Δύο στοματικά διαλύματα που μπορούν να εμποδίσουν τον κοροναϊό SARS-CoV-2 να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα ανακάλυψαν ερευνητές από τη Σχολή Οδοντιατρικής Rutgers.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο Pathogens, ένα εμπορικό στοματικό διάλυμα (με συνδυασμό ευκαλυπτόλης, μενθόλης, σαλικυλικού μεθυλίου και θυμόλης) και το συνταγογραφούμενο διάλυμα χλωρεξιδίνης κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ιό μέσα σε δευτερόλεπτα από την απελευθέρωσή του σε συγκεντρώσεις διαλύματος παρόμοιες με αυτές της κοινής χρήσης.
Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες εργαστηρίου, με τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην ποσότητα στοματικού διαλύματος για μια απλή χρήση και στον χρόνο που απαιτείται μέχρι να έρθει σε επαφή με τους ιστούς της στοματικής κοιλότητας. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη περισσότερων μελετών για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και σε πραγματικές συνθήκες.
Αφορμή για τη μελέτη στάθηκε η εύρεση ενός τρόπου προστασίας των οδοντιάτρων από τα σωματίδια που εκπνέουν οι ασθενείς και αν τα στοματικά διαλύματα θα μπορούσαν να συντελέσουν σε αυτό.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως η μελέτη δεν προτείνει στο κοινό να επαναπαυθεί στη χρήση των στοματικών διαλυμάτων για να αντιμετωπίσει τον ιό. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες και σε πραγματικές συνθήκες για να διαπιστωθεί εάν η χρήση τέτοιων διαλυμάτων που περιέχουν αντισηπτικούς παράγοντες με ενεργό αντι-ιική δράση δύο ή τρεις φορές την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού.
Δοκιμάστηκαν επίσης δύο ακόμη στοματικά διαλύματα, με ιωδιούχο ποβιδόνη και υπεροξείδιο του υδρογόνου, τα οποία φάνηκαν δυνάμει αποτελεσματικά στην παρεμπόδιση της ιικής μετάδοσης αν και, σε αντίθεση με τα δύο πρώτα διαλύματα, είχαν εντονότερη διαβρωτική δράση στα δερματικά κύτταρα τα οποία λειτουργούν ως φραγμός για τον ιό.
Μολονότι παλαιότερες έρευνες έχουν καταδείξει την προστασία που παρέχουν διάφορα στοματικά διαλύματα έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2, η προκείμενη μελέτη αποτελεί την πρώτη που προσάρμοσε την ποσότητα διαλύματος, τον χρόνο που απαιτείται μέχρι να φτάσει στους ιστούς και την ζημία που προκαλεί στα κύτταρα του δέρματος στις συνθήκες που επικρατούν φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα.