Νέα μελέτη από το University of California στο Irvine αποκαλύπτει ότι οι ενώσεις τόσο στο πράσινο όσο και στο μαύρο τσάι φαίνεται να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, ενεργοποιώντας πρωτεΐνες διαύλου ιόντων στο τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων.
Φλαβονοειδείς και αντιυπερτασικές ενώσεις στο τσάι
Τα νέα ευρήματα συμβάλλουