Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα «εφέ» των μαλλιών που απασχολούν τις περισσότερες γυναίκες. Παρά το ότι τα ισιώνουμε τέλεια, ύστερα από λίγη ώρα φαίνονται άγρια, πετάνε και είναι ατίθασα. Οταν πάλι τα αφήνουμε φυσικά, χάνουν το σχήμα τους με αποτέλεσμα να φουντώνουν. Επιτέλους, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ενοχλητικό φριζάρισμα;
Σε ποιους τύπους συμβαίνει
Το φριζάρισμα είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλον τον χρόνο, σε κάθε τύπο. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς, όπως τα πολύ ξηρά ή ταλαιπωρημένα μαλλιά από τις χημικές επεξεργασίες ή το «σκληρό» στάιλινγκ. Επίσης, τα σγουρά μαλλιά με λεπτή τρίχα είναι εξίσου πιθανό να αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα, αναφέρουν οι αμερικανοί ειδικοί του δερματολογικού κέντρου Northeast Dermatology Associates στη Βοστώνη.
Πώς εξηγείται
Μια υγιής τρίχα έχει λεία επιφάνεια. Οταν αυτή δεν είναι λεία αλλά πορώδης, απορροφά περισσότερο νερό και υγρασία από τον αέρα με αποτέλεσμα να «ανοίγουν» τα λέπια της. Το φαινόμενο ονομάζεται «πορώδες» και είναι αυτό που καθορίζει και την κατάσταση των μαλλιών μας. Ανάλογα με τον βαθμό του, το διαχωρίζουμε σε 3 κατηγορίες:
– Χαμηλό πορώδες: Σημαίνει χαμηλή απορρόφηση της υγρασίας γιατί η επιφάνεια της τρίχας είναι λεία. Οσο πιο λεία είναι τόσο πιο πειθαρχημένα, απαλά και λαμπερά είναι και τα μαλλιά μας.
– Υψηλό πορώδες: Τα λέπια της τρίχας ανοίγουν και ανασηκώνονται στον μέγιστο βαθμό. Τα μαλλιά είναι άγρια, θαμπά και αποκτούν αυξημένο όγκο, ενώ δεν ανταποκρίνονται σε οποιοδήποτε στάιλινγκ για μεγάλη διάρκεια. Συνήθως σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα σγουρά μαλλιά αλλά και εκείνα που έχουν υποστεί ιδιαίτερη χημική επεξεργασία. Τέτοια είναι το ντεκαπάζ, βαφές, περμανάντ, ισιωτικές αλλά και η χρήση του σίδερου για μπούκλες ή για το ίσιωμα.
– Μεσαίο πορώδες: Είναι η πιο συνηθισμένη κατηγορία. Η επιφάνεια της τρίχας είναι τραυματισμένη σε μέτριο βαθμό και τα μαλλιά φαίνονται κυματιστά και ενίοτε κάπως αφυδατωμένα.
Πώς θα ανακαλύψουμε το δικό μας πορώδες
Ενας πολύ απλός τρόπος είναι ο εξής: Τοποθετούμε ένα μικρό τμήμα από μια τούφα μαλλιών σε ένα ποτήρι με νερό. Αν βυθιστεί αμέσως στον πυθμένα του, σημαίνει ότι η τρίχα απορρόφησε μεγάλη ποσότητα νερού και βάρυνε. Αρα έχουμε υψηλό πορώδες. Αν παραμείνει για λίγα λεπτά στην επιφάνεια, τότε τα μαλλιά μας έχουν χαμηλό πορώδες και ως εκ τούτου είναι απολύτως υγιή.
Ωστόσο ο ειδικός στο κομμωτήριο ή ένας τριχολόγος μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το πορώδες των μαλλιών μας και να μας προτείνει μια εξατομικευμένη περιποίηση, τόσο για την τρίχα όσο και για το τριχωτό.
