Ο γαλλικός όρος galette χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλά, διαφορετικά είδη φαγητών, που όμως έχουν ένα κοινό: διάφορα γλυκά ή αλμυρά υλικά περικλείονται απο αφράτη και τραγανή ζύμη.
Μοιάζει, η αλήθεια είναι, με την τάρτα, όμως σε αντίθεση με αυτήν, η ζύμη δεν προσαρμόζεται σε μια ταρτιέρα ή φόρμα, αλλά γεμίζει με τα υλικά και διπλώνεται με τα χέρια μας, σε ελεύθερο σχήμα που της δίνουμε εμείς.
Ο χειμώνας τελειώνει, αλλά η χαμηλή θερμοκρασία καλά κρατεί. Ευκαιρία λοιπόν για μια τελευταία χειμωνιάτικη galette για φέτος με με πατάτες, κρεμμύδια, τυρί και θυμάρι, όπως μας την προτείνει η Μadame Ginger.
Αυτή η συνταγή είναι αρκετή για έξι άτομα:
Υλικά για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κ.γ. αλάτι
112 γρ. βούτυρο αγελάδος, κρύο, σε κομματάκια
60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
60 ml παγωμένο νερό
Υλικά για τη γέμιση
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
70 γρ. grana padano ή παρμεζάνα τριμμένη
αποξηραμένο θυμάρι
Εκτέλεση
1) Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Βάζουμε στον κάδο της κουζινομηχανής (ή του μίξερ) το αλεύρι με το αλάτι και χτυπάμε με τον γάτζο ζύμης. Προσθέτουμε τα κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια και χτυπάμε να γίνει ένα κοκκώδες, τριφτό μείγμα.
2) Σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμόνι και το κρύο νερό. Ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο της κουζινομηχανής και ανακατεύουμε για 5-6 στροφές μέχρι να σχηματιστεί ζύμη. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να γίνει μπάλα.
3) Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
4) Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Κόβουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε ροδέλες (πιο χοντρές για τις πατάτες, πιο λεπτές για τα κρεμμύδια).Βράζουμε τις πατάτες για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό, τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε λίγο κάτω απο κρύο νερό. Σε μπολ τις αλείφουμε με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τις αφήνουμε στο πλάι.
5) Σε λαδόκολλα ή σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε με πλάστη τη ζύμη για τη galette. Τη γεμίζουμε με τις πατάτες σε στρώσεις, αφήνοντας περιθώριο γύρω-γύρω. Προσθέτουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και την τριμμένη grana padano ή την παρμεζάνα. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση και πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
6) Διπλώνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει κενή γύρω απο τη γέμιση, ώστε να “κλείσει” σαν πίτα.
7) Μεταφέρουμε τη galette σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190οC για 45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η ζύμη. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση! Όσο νόστιμη είναι αχνιστή, τόσο ακαταμάχητη είναι και αφού έχει κρυώσει για τα καλά, μετά από ώρες ή ακόμα και την επόμενη ημέρα.