Τα παιδιά είναι εκ φύσεως εγωκεντρικά, θέλουν να κάνουν πάντα το δικό τους και θεωρούν ότι όλοι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τα “θέλω” τους. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουμε -υποτίθεται ότι- αφήνουμε αυτά τα χαρακτηριστικά πίσω μας. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους. Ένας άνθρωπος που μεγαλώνει και ζει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον το οποίο δεν τον βοηθάει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι… μονάρχης, δεν του βάζει όρια και του επιτρέπει να κάνει ό,τι θέλει, όποτε το θέλει, το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει εγωκεντρικός.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εγωκεντρικών ανθρώπων;

  • Επιμένουν στις απόψεις τους και τις υποστηρίζουν μέχρι τέλους, αφού πιστεύουν ότι γνωρίζουν τα πάντα καλύτερα από τους υπόλοιπους
  • Θέλουν να επιβάλλονται στους γύρω τους, είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο
  • Προσπαθούν να αναδεικνύονται, να ξεχωρίζουν και να διατηρούν ένα δυναμικό προφίλ
  • Πιστεύουν ότι δεν κάνουν ποτέ λάθη, ούτε στις επιλογές τους ούτε στις αποφάσεις ούτε στις συμβουλές τους
  • Παρουσιάζουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά

Μπορεί να αλλάξει ο εγωκεντρικός;

Είναι αρκετά πιθανό ο εγωκεντρικός άνθρωπος να μη συνειδητοποιεί ότι οι υπόλοιποι ενοχλούνται από τη συμπεριφορά και τη στάση του. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους, για παράδειγμα επειδή δεν αναλογίζεται ποτέ τη συμπεριφορά του, επειδή αδιαφορεί ή επειδή δεν έχει αίσθηση του μέτρου και των ορίων. Όταν κάποιος δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, δεν είναι πιθανό να αποφασίσει να το αλλάξει.

Πώς να τον διαχειριστείτε

Το είδος της σχέσης σας με έναν εγωκεντρικό άνθρωπο καθορίζει και το κατά πόσον μπορείτε ή όχι να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας ή να διεκδικήσετε μια διαφορετική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για τον εργοδότη σας, είναι δύσκολο να μιλήσετε ανοιχτά για τα όσα σας ενοχλούν. Ωστόσο, αν πρόκειται για τον σύντροφό σας ή κάποιο φίλο σας, μπορείτε να συζητήσετε μαζί του για τα όσα σας πειράζουν.

Από εκεί και πέρα, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν κατανοεί και δεν δείχνει πρόθυμος να κατανοήσει την ενόχλησή σας, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση όμως, εσείς θα πρέπει να είστε σταθεροί στην πεποίθησή σας και τη στάση σας.

Έχετε κατά νου ότι όσο πιο παθητικοί και υποτονικοί είστε τόσο πιο δύσκολα θα περάσετε το μήνυμα που θέλετε. Με ευγενικό και ταυτόχρονα ξεκάθαρο τρόπο εκφράστε τη διαφωνία σας ή εξηγήστε ότι δεν θέλετε να λαμβάνετε συμβουλές χωρίς να τις έχετε ζητήσει. Αν η αντίρρησή σας δεν γίνεται αντιληπτή ή αποδεκτή, δείξτε στον εγωκεντρικό με τη στάση σας ότι θα πρέπει να δέχεται τις συνέπειες. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ ότι δεν μπορεί πάντα να επιβάλλεται στους άλλους.