Το στομάχι αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα όργανα του ανθρώπινου σώματος, ειδικά όταν υπάρχει σχετική γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα. Έτσι, όταν το παρακάνουμε με την πίεση στην οποία υποβάλλουμε τον εαυτό μας, με το άγχος, τη δουλειά, την κούραση, τα ξενύχτια αλλά και με τις κακές συνήθειες, όπως είναι το βαρύ φαγητό και το αλκοόλ, νιώθουμε το στομάχι μας να διαμαρτύρεται. Οι καούρες, το φούσκωμα, η δυσπεψία, ο πόνος κ.ά. είναι συμπτώματα με τα οποία το στομάχι μάς προειδοποιεί και αντιδρά στα λάθη που κάνουμε με αποτέλεσμα να το επιβαρύνουμε.
Ποιες διατροφικές συνήθειες επιβαρύνουν το στομάχι μας;
Τα “βαριά” γεύματα
Για την υγεία του στομαχιού μας και για την αποφυγή όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων πρέπει να φροντίζουμε να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα αντί για μεγάλα και βαριά. Η κατανάλωση μικρότερων, συχνών γευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μάς επιτρέπει να χωνέψουμε καλύτερα, καθώς βάζουμε μικρές, διαχειρίσιμες ποσότητες τροφής στο σώμα μας.
Τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα
Οι τροφές που περιέχουν πολλά μπαχαρικά και είναι τσιγαριστές, πικάντικες, λιπαρές, τηγανητές ή καυτερές μπορούν να μας προκαλέσουν δυσπεψία. Το ίδιο ισχύει και για συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες γνωρίζουμε ότι ενοχλούν εμάς προσωπικά επειδή έχουμε κάποιου είδους «δυσανεξία» σε αυτές, π.χ. η σοκολάτα, τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, η πιπεριά, το αυγό, το σκόρδο κ.ά.
Οι όξινες τροφές
Αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι τα όξινα τρόφιμα, π.χ. οι πορτοκαλάδες αλλά και τα ποτά ή τα αναψυκτικά, μας δημιουργούν καούρες, βήχα, πόνο στον λαιμό και δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο όταν πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το γαστρικό οξύ ανεβαίνει προς τα επάνω ερεθίζοντας τον οισοφάγο.
Τα παστά και τα καπνιστά τρόφιμα
Όταν έχουμε μια διατροφή πλούσια σε πίκλες και τουρσιά, πολύ αλάτι, παστά και καπνιστά τρόφιμα, πέρα από το γεγονός ότι θα ερεθίσουμε το στομάχι μας, αυξάνουμε και τις πιθανότητες για προβλήματα στο στομάχι, ακόμα και για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μία διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα μάς προστατεύει από το ενδεχόμενο αυτό, ενώ μία δίαιτα πλούσια σε κρέατα, λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Το φαγητό πριν τον ύπνο
Φροντίζουμε να έχουμε φάει τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσουμε και – όταν πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – να ανασηκώνουμε την πάνω πλευρά του στρώματός μας ώστε να βρίσκεται ο οισοφάγος ψηλότερα.