Όπως και με πολλές άλλες ψυχολογικές καταστάσεις, η σχέση μεταξύ ύπνου και άγχους φαίνεται να είναι αμφίδρομη. Τα άτομα με άγχος τείνουν να αντιμετωπίζουν περισσότερες διαταραχές του ύπνου, αλλά η στέρηση ύπνου μπορεί επίσης να συμβάλει σε αισθήματα άγχους. Κάπως έτσι μπορεί να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει τόσο τα προβλήματα ύπνου όσο και το άγχος.
Επιπλέον, τα προβλήματα ύπνου φαίνεται να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαταραχών άγχους. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ύπνου ήταν ένας προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση γενικευμένης αγχώδους διαταραχής σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 9 έως 16 ετών. Όσοι έχουν προβλήματα ύπνου μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος, ειδικά εάν τα προβλήματα ύπνου τους παρατείνονται ή έχουν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση.
Παράλληλα, η αντιμετώπιση του άγχους μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολη όταν είστε εξαντλημένοι από χρόνιες διαταραχές ύπνου. Εξαιτίας αυτού, η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής. Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου είναι ένα κοινό σύμπτωμα της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), επηρεάζοντας το 80-90% των ατόμων με την πάθηση, αλλά πιστεύεται επίσης ότι παίζει ρόλο και στην ανάπτυξη και τη διατήρηση αυτής της διαταραχής .
Ωστόσο, ακόμη και άνθρωποι χωρίς κάποια διαταραχή μπορούν να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους εξαιτίας του κακού ύπνου. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η οξεία στέρηση ύπνου οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων άγχους και δυσφορίας σε υγιείς ενήλικες. Έτσι, ενώ μπορεί συνήθως να μην αντιμετωπίζετε έντονο άγχος, ο κακός ύπνος μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι.
Τι μπορείτε να κάνετε
Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να καταφέρετε να ξεκουραστείτε και να αναβαθμίσετε την ποιότητα του ύπνου σας όταν έχετε άγχος.
*Αναζητήστε βοήθεια
Αν το άγχος αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση για εσάς και δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, ζητήστε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου ψυχοθεραπευτή.
*Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου
Προσπαθήστε να ξυπνάτε και να κοιμάστε ίδιες περίπου ώρες κάθε ημέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά θα είστε σε θέση να κοιμάστε με μεγαλύτερη ευκολία και να ξυπνάτε με περισσότερη ενέργεια.
*Κλείστε τα φώτα
Το τεχνητό φως, συμπεριλαμβανομένου του μπλε φωτός των οθονών, μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, η οποία σας βοηθά να χαλαρώσετε και τελικά να κοιμηθείτε. Φροντίστε λοιπόν τις βραδινές ώρες να χαμηλώνετε τον φωτισμό στο σπίτι σας, καθώς και να αποφεύγετε τις οθόνες.
*Αποφύγετε την καφεΐνη
Η κατανάλωση καφέ ή άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων αργά το απόγευμα μπορεί να δυσκολεύσει τον ύπνο σας. Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποφεύγετε την καφεΐνη.