«Ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή και πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να φροντίζετε περισσότερο τον εγκέφαλό σας, ειδικά αν σκεφτείτε πόσο σας φροντίζει καθημερινά» επισημαίνει ο δρ. Lainey Younkin, εγγεγραμμένος διαιτολόγος. Αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη σωματική σας υγεία, την υγεία του εγκεφάλου σας και τις γνωστικές σας ικανότητες.
Ο υγιής εγκέφαλος αγαπά την κίνηση
Προσωπικός στόχος όλων των υγιών ενηλίκων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα 150 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα. Εάν μέχρι τώρα δεν ήσασταν τόσο συνεπείς με αυτόν τον στόχο, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Αυτό διότι σύμφωνα με τους ειδικούς, αρκεί η συνήθεια της τακτικής βάδισης για περίπου ένα χρόνο για να απολαύσετε σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση μνήμης, που επίσης σχετίζονται με την ανάπτυξη περιοχών μνήμης στον εγκέφαλο.
Επιλέγουμε τρόφιμα που αγαπούν και την καρδιά
«Εκτός από την κατανάλωση τροφών που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως τα βατόμουρα, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια, μειώστε τα κατεψυγμένα γεύματα και το φαγητό απέξω, τα αλλαντικά και τα παχυντικά τυριά που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση» αναφέρει ο δρ. Lainey Younkin.
«Το μισό σας πιάτο θα ήταν καλό να περιλαμβάνει μη αμυλούχα λαχανικά και το ένα τέταρτο του πιάτου σας προϊόντα ολικής αλέσεως» επισημαίνει. «Η αύξηση των ινών και η μείωση των «κενών» υδατανθράκων θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας σταθερό».
Κοιμόμαστε καλύτερα
Ο κακός ή ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με επιδείνωση της υγείας και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της αύξησης βάρους.
Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται μερικές ώρες «εκτός», καθώς τότε οι νευρώνες και οι συνάψεις καθαρίζονται επαρκώς, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό των αναμνήσεων. Όταν δεν λαμβάνετε ποιοτικό ύπνο, η υγεία του εγκεφάλου και η σωματική σας υγεία επηρεάζονται σημαντικά.
Τον χρησιμοποιούμε
«Παραμένοντας γνωστικά ενεργοί μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως η συνομιλία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα ή άλλων δραστηριοτήτων, όπως το διάβασμα βιβλίων και η μαγειρική, μπορεί να μας βοηθήσει να επιβραδύνουμε ή να αποτρέψουμε την απώλεια μνήμης και της κατάθλιψη που μπορεί να προκαλέσει η γήρανση» εξηγεί.