Μετά από τις διατροφικές ατασθαλίες που οδήγησαν σε κάποια παραπάνω κιλά, ίσως έχετε πάρει απόφαση να μπείτε σε διατροφικό πρόγραμμα ώστε να αδυνατίσετε. Κι ενώ αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα, τόσο για τη σιλουέτα σας όσο και για την υγεία σας, όπως γνωρίζετε από πρώτο χέρι, η δύναμη της θέλησης συνήθως δεν αρκεί από μόνη της για να τα καταφέρετε. Στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος, ο μεγαλύτερος εχθρός δεν είναι άλλος από τις λιγούρες, που σας οδηγούν στο ανθυγιεινό τσιμπολόγημα και την υπερκατανάλωση τροφής.
Κάπως έτσι, μετά από μερικές ημέρες που τα έχετε κάνει όλα σωστά και έχετε τηρήσει ευλαβικά τη δίαιτά σας, μερικές μπάλες παγωτό (ή και ολόκληρη η οικογενειακή συσκευασία) αρκούν για να τινάξουν στον αέρα την προσπάθειά σας και -κυρίως- να σας κάνουν να απογοητευτείτε.
Αντί λοιπόν να καταλήξετε να απογοητεύεστε, μπορείτε να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Αν συνειδητοποιήσετε πότε έχετε πράγματι ανάγκη να φάτε και πότε απλώς υποκύπτετε στους πειρασμούς για να καλύψετε άλλες ανάγκες (π.χ. να παρηγορηθείτε, να περάσετε την ώρα σας, να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας), θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με την όρεξή σας και με το φαγητό και τελικά να αδυνατίσετε κιόλας.
Πώς θα “νικήσετε” τις λιγούρες στη δίαιτα
*Αφιερώστε χρόνο στο κάθε γεύμα σας
Όταν… καταβροχθίζετε το γεύμα σας, το σώμα σας δεν έχει την ευκαιρία να στείλει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι έχετε χορτάσει. Μιας και οι υποδοχείς στο στομάχι και οι σχετικές ορμόνες μπορεί να χρειαστούν 15 -20 λεπτά για να δράσουν, φροντίστε να ολοκληρώνετε το γεύμα σας μέσα σε ένα τέτοιο χρονικό εύρος. Τρώγοντας γρήγορα, αυξάνετε τις πιθανότητες να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση τροφής και να μπλοκάρετε το αδυνάτισμά σας.
*Αποφύγετε τις τροφές που σας ανοίγουν την όρεξη
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. οι τηγανητές πατάτες, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι, ο πουρές, οι χυμοί, τα τσιπς) είναι υπεύθυνα για την απότομη αυξομείωση των τιμών του σακχάρου στο αίμα σας και σας σπρώχνουν στο συνεχές τσιμπολόγημα. Έτσι, είναι σκόπιμο να προτιμάτε το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και τις πατάτες σας βραστές, τα φρούτα σας ολόκληρα κι όχι σε μορφή χυμών, καθώς και να αποφεύγετε γενικά τα τηγανητά.
*Μείνετε μακριά από το έτοιμο φαγητό
Τα χάμπουργκερ, τα παγωτά και τα υπόλοιπα «γρήγορα» γεύματα χωνεύονται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό σας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεινάτε πάλι μετά από λίγο. Aν σας αρέσουν πολύ αυτά τα φαγητά και δεν μπορείτε να τους αντισταθείτε, φροντίστε να τα καταναλώνετε μόνο περιστασιακά.
*Οργανώστε τα γεύματά σας
Όταν μένετε για πολλές ώρες νηστικοί ή δεν έχετε ιδέα τι θα φάτε στη συνέχεια, είναι πολύ πιο πιθανό να έχετε λιγούρες και να ενδώσετε σε έναν διατροφικό πειρασμό. Φροντίστε, λοιπόν, να οργανώνετε το μενού σας, έτσι ώστε να περιλαμβάνει τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ενδιάμεσα σνακ.
*Καταναλώστε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες
Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες μπορούν να διευκολύνουν την απώλεια βάρους, επιφέροντας γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού και κρατώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα.
Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες:
Μανιτάρια, αυγό, γαλοπούλα, κοτόπουλο, σολομός, κεφίρ, γιαούρτι, τόνος, κολοκυθόσπορος, φακές, τυρί κότατζ, τόφου
Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες:
Όσπρια, φρούτα (αποξηραμένα ή φρέσκα, με τη φλούδα τους), λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, βρώμη
*Κοιμηθείτε επαρκώς
Η έλλειψη ύπνου, ειδικά όταν αποτελεί μια σταθερή κατάσταση, μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, όπως να επηρεάσει τις ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην όρεξη, αλλά και στο αίσθημα κορεσμού. Όταν οι ορμόνες αυτές απορρυθμίζονται σας οδηγούν στο να τρώτε πολύ περισσότερο. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε τουλάχιστον 7 ώρες κάθε νύχτα.