Τα καλά νέα
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το φριζάρισμα, ακόμα και το πιο έντονο, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές απλές συμβουλές.
#1 Χρησιμοποιούμε το κατάλληλο σαμπουάν και μαλακτικό
Είναι ο βασικός κανόνας της περιποίησης. Αν τα μαλλιά μας έχουν έντονη αυτή την τάση, τότε διαλέγουμε ενυδατικές και θρεπτικές συνθέσεις με έλαια που προσφέρουν στην τρίχα μια πρώτη επίστρωση από λιπίδια τα οποία θα σφραγίσουν την επιφάνειά της. Επιπλέον, μια μάσκα εμπλουτισμένη με πλούσια έλαια θα βελτιώσει σημαντικά την υγεία των μαλλιών μας.
#2 Εφαρμόζουμε μια περιποιητική σύνθεση που δεν ξεπλένεται
Αυτή μπορεί να είναι ένα leave-in conditioner ή ένας επανορθωτικός ορός, που έχει καθοριστική σημασία για την καταπολέμηση του φριζαρίσματος. Ανάλογα με τον βαθμό του πορώδους μας, επιλέγουμε το πόσο πλούσια θα είναι η κρέμα. Ο ρόλος της είναι να θωρακίζει την επιφάνεια της τρίχας ώστε να αποκαθιστά την ενυδάτωση και την απαλότητά της. Παράλληλα προσφέρει διάρκεια και απόλυτη λείανση στα μαλλιά.
#3 Εισάγουμε τα έλαια στην περιποίησή μας
Προσφέρουν άμεσο αποτέλεσμα τόσο στο σχήμα της τρίχας όσο και στην υφή της. Ανάλογα με τον βαθμό του πορώδους μας, επιλέγουμε τη σύστασή τους προκειμένου να αποκαταστήσουμε την υγεία τους:
Χαμηλό πορώδες: Ελαια από διάφορα φυτικά βούτυρα τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και διεισδύουν εύκολα στην τρίχα. Τέτοια είναι το έλαιο καρύδας και τo babassu.
Υψηλό πορώδες: Ελαια πλούσια σε Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, όπως το καστορέλαιο και το έλαιο ηλίανθου.
Μεσαίο πορώδες: Συστατικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα έλαια macadamia, moringa, χοχόμπα, αργκανέλαιο καθώς και λάδι αβοκάντο.
Tip: Απλώνουμε το έλαιο ομοιόμορφα σε νωπά μαλλιά αποφεύγοντας το τριχωτό. Στη συνέχεια χωρίζουμε το κεφάλι σε 4 τούφες και λειαίνουμε κάθε τούφα με το έλαιο χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας. Ξεκινάμε από το πάνω μέρος προς τις άκρες, προκειμένου η κίνηση να κλείσει τα λέπια. Επειτα τα αφήνουμε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο.
#4 Εφαρμόζουμε το must προϊόν πριν από κάθε θερμό στάιλινγκ
Απαραίτητη προϋπόθεση πριν προχωρήσουμε στη χρήση του σεσουάρ, του ψαλιδιού για μπούκλες ή της ισιωτικής είναι μια θερμοπροστατευτική σύνθεση. Η ευεργετική δράση της είναι απαραίτητη, όπως το αντηλιακό για την επιδερμίδα.
#5 Αντιμετωπίζουμε το φριζάρισμα με στάιλινγκ
Αν λούσαμε τα μαλλιά μας την προηγούμενη ημέρα και το φαινόμενο έχει επανέλθει, δε χρειάζεται να τα λούσουμε ξανά προκειμένου να το διώξουμε. Το αντίθετο μάλιστα. Το συχνό λούσιμο είναι ένας από τους ενόχους.
Tip: Απλώνουμε σε νωπά μαλλιά ένα leave-in conditioner και στη συνέχεια το έλαιο περιποίησης. Αν έχουμε λιπαρές ρίζες, τότε τις φρεσκάρουμε με ένα dry shampoo.