Η πανδημία αποτελεί μια πρωτόγνωρη περίοδο για τους περισσότερους ενώ το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι η καθυστερημένη ή ακόμα και η άστατη περίοδος. Ποιος είναι λοιπόν, ο ένοχος; Οι ορμόνες, το στρες ή ακόμα και οι όχι τόσο ποιοτικές διατροφικές επιλογές;
Πώς επηρεάζει το στρες την περίοδο
Αν και πιστεύουμε ότι η περίοδος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μήτρα, στην πραγματικότητα ρυθμίζεται από την βαθύτατη σύνδεση εγκεφάλου – μήτρας. Ο υποθάλαμος, περιοχή του εγκεφάλου, στέλνει ορμόνες σε έναν αδένα στη βάση του εγκεφάλου που ονομάζεται υπόφυση.
Αυτές οι ορμόνες δίνουν σήμα στον εγκέφαλο να απελευθερώσει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για τη διέγερση των ωοθηκών σας, οι οποίες με τη σειρά τους «ειδοποιούν» την μήτρα.
H κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, παράγεται επίσης από τον εγκέφαλο και μπορεί να επηρεάσει τις διαδικασίες αυτές, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη, χαμένη, επώδυνη ή συνολικά άστατη περίοδο.
«Εάν είμαστε αγχωμένοι, αυτό φαίνεται στο σώμα μας, καθώς δεν κοιμόμαστε καλά, δεν τρώμε καλά και δεν μετακινούμαστε τόσο» επισημαίνει η δρ. Sherry Ross, μαιευτήρας γυναικολόγος. Εάν ο οργανισμός σας παράγει περισσότερη κορτιζόλη από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να επηρεάσει την περίοδο σημαντικά.
Τι αναφέρει επιστημονική μελέτη
Εάν η περίοδός σας είναι καθυστερημένη ή άστατη το τελευταίο διάστημα, θα μπορούσε το άγχος της πανδημίας να «ευθύνεται»;
Τα προκαταρκτικά ευρήματα από πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια του lockdown επηρέασαν τους κύκλους και τα συμπτώματα της περιόδου των γυναικών, με το άγχος να αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα πίσω από αυτήν την μεταβολή.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η ανάλυσή τους, η οποία δεν έχει ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομοτίμους, είναι η πρώτη που περιγράφει λεπτομερώς τις επιπτώσεις της πανδημίας στους εμμηνορροϊκό κύκλο.