Όταν θέλετε να χάσετε βάρος ή να βελτιώσετε τη διατροφή σας, μπορεί να επηρεαστείτε από διαδεδομένους μύθους και κάπως έτσι να καταλήξετε να προσπαθείτε χωρίς να βλέπετε διαφορά. Γι’ αυτό εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικούς μύθους για τη διατροφή, τους οποίους δεν πρέπει να πιστεύετε.
3 μύθοι για τη διατροφή που δεν πρέπει να πιστεύετε
Μύθος #1
“Το βραδινό παχαίνει”
Για να αυξηθεί το βάρος σας θα πρέπει να προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας περισσότερες θερμίδες από όσες καίτε. Αν τρώτε χωρίς να υπερβαίνετε τις καθημερινές σας θερμιδικές ανάγκες, δεν πρόκειται να παχύνετε επειδή τρώτε βραδινό. Ο λόγος που το βραδινό τσιμπολόγημα συχνά οδηγεί σε περιττά κιλά είναι επειδή είναι πιο πιθανό να καταλήξετε να τρώτε πατατάκια και παγωτό βλέποντας τηλεόραση, παρά σαλάτα ή γιαούρτι με φρούτα. Εν ολίγοις, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την ώρα που τρώτε.
Μύθος #2
“Η γλουτένη είναι βλαβερή”
Η γλουτένη έχει δαιμονοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο πρόκειται απλώς για μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Δεν είναι επιβλαβής για όλους και στην πραγματικότητα, πρέπει να τη βγάλετε από τη διατροφή σας μόνο εάν είναι απαραίτητο για κάποιον ιατρικό λόγο. Κατά βάση, οι άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη είναι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Μύθος #3
“Οι υδατάνθρακες δεν είναι κατάλληλοι για δίαιτα”
Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι προκειμένου να χάσετε βάρος θα πρέπει να βγάλετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, ωστόσο αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, που χρειάζεστε στην καθημερινή διατροφή σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας. Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, θα πρέπει να καλύπτουν περίπου το 50% – 55% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Όταν ο στόχος σας είναι να αδυνατίσετε, μπορείτε να περιορίσετε ελαφρώς τους υδατάνθρακες, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του οργανισμού σας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επιλέγετε τους «σωστούς» υδατάνθρακες, εστιάζοντας στην κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.