Σε κομβικό μήνα για την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας αναδεικνύεται ο Μάιος, καθώς με τη Μεγάλη βδομάδα αρχίζει η διαδικασία του εμβολιασμού για τις παραγωγικές ηλικίες (30-59 ετών), ώστε να συνδυαστεί με την επανεκκίνηση της οικονομίας και το άνοιγμα του τουρισμού.
Κι ενώ χτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε σε tweet του πως η χώρα μας ξεπέρασε το φράγμα των 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών, το μεγάλο σοίχημα που έχει τεθεί είναι να πραγματοποιηθούν το επόμενο δίμηνο 6,5 εκατομμύρια δόσεις (συγκεκριμένα 2,5 εκατ. τον Μάιο και 4 εκατ. τον Ιούνιο).
Το χρονοδιάγραμμα
Συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το «πράσινο φως» ώστε να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, οι πολίτες ηλικίας 50-59 ετών, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από τη Μεγάλη Τρίτη σειρά παίρνουν οι νεαροί πολίτες ηλικίας 30-39 ετών.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες – ενδεχομένως στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας – να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οι ηλικιακές κατηγορίες 40-44 ετών και 45-49 ετών, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν θα είναι δύο τα ηλικιακά γκρουπ ή ένα.
Τονίζεται πως το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται έως στις 10 το βράδυ, και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία. Παράλληλα, το Μάιο θα υπάρχουν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα, και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί καθώς θα προστεθούν δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι ειδικοί άλλωστε τονίζουν πως η επιλογή των 30αρηδων να κάνουν περάσουν πρώτη στη σειρά του εμβολιασμού μόνο οφέλη θα φέρει.
Το επιδημιολογικό όφελος του εμβολιασμού των 30αρηδων
Όπως είχε αναφέρει o καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης στο MEGA η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους ηλικίας από 30 έως 39 θα ανοίξει μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να πιάσουμε το γκρουπ που έχει το μεγαλύτερο RT.
Αυτό, εκτίμησε, «θα βοηθήσει στο άνοιγμα, ώστε τους επόμενους 1-2 μήνες να δούμε σημαντική μείωση της επιδημικότητας που οδηγείται ουσιαστικά από αυτό το γκρουπ». «Το όφελος των εμβολιασμών σε αυτό το γκρουπ είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ένα εξαιρετικά ασφαλές προφίλ. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια γεγονότα που μπορούν να εμφανιστούν και με άλλες φαρμακευτικές ουσίες, και η επιτήρηση των εμβολίων είναι εξαιρετικά αποτελεσματική», διαβεβαίωσε ο καθηγητής αναφερόμενος στον προβληματισμό που επικρατεί γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca και τις ακυρώσεις ραντεβού εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Στο ίδιο ζήτημα, γιατί δηλαδή επιλέχτηκαν πρώτα να εμβολιαστούν οι 30αρηδες απάντησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σε σχετική ερώτηση για τον λόγο που δόθηκε προτεραιότητα στην ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, η κα. Πελώνη ανέφερε πως «θέλουμε να φέρουμε τους νεότερους ανθρώπους πιο κοντά στο εμβόλιο γιατί θα ήταν αυτοί που θα εμβολιαζόντουσαν αργότερα».
ECDC: Επιστροφή στην κανονικότητα με επιτάχυνση εμβολιασμών
Η εκτίμηση αυτή έρχεται μετά το ελπιδοφόρο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), ότι η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο επιστροφής στην κανονικότητα, με περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη χρήση μάσκας και του social distancing.
Βάσει ρεπορτάζ του Bloomberg, όταν πλήρως εμβολιασμένοι συναντούν άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, τα μέτρα της απόστασης και η χρήση μάσκας μπορούν να χαλαρώσουν, σύμφωνα με μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη από το ECDC.
Οι κανόνες μπορούν να χαλαρώσουν ακόμη και όταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα συναντιούνται με άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και αυτό διότι ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρής ασθένειας για τους εμβολιασθέντες είναι πολύ χαμηλός, ενώ επίσης χαμηλός είναι και ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό από κάποιον που έχει εμβολιαστεί.
Ετσι, καταλήγει το Bloomberg, χάρη στον ταχύτερο εμβολιασμό, η ΕΕ μπορεί να αφήσει πίσω της το «άνοιξε-κλείσε» των lockdown και οι οικονομίες να εκκινήσουν ξανά και με ασφάλεια.
Τσιόδρας: Τέλος στις μάσκες μέσω των εμβολιασμών
Την ίδια ώρα σε ημερίδα του ΕΚΠΑ μίλησαν χτες οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τους εμβολιασμούς και τα μέτρα.
Ο κ. Σύψας έδωσε τα στοιχεία του δείκτη μεταδοτικότητας Rt σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα.
Στην Αθήνα, συγκεκριμένα είναι στο 0,95, κάτι αρκετά ενθαρρυντικό. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι λίγο πάνω από το 1.
Σε περίπτωση που το RT παραμείνει κάτω από το 1, οι διασωληνωμένοι τον Ιούνιο θα πέσουν στους 400.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες. Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
Τις επόμενες μέρες η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.