι γυναίκες που έχουν σταματήσει να φοράνε ψηλά τακούνια ή άλλα άβολα παπούτσια καθημερινά μπορεί να συγκαταλέγονται και στους λίγους «κερδισμένους» της πανδημίας.
Τα άτομα, όμως, που περπατούν διαρκώς με κάλτσες ή ξυπόλυτοι μέσα στο σπίτι ενδεχομένως να εκδηλώσουν πόνο στη φτέρνα ή τενοντίτιδα, σύμφωνα με τη δρα Jane Andersen, ποδίατρο στη Βόρεια Καρολίνα και εκπρόσωπο της American Podiatric Medical Association.
Απλά ζητήματα, που δεν ελέγχονται όμως τακτικά, όπως η τενοντίτιδα, μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρές παθήσεις, που είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν να φοράτε έστω και για λίγο τα αθλητικά σας, που είναι μαλακά στα πόδια, απορροφούν κραδασμούς και υποστηρίζουν τη σπονδυλική σας στήλη.