Μπορεί να έχετε παρατηρήσει την ένδειξη “μη φαγεσωρογόνο” ή “non comedogenic” στη συσκευασία ενός προϊόντος περιποίησης ή ενός καλλυντικού, τι σημαίνει όμως;

Ως μη φαγεσωρογόνα χαρακτηρίζονται τα προϊόντα περιποίησης και τα καλλυντικά που έχουν διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι πιθανό να προκαλέσουν φαγέσωρες, δηλαδή λευκά και μαύρα στίγματα.

Ουσιαστικά, ένα προϊόν με την ένδειξη μη φαγεσωρογόνο, δεν περιέχει συστατικά που είναι γνωστό ότι φράζουν τους πόρους, οδηγώντας σε ατέλειες του δέρματος. Έτσι, εάν έχετε ακμή, σπυράκια ή στίγματα, η χρήση μη φαγεσωρογόνων προϊόντων μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τα ξεσπάσματα της επιδερμίδας σας.

Έχετε κατά νου ότι το πώς σας φαίνεται η υφή ενός προϊόντος δεν είναι μια καλή ένδειξη για το αν είναι φαγεσωρογό ή όχι. Υπάρχουν μερικά πολύ λιπαρά προϊόντα που δεν περιέχουν φαγεσωρογόνα συστατικά και πολύ ελαφριά προϊόντα που περιέχουν.

Η χρήση μη φαγεσωρογόνων προϊόντων, δεν θα θεραπεύσει την ακμή σας και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που σας έχει προτείνει ο δερματολόγος σας. Μπορεί όμως να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής και των ατελειών της επιδερμίδας.

Γιατί τα μη φαγεσωρογόνα προϊόντα είναι τώρα πιο χρήσιμα από ποτέ;

Η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας ώστε να περιορίσουμε την περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού. Ωστόσο, συχνά οδηγεί σε εμφάνιση ακμής. Μάλιστα, το φαινόμενο είναι τόσο συνηθισμένο, που έχει βγει και όνομα για αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση, η οποία συνοψίζεται ως maskne (mask + acne).

Δεδομένου ότι τα σπυράκια που σχετίζονται με τη χρήση μάσκας δεν αφορούν μόνο όσους έχουν έτσι κι αλλιώς τάση για ακμή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υιοθετήσετε μια σωστή skincare ρουτίνα, ανεξαρτήτως του τύπου της επιδερμίδας σας. Έτσι, σημαντική θέση στην περιποίησή σας αυτήν την περίοδο, πρέπει να έχουν τα μη φαγεσωρογόνα, oil-free προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής.

Παράλληλα, φροντίστε να επιλέξετε μια (βαμβακερή κατά προτίμηση) μάσκα που επιτρέπει στην επιδερμίδα σας να αναπνέει, ενώ παράλληλα σας παρέχει προστασία και κάθε βράδυ να πλένετε προσεκτικά το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό που σέβεται το pH της επιδερμίδας. Αν έχετε εμφανίσει κάποια μικρά σπυράκια, μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικά μια κρέμα με σαλικυλικό οξύ, ενώ αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.