Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η άρση των μέτρων του lockdown, που έχουν απομείνει.
Με τους εμβολιασμούς να τρέχουν σε υψηλές ταχύτητες και τα οφέλη τους να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στους επιδημιολογικούς δείκτες, οι πολίτες μετά από ένα εξάμηνο lockdown, βλέπουν κάθε εβδομάδα, να προστίθεται και μια νέα ελευθερία στις ζωές τους, με τους ειδικούς όμως να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα επακολουθήσει τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων αυτή την περίοδο, οφείλεται στον καιρό, στο προσεκτικό άνοιγμα δραστηριοτήτων που γίνεται παράλληλα με τη συνέχιση της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.
Πλέον οι επιστήμονες εστιάζονται στα νησιά με το φόβο μην αυξηθεί το ιικό φορτίο και οδηγηθούμε άμεσα πριν καλά καλά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, σε τοπικά lockdown.
Tα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων περιμένουν το τέλος της εβδομάδας προτού εξάγουν τα συμπεράσματα τους για την πορεία της πανδημίας, αλλά και το τι θα γίνει με την μουσική στην εστίαση και την απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 12:30 τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί.
Η ημερομηνία ορόσημο, ώστε να αποτελέσουν παρελθόν όλοι οι περιορισμοί του lockdown, φέρεται πως είναι η 15η Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει κανονικά η τουριστική περίοδος.
Πότε σταματά η απαγόρευση κυκλοφορίας
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, αν η πανδημία ακολουθήσει έντονη πτωτική πορεία, την Παρασκευή, «θα ζητήσουμε από την Επιτροπή το άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο ίδιος θα ήθελε τόσο να επιτραπεί η μουσική στα καταστήματα εστίασης, όσο και να αυξηθεί, στους άνω των 100, ο αριθμός ατόμων στις δεξιώσεις γάμου, από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά.
Ο ίδιος τόνισε, στον Σκάι, πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι ένα καλοκαίρι χωρίς ωράριο κυκλοφορίας και ανέφερε, πως δεν θα αργήσει πάρα πολύ η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα.
Τι ανοίγει αυτή την εβδομάδα – Τα επόμενα βήματα
Το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας, προχωρά με σταθερά βήματα, παράλληλα με το πρόγραμμα εμβολιασμών και τα επιδημιολογικά δεδομένα που βρίσκονται σε ύφεση.
Από την περασμένη Παρασκευή άνοιξαν τις πόρτες τους οι θερινοί κινηματογράφοι με ανώτατο όριο χωρητικότητας το 75%, ενώ από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου ξεκινούν και πάλι τη λειτουργία τους τα ΟΠΑΠ PLAY.
Στις 28 Μαΐου επιστρέφουν τα θεάματα και οι συναυλίες σε υπαίθριο χώρο με πληρότητα 50%.
Την επόμενη Δευτέρα, 31 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν και τα γυμναστήρια, το πλαίσιο λειτουργίας των οποίων αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, εάν κριθεί πως οι αθλούμενοι πρέπει να υποβάλλονται σε self test, «δεν θα πούμε όχι εμείς». Ο ίδιος, επιβεβαίωσε πως ο αριθμός των ατόμων στα γυμναστήρια, όπως και στους λοιπούς κλειστούς χώρους θα είναι περιορισμένος.
Την ίδια ημέρα θα ανοίξουν και οι υπηρεσίες ευεξίας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως χώροι δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση, όπως και η αύξηση του αριθμού των καλεσμένων σε γάμους και βαφτίσεις, στα 100 άτομα.
Παράλληλα πλέον αυξάνεται σε τρεις από δύο που ήταν μέχρι τώρα ο επιτρεπόμενος αριθμός των επιβατών στα ταξί.
Φόβοι για 4ο κύμα από Σεπτέμβριο
Οι επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι θα επακολουθήσει τον Σεπτέμβριο, εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος της πανδημίας και μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέου lockdown για να ανακοπεί η πορεία του κοροναϊού.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ειδικοί, τονίζουν την ανάγκη τήρηση των μέτρων προστασίας και επιμένουν στον εμβολιασμό του πληθυσμού.
Δεν έχει εκλείψει εξάλλου και ο φόβος για νέες μεταλλάξεις που μπορεί να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια ή τα φάρμακα που μπορεί να παρασκευασθούν έως το φθινόπωρο.
Κάτι που επισήμανε ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός 4ου κύματος της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο.
Όπως ανέφερε το καλοκαίρι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά είναι πιθανό τον Σεπτέμβριο να ανέβουν πάλι. «Από τον 15 Αύγουστο και μετά είναι πιθανό ότι ο ιός δεν θα έχει εξαλειφθεί». Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν δεκαπλάσια κρούσματα και ο ιός κυκλοφορεί παντού.
«Με το καλοκαιρινό αεράκι ελπίζουμε ότι θα πέσουν τα κρούσματα αλλά δεν θα εξαφανιστούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ενδεχόμενο νέου lockdown
Ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος μετεξέλιξης των στελεχών του ιού που υπάρχουν τώρα και συγκεκριμένα για την ινδική μετάλλαξη τόνισε ότι έχει πιο γρήγορο τρόπο μετάδοσης και ότι την «πιάνουν» λιγότερο τα εμβόλια.
Παράλληλα, υπογράμμισε στον Σκάι, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο του νέου lockdown. «Θα εξαρτηθεί από το πιο στέλεχος θα επικρατήσει και πόσο γρήγορα».
Επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για να γλιτώσουμε και να κάνουμε καλό χειμώνα θα ήταν αν έπεφταν τα κρούσματα στο επίπεδο του περσινού καλοκαιριού και υπήρχε μια αυστηρή επιτήρηση με ομάδες που έκαναν ιχνηλάτηση και έβρισκαν όλα τα κρούσματα και τα απομόνωναν.
«Ο μόνος καλός ιός είναι ο νεκρός ιός. Η μόνη λύση είναι μηδέν κρούσματα» τόνισε και συμβούλευσε να μην πετάξουμε τις μάσκες γιατί όπως είπε θα τις φοράμε και το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Η σημασία του εμβολιασμού
Καθησυχαστική εμφανίστηκε από την πλευρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού (Open), η οποία σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις για τέταρτο κύμα το φθινόπωρο, υπογράμμισε τη σημασία του εμβολιασμού: «Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να μην έχουμε άλλο μεγάλο κύμα επειδή συνεχίζεται ο εμβολιασμός και λίγο-πολύ όλοι έχουμε συνηθίσει να προσέχουμε και αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό. Όσο πιο πολλοί εμβολιαστούμε, τόσο πιο πολλούς ανθρώπους προστατεύουμε γύρω μας, όχι μόνο τον εαυτό μας», σημείωσε.