Για δεύτερη χρονιά φέτος, η Ανάσταση γιορτάστηκε με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα, οι εκκλησίες ήταν ανοιχτές, ενώ  το «Χριστός Ανέστη» εψάλλη νωρίτερα και δη στις 9 το βράδυ, στις εκκλησίες όλης της χώρας.

Οι υγειονομικοί περιορισμοί όρισαν συγκεκριμένο αριθμό πιστών, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο προαύλιο των ναών. 

Για όλες τις ακολουθίες του Πάσχα, αποφασίστηκαν να βρίσκονται σε ισχύ η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή ορίστηκε σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς ήταν υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, ήταν υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό των Αθηνών η Ακολουθία της Αναστάσεως και εν συνεχεία η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.

Το παρών έδωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και πλήθος πιστών.

Εντυπωσιακές εικόνες

Πολλοί ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν στους ναούς όλης της χώρας, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που έχουν βγει στα μπαλκόνια τους για την ώρα της Ανάστασης.

Όταν ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη», ο αττικός ουρανός φωτίστηκε από τα δεκάδες βεγγαλικά που σήμαναν την Ανάσταση.

Οι εικόνες ήταν πραγματικά εντυπωσιακές, ενώ κανονιοβολισμοί ακούστηκαν από τον Λυκαβηττό.

Επί δέκα λεπτά, παράλληλα με το «Χριστός Ανέστη» οι πολίτες της Αθήνας απολάμβαναν τις πολύχρωμες βεντάλιες πυροτεχνημάτων που έκαναν τη νύχτα μέρα.
 

Δείτε εικόνες από ναούς και εκκλησίες της Ελλάδας

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

Η έλευση του Αγίου Φωτός

Με ταπεινότητα, χωρίς τιμές αρχηγού κράτους, το Άγιο Φως έφτασε από την Ιερουσαλήμ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, λίγο μετά τις 18:40 του Μεγάλου Σαββάτου, δηλαδή σχεδόν δύο ώρες νωρίτερα από το «Χριστός Ανέστη». Δεν χρησιμοποιήθηκαν κόκκινα χαλιά για την υποδοχή ούτε υπήρξαν στρατιωτικά αγήματα και μπάντα.

Στην πίστα του αεροδρομίου, την ώρα της άφιξης του Αγίου Φωτός υπήρχαν περίπου 20 άτομα για την υποδοχή και οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο για ασφάλεια. «Σε λίγες ώρες το Αγιο Φως θα ανάψει στις λαμπάδες και στα κεριά μας. Θα μάς θυμίσει ότι το φετινό Πάσχα κρύβει μια πρώτη νίκη απέναντι στον ιό. Με λιγότερα μέτρα. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Βγαίνουμε από την πανδημία νικητές. Όμως συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Χρόνια Πολλά σε όλους, εύχομαι υγεία» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της αποστολής στα Ιεροσόλυμα, και εκπροσωπούσε την πολιτική ηγεσία.

Η πρώτη Ανάσταση

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου είχε γίνει η πρώτη Ανάσταση, με τις καμπάνες και τα σήμαντρα να στέλνουν το μήνυμα του θριάμβου της ζωής επί του θανάτου.

Το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης τήρησαν οι πιστοί για άλλη μια χρονιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στην Κέρκυρα

Εντυπωσιακή και θορυβώδης για άλλη μια χρονιά ήταν η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα που και εφέτος αναβίωσε το σπάσιμο των μπότηδων στη Σπιανάδα. Παρά τα περιοριστικά μέτρα, ο συνωστισμός όσων θέλησαν να παρακολουθήσουν το έθιμο ήταν ακραίος, με τους πολίτες να συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες στο Πεντοφάναρο, ο ένας δίπλα στον άλλο.
Kέρκυρα, 11 το μεσημέρι, στη παλαιά πόλη. Οι κάτοικοι του νησιού βγήκαν στα μπαλκόνια τους και ρίχνουν πήλινες κανάτες στολισμένες με κόκκινες κορδέλες, τους Μπότηδες.

Ο κρότος από τους Μπότηδες σημαίνει Ανάσταση Κυρίου. Ένα έθιμο που η αρχή του χάνεται στα βάθη των αιώνων στην εποχή της ενετοκρατίας.