Ας υποθέσουμε ότι έχετε αργήσει να ξυπνήσετε και καθώς προσπαθείτε αγωνιωδώς να φτάσετε στο γραφείο εγκαίρως, ο καφές γλιστρά από το χέρι σας, δημιουργώντας ένα μικρό χάος. Λίγο αργότερα σας χαιρετά μια συνάδελφος και τότε έρχεστε αντιμέτωποι με δύο επιλογές: Την χαιρετάτε τυπικά εξαιτίας των άβολων συμβάντων ή επιλέγετε να την χαιρετήσετε με την καλή σας διάθεση σαν να μην έχει συμβεί τίποτα;
Η διάθεση και η αντίδρασή μας στα μικρά συμβάντα
Σε μια νέα μελέτη σχετικά με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, με επικεφαλής τους ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος ενός ατόμου αξιολογεί φευγαλέα αρνητικά ερεθίσματα, όπως ένα μικρό ατύχημα με τον καφέ, μπορεί να επηρεάσει τη μακροχρόνια ψυχολογική τους ευημερία.
«Όσο περισσότερο σκέφτεται κανείς κάτι αρνητικό, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι φευγαλέο, τόσο περισσότερο μειώνεται η διάθεσή του» αναφέρει χαρακτηριστικά η Nikki Puccetti, υποψήφια στο τμήμα Ψυχολογίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuroscience.
«Βασικά, διαπιστώσαμε ότι η επιμονή του εγκεφάλου ενός ατόμου στην διατήρηση ενός αρνητικού ερεθίσματος θα προκαλέσει πιο αρνητικές και λιγότερο θετικές καθημερινές συναισθηματικές εμπειρίες. Αυτό με την σειρά του θα λειτουργήσει ως προγνωστικός παράγοντας αναφορικά με το πόσο καλά πιστεύουν ότι πάνε στην ζωή τους» εξηγεί.
Είναι ζήτημα… διαρροής
«Η πλειοψηφία των ερευνητικών δεδομένων εξετάζει πόσο έντονα αντιδρά ο εγκέφαλος σε αρνητικά ερεθίσματα, όχι πόσο καιρό εστιάζει ο εγκέφαλος σε αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Aaron Heller, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας.
«Κοιτάξαμε και στις δύο περιπτώσεις την διαρροή, πώς δηλαδή ο συναισθηματικός χρωματισμός ενός γεγονότος ξεχειλίζει σε άλλα πράγματα που συμβαίνουν. Η κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών αυτού είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση των διαφορών στη λειτουργία του εγκεφάλου, τα καθημερινά συναισθήματα και την ευημερία», προσθέτει.
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν πώς οι διαφορετικές αντιδράσεις του εγκεφάλου στις συναισθηματικές εικόνες σχετίζονται με στιγμιαίες συναισθηματικές εμπειρίες στην καθημερινή ζωή και ακόμη και με την ψυχολογική ευεξία με την πάροδο του χρόνου.
Υποθέτουν ότι η αμυγδαλή, η εγκεφαλική περιοχή σε σχήμα αμυγδάλου και στις δύο πλευρές του εγκεφάλου που αξιολογεί τα ερεθίσματα και υποστηρίζει το συναίσθημα και τη μνήμη, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.