Ενώ έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι τα μάτια είναι ο… καθρέφτης της ψυχής, νέα επιστημονική μελέτη επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως μέσο πρόγνωσης και κατανόησης των ασθενειών του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Ποιο γονίδιο αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ;
Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του WeC UFSF, οι σαρώσεις του αμφιβληστροειδούς μπορούν να ανιχνεύσουν σημαντικές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία, παρέχοντας ένα πρώιμο σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ, ενώ προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς συμβάλλει ένα από τα πιο κοινά γονίδια του Αλτσχάιμερ στη νόσο.
«Ο πιο διαδεδομένος γενετικός κίνδυνος για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι μια παραλλαγή του γονιδίου APOE, γνωστό ως APOE4», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Fanny Elahi.
«Ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως πώς αυτή η παραλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο εκφυλισμού του εγκεφάλου, απλώς ξέρουμε ότι συμβαίνει και ότι αυτός ο κίνδυνος τροποποιείται από το φύλο, τη φυλή και τον τρόπο ζωής».
Γιατί οι ειδικοί εστιάζουν στα αιμοφόρα αγγεία
Η δρ. Fanny Elahi επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας και μέλος του UCSF Memory and Aging Center (MAC), υποψιάστηκε εδώ και καιρό ότι αυτά τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη νόσο του Αλτσχάιμερ, καθώς παρέχουν θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, μεταφέρουν απόβλητα και ελέγχουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού.
Η βλάβη σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να προκαλέσει πλήθος προβλημάτων, εξηγεί η ίδια, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης πρωτεϊνών και της γνωστικής εξασθένισης που παρατηρείται σε άτομα που αντιμετωπίζουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer and Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring, η δρ. Fanny Elahi και η ερευνητική της ομάδα διαπίστωσαν ότι οι τριχοειδείς αλλαγές που σχετίζονται με το APOE4 μπορούν να εντοπιστούν στους ανθρώπους μέσω μιας εύκολης και απλής σάρωσης ματιών.