Η εμφάνισή τους αποτελεί πλέον πιο συχνό φαινόμενο απ’ ό,τι παλιότερα εξαιτίας της χρήσης μάσκας. Ωστόσο για τους περισσότερους η αντιμετώπισή τους θεωρείται εύκολη υπόθεση, αφού με… μεγάλη προθυμία τα πιέζουμε όταν τα εντοπίσουμε. Ομως αυτή η πολύ απλή καθημερινή κίνηση ενέχει κινδύνους.
Πιέζοντας με τα χέρια μας τα μαύρα στίγματα ενίοτε δημιουργούμε μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί η πίεση που ασκούμε ωθεί τη φλεγμονή πιο βαθιά στο δέρμα. Ο,τι ακριβώς δηλαδή ισχύει και για τα σπυράκια της ακμής. Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση του προβλήματος αλλά και οι μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας σημαδιών.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει τρόπος να τα εξαφανίσουμε και να αποκτήσουμε λεία, καθαρή όψη χωρίς ατέλειες χάρη στις συμβουλές των ειδικών και τα καλλυντικά τελευταίας τεχνολογίας.
Τι είναι;
Η επιστημονική ονομασία τους είναι φαγέσωρες, ωστόσο διαφέρουν από τα κοινά σπυράκια, γιατί είναι ανοιχτοί. Δηλαδή η επιδερμίδα στην άκρη του θύλακα σπάει και το σμήγμα κατά την επαφή του με την ατμόσφαιρα οξειδώνεται και αποκτά πιο σκούρο χρώμα.
Η πιο συχνή τους εμφάνιση είναι στο κέντρο του προσώπου, στη ζώνη-Τ (μέτωπο, μύτη, πηγούνι). Είναι χαρακτηριστικά κυρίως στη λιπαρή και τη μεικτή επιδερμίδα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται και στους άλλους τύπους δέρματος. Εκτός από το πρόσωπο, μπορεί να εμφανιστούν όπου υπάρχουν τρίχες και οι πόροι είναι μεγαλύτεροι, όπως στην πλάτη, στο κέντρο του ντεκολτέ.
Τι τα προκαλεί;
Τα μαύρα στίγματα σχηματίζονται με διαφορετικό τρόπο από τα σπυράκια και η εμφάνισή τους δεν έχει σχέση με βακτήρια. Η αιτία τους είναι τα μπλοκαρισμένα τριχοθυλάκια, που περιέχουν την τρίχα καθώς και σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι παράγουν σμήγμα. Οταν αυτό αναμειγνύεται με τα νεκρά κύτταρα δημιουργείται ένα μείγμα το οποίο φράζει τον πόρο και καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα οξειδώνεται και αποκτά σκούρο χρώμα.
Το πρωτόκολλο αντιμετώπισης
Δεν είναι ένα, αλλά διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα της κάθε περίπτωσης. Ετσι:
– Για τα ήπιας μορφής μαύρα στίγματα
Καθαρισμός και απολέπιση
Οι δερματολόγοι συστήνουν να εισαγάγουμε στην περιποίησή μας το Β-υδροξύ, δηλαδή το γνωστό μας σαλικυλικό οξύ αλλά και το γαλακτικό οξύ. Η κερατολυτική δράση τους διασπάει και απομακρύνει το περιττό σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα.
Αρα το απαραίτητο καλλυντικό για την περίπτωσή μας είναι ένα ήπιο απολεπιστικό με σαλικυλικό οξύ. Η δράση του, που περιλαμβάνει και τη μηχανική και τη χημική απολέπιση, χάρη στους κόκκους και στο δραστικό αυτό συστατικό βοηθά να διατηρούμε τους πόρους καθαρούς στον μέγιστο βαθμό.
– Ωστόσο, η απολέπιση δεν πρέπει να γίνεται καθημερινά. Ο γενικός κανόνας είναι 3 φορές την εβδομάδα για τον λιπαρό και μεικτό τύπο και μία φορά την εβδομάδα για τους υπόλοιπους τύπους, με εξαίρεση τον ευαίσθητο.
– Τις μέρες που δεν κάνουμε απολέπιση ενισχύουμε την εξυγίανση των πόρων με ένα απαλό καθαριστικό που περιέχει ως και 2% σαλικυλικό οξύ.
– Ολοκληρώνουμε τον καθημερινό καθαρισμό με μια στυπτική λοσιόν που περιέχει εκχύλισμα τεϊόδεντρου. Το συστατικό καταπολεμά τις φλεγμονές, τα βακτηρίδια και χαρίζει φρεσκάδα.
– Ετσι, μετά τον καθαρισμό χρησιμοποιούμε έναν ορό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το εκχύλισμα από γαϊδουράγκαθο, η καθαρή βιταμίνη C, το φερουλικό οξύ, που θα αναστείλει την οξείδωση του σμήγματος, η οποίο ευθύνεται για το σκούρο χρώμα των μαύρων στιγμάτων.
Μάσκα προσώπου
Οι συνθέσεις που περιέχουν άργιλο ή ενεργό άνθρακα καθαρίζουν σε βάθος τους πόρους, ενώ παράλληλα απορροφούν τα περιττά έλαια. Τις εφαρμόζουμε τακτικά, όχι όμως σε καθημερινή βάση, για να αποφύγουμε τους ερεθισμούς. Ο ενεργός άνθρακας, το πράσινο τσάι καθώς και το βιολογικό έλαιο τεϊόδενδρου είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά συστατικά που καθαρίζουν τους μπλοκαρισμένους πόρους, αφαιρούν την περιττή λιπαρότητα και απομακρύνουν ρύπους και τοξίνες.
Για τα πιο επίμονα μαύρα στίγματα
Εκτος από τα παραπάνω, εισάγουμε στην περιποίησή μας τις συνθέσεις με ρετινοειδή, τα παράγωγα της βιταμίνης Α. Πρόκειται για μια εξαιρετική ευεργετική πρόταση, καθώς η κατάλληλη αναλογία ρετινοειδών, πάντα σύμφωνα με την περίπτωσή μας, μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την επιδερμίδα χαρίζοντας λεία, φωτεινή και ομοιόμορφη όψη.
Πιο συγκεκριμένα, τα ρετινοειδή καθαρίζουν τους πόρους του δέρματος αποτρέποντας την εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων και παράλληλα προωθούν την ανάπλαση των κυττάρων του δέρματος. Για τον ίδιο λόγο είναι ιδανικά για την ακμή στην ενήλικη επιδερμίδα με ανάγκες αντιγήρανσης.
Τέτοιες συνθέσεις συναντάμε σε καλλυντικά του εμπορίου, σε ορούς ή κρέμες κυρίως νύχτας. Ωστόσο, υπάρχουν και τα συνταγογραφούμενα προϊόντα με πιο ισχυρή αναλογία και πιο δραστικά ρετινοειδή, που χορηγεί αποκλειστικά ο δερματολόγος.
Για πιο σοβαρές περιπτώσεις
Αν παρ’ όλα αυτά τα μαύρα στίγματα επιμένουν, τότε καλό είναι να επισκεφθούμε έναν δερματολόγο προκειμένου να προτείνει άλλες λύσεις, όπως η στοματική χορήγηση φαρμάκων. Ομως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις τα μαύρα στίγματα συνοδεύονται από σοβαρή ακμή.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.