Με την Αττική να «φλέγεται» από την αμείωτη ένταση του κοροναϊού και το σύστημα υγείας να δοκιμάζει τα όριά του καθημερινά, η επιτροπή των ειδικών της υγείας, συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή για να αξιολογήσει την κατάσταση και να προτείνει πιθανότατα παράταση των μέτρων που ισχύουν σήμερα. Ταυτόχρονα όμως, θα διερευνήσει και τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα self-test που θα διατεθούν μέσω των φαρμακείων για τη μαζική εξέταση του πληθυσμού.
Οι επιδημιολόγοι ανέλυσαν τα νεώτερα δεδομένα του χάρτη της χώρας, που δείχνουν την πανδημία να επεκτείνεται με έντονους ρυθμούς στην Δυτική Αττική και τον Πειραιά, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί αργά αλλά σταθερά και η Θεσσαλονίκη. Ανοδική πορεία συνεχίζουν να διατηρούν η Αχαΐα και τα Χανιά, ενώ πορεία «πυρκαγιάς» ξεκινούν να παίρνουν η Κοζάνη, η Λάρισα και κάποια νησιά του Αιγαίου, όπως η Σάμος και οι Σποράδες.
Σε όλες τις περιοχές αυτές, ο δείκτης συχνότητας των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, είναι ήδη υψηλός – κυμαίνεται οπωσδήποτε πάνω από 35/100.000 και φτάνει ακόμη και σε 60/100.000 πληθυσμού, όταν οτιδήποτε πάνω απ΄10/100.000 πληθυσμού, δείχνει ήδη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας. Ταυτόχρονα δε, στις περιοχές αυτές, τα ημερήσια κρούσματα που καταγράφονται, ξεπερνούν σταθερά τον ημερήσιο μέσο όρο των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας.
Τα self-test
Σε ότι αφορά τα self-test, τα αρμόδια μέλη της Επιτροπής που ασχολούνται με το διαγνωστικό μέρος του πανδημικού ιού μελετά τις δυνατότητες των γρήγορων τεστ προκειμένου να παρουσιάσει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα self-test. Μετά την κατάρτιση των προδιαγραφών, που αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί και να συζητηθούν στη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής, ταυτόχρονα θα συζητηθεί και η συνολική στρατηγική των τεστ στον πληθυσμό.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το testing θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην καινούρια στρατηγική απέναντι στον ιό, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μειωθούν οι έλεγχοι που ήδη γίνονται και ξεπερνούν τις 65.000 την ημέρα. Τα self-test εξηγούν οι ειδικοί θα πρέπει να γίνονται επιπλέον των τεστ του μοριακού ελέγχου ή των rapid τεστ που γίνονται από τον ΕΟΔΥ.
Η συζήτηση θα αφορά επίσης την επίλυση άλλων θεμάτων που προκύπτουν από τη χρήση τους, όπως το πώς θα διασφαλίζεται η δήλωση των θετικών περιστατικών από τους πολίτες που σύμφωνα με το τεστ εμφανίζονται θετικοί στον ιό. Ήδη στις ΗΠΑ που τα self-test είναι ευρύτατα διαδεδομένα, υπάρχει δυνατότητα αυτόματης δήλωσης του νέου κρούσματος μέσω εφαρμογής στο κινητό η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.
Προηγουμένως όμως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι η ευαισθησία των τεστ – με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ακρίβειά τους κυμαίνεται γύρω στο 40%, με αποτέλεσμα σε θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται το τεστ για την επιβεβαίωσή του.
Επόμενο θέμα που θα απασχολήσει την Επιτροπή σε ότι αφορά τα self-test είναι ο τρόπος που αυτά θα πετάγονται, καθώς πρέπει να θεωρούνται ως μολυσματικά απόβλητα και στην περίπτωση που βρεθούν στα κοινά οικιακά σκουπίδια, μπορεί να διευκολύνουν τελικά την εξάπλωση του ιού, αντί για την περιστολή του.