Σχεδόν 15 μήνες μετά την πρώτη επίσημη εμφάνιση του νέου κοροναϊού και ένα χρόνο από τη στιγμή που άρχισαν να τίθενται σε ισχύ τα πρώτα lockdown στη Δύση για τον περιορισμό του, μπορεί η επιστήμη και η ανθρωπότητα να μην έχουν καταφέρει να τον νικήσουν, γνωρίζουν όμως πολύ περισσότερα.
Αυτό είναι κάτι που ισχύει για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους ερευνητές, που έχουν μάθει να τον αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά. Ισχύει όμως και για όλους εμάς, που είμαστε πλέον σε θέση να κρίνουμε, με πραγματικά δεδομένα, την εγκυρότητα των σεναρίων και ισχυρισμών που διατυπώθηκαν κατά την αρχική περίοδο και το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ιδού, λοιπόν, αυτά τα οποία η πορεία της πανδημίας ήρθε να διαψεύσει, σύμφωνα και με τα δεδομένα που έχουν συλλέξει μια σειρά μεγάλα ΜΜΕ, όπως η αμερικανική Washington Post και το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Η Covid-19 θα είναι εποχική ασθένεια, περίπου σαν τη γρίπη
Η εκτίμηση αυτή θεωρούσε ότι, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γρίπη, ο κοροναϊός θα γνώριζε έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες, όμως το καλοκαίρι θα εξασθενούσε σημαντικά ή ενδεχομένως και να εξαφανιζόταν, βοηθούντων των υψηλών θερμοκρασιών – κάτι που έχει συμβεί, άλλωστε, στο παρελθόν με άλλους ιούς.
Οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες
Στα τέλη Ιανουαρίου 2020, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης έγραψε στο Facebook: «Το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει να φοράμε μάσκες εάν είμαστε άρρωστοι. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη εάν είμαστε υγιείς». Σε άλλες χώρες, ειδικοί ισχυρίζονταν πως η χρήση μάσκας όχι απλώς δεν ήταν αναγκαία, αλλά και ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη, επειδή ο πληθυσμός δεν γνώριζε πώς να τη χρησιμοποιήσει σωστά.
«Ανεκτό» το κόστος σε ανθρώπινες ζωές
Ο Ντ. Τραμπ και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσαν τον Απρίλιο ότι οι θάνατοι θα μπορούσαν να φτάσουν το πολύ τις 200.000. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει από τον κοροναϊό περίπου 530.000 ασθενείς, περισσότεροι από όσους Αμερικανούς σκοτώθηκαν στους μεγάλους πολέμους του 20ού αιώνα. Η λίστα δε αναμένεται να μεγαλώσει περαιτέρω.
Τα εμβόλια θα είναι έτοιμα σε 18 μήνες
Αυτό είχε εκτιμήσει στις 11 Φεβρουαρίου 2020 ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεϊγέσους. Όμως, η επιστήμη και οι φαρμακοβιομηχανίες αποδείχθηκαν πολύ πιο γρήγορες και αποτελεσματικές, καθώς τα πρώτα εμβόλια εγκρίθηκαν τον Αύγουστο (το ρωσικό Sputnik-V και το κινεζικό CoronaVac), ενώ οι εμβολιασμοί στη Βρετανία και το Ισραήλ ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο. Τα πράγματα θα μπορούσαν δε να είναι ακόμη καλύτερα εάν υπήρχε διεθνής συνεργασία και δεν επικρατούσε ο εθνικισμός και η λογική του κέρδους.
Οι παραλίες θα αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης
Καθώς πλησιάζει το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας για το βόρειο ημισφαίριο, πολλοί αναρωτιούνται εάν θα δούμε πάλι παραλίες με αυστηρή εποπτεία, διαχωριστικά και drones να πετούν πάνω τους. Οι επιδημιολόγοι, όμως, δεν έχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ο συνωστισμός λουόμενων συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση του ιού – σε αντίθεση με τα πάρτι στα διάφορα παραλιακά μπαρ και τα ξενοδοχεία.
Το δεύτερο κύμα θα έρθει αλλά θα είναι το τελευταίο
Αρκετοί ανέμεναν εξαρχής ότι το φθινόπωρο θα έκανε την εμφάνισή του ένα δεύτερο κύμα, πολλοί όμως ισχυρίζονταν ή ήλπιζαν πως θα είναι ήπιο και σίγουρα το τελευταίο. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο τέως επικεφαλής των ρωσικών υγειονομικών υπηρεσιών τον Ιούλιο, το δεύτερο κύμα θα εκδηλωνόταν στο διάστημα Οκτωβρίου 2020-Μαρτίου 2021, μαζί με άλλες ασθένειες του αναπνευστικού. «Τίποτε πέρα από αυτό (…) Δεν θα υπάρχουν δραματικές καταστάσεις ή πανικός».
Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης κρουσμάτων θα είναι ο κανόνα
Είναι γεγονός ότι κράτη όπως η Κίνα, η Νότιος Κορέα, το Ισραήλ και η Σιγκαπούρη έχουν καταστήσει τα συστήματα και τις εφαρμογές ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και των επαφών τους καθημερινό κανόνα. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, όμως, κυρίως δε σε ΗΠΑ και ΕΕ, αυτό δεν συνέβη – εν μέρει λόγω και των ενστάσεων για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και του απόρρητου στα προσωπικά δεδομένα.
Ο ιός μας απειλεί και μας πλήττει όλους εξίσου
Από τους ισχυρισμούς που κατέρρευσαν προκαλώντας τον μεγαλύτερο πάταγο. Τα στοιχεία για τα διπλάσια ή τριπλάσια ποσοστά θανάτων στις τάξεις των Αφροαμερικανών και των λατινογενών Αμερικανών σε σύγκριση με τους λευκούς αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Το ίδιο συμβαίνει και με τα συστήματα υγείας, που σε χώρες όπως η Γερμανία κατάφεραν να παρέχουν πολύ πιο αποτελεσματική προστασία και περίθαλψη, ενώ αλλού κυριολεκτικά κατέρρευσαν.
Θα έχουμε όλοι το ίδιο δικαίωμα πρόσβασης στα εμβόλια
Μέχρι και σήμερα, το 80% και πλέον των εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί αφορά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την ΕΕ, το Ισραήλ, τον Καναδά και λίγες ακόμη πλούσιες χώρες. Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη – πάνω από 150 – δεν έχουν ακόμη παραλάβει ούτε καν μία δόση.
Η ΕΕ θα αποδείξει την αξία της σε αυτή την κρίση
Όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα σημαντικά θέματα, οι «27» εμφανίστηκαν διχασμένοι και αυτή την περίοδο. Δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ούτε για το θέμα του καθεστώτος στα σύνορα, ούτε για την παραγωγή και διανομή των εμβολίων, ούτε για τη στάση τους έναντι των ρωσικών και κινεζικών σκευασμάτων, ούτε και για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους για πιστοποιητικό εμβολιασμού.