Γνωστή ως ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστική πλεονεκτήματα, η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι συνώνυμη της αποτελεσματικότητας σε ποικίλα επίπεδα, καθώς ο «έξυπνος συναισθηματικά» άνθρωπος όχι μόνο έχει καλύτερη ψυχική υγεία, αφού αναγνωρίζει τις ανάγκες του και επομένως βρίσκεται σε θέση να τις καλύψει, αλλά αποδίδει και καλύτερα.
Γιατί το EQ είναι τόσο σημαντικό;
Ίσως μία από τις πιο πρακτικές εφαρμογές του EQ αποτελεί η διαχείριση των συναισθηματικών εμπειριών που βιώνουμε, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις 400 ημερησίως.
«Δεν έχουμε γεννηθεί με συναισθηματική νοημοσύνη, οπότε αυτή η βασική πτυχή του εαυτού πρέπει να αναπτυχθεί μεταγενέστερα με εκπαίδευση και προσπάθεια», λέει η δρ. Carla Marie Manly, ψυχολόγος. «Αν και ορισμένοι άνθρωποι έχουν έμφυτη συναισθηματική νοημοσύνη, όλοι μπορούμε να την βελτιώσουμε και να την εξελίξουμε».
Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει ότι το EQ είναι προσβάσιμο σε όλους. Πέντε είναι τα βασικά στοιχεία της συναισθηματικής νοημοσύνης:
- Η διατήρηση της αυτογνωσίας.
- Η άσκηση αυτοελέγχου.
- Το προσωπικό κίνητρο για αυτό-ανάπτυξη.
- Η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.
- Η ενσυναίσθηση του χώρου.
Πώς θα τις διαχειριστείτε
Για να καταφέρετε να διαχειριστείτε τις συναισθηματικές σας εμπειρίες επιτυχώς, θα πρέπει να εξασκήσετε την συναισθηματική σας νοημοσύνη. Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες πρακτικές.
Πρακτική εστίασης
Πολλές φορές τα συναισθήματά μας μπορεί να «κλέψουν» την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, για αυτό είναι σημαντικό να μην αφήνουμε την απογοήτευση, τον θυμό ή την ψυχική εξάντληση να μας κυριεύουν. Όταν νιώθετε έντονο άγχος, θυμό ή και θλίψη είναι σημαντικό να βρείτε μια πρακτική για να επανέρχεστε σε μια ψύχραιμη κατάσταση.
«Το ισχυρό EQ βασίζεται στο να μάθουμε να τιμούμε όλα όσα αισθανόμαστε, χωρίς να τους δίνουμε τον απόλυτο έλεγχο» εξηγεί η δρ. Carla Marie Manly.
Η οπτική του άλλου
Μερικές φορές πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να προσπαθούμε να δούμε τα πράγματα ή την κατάσταση από την θέση ενός εξωτερικού παρατηρητή, που δεν είναι άμεσα εμπλεκόμενου. Έτσι θα μπορείτε να δείτε τα πράγματα αλλιώς και να αντιληφθείτε τις ευκαιρίες που έχετε και όσα μπορείτε να πετύχετε με διαφορετικό τρόπο.
Αυτό μας διδάσκει η συναισθηματική νοημοσύνη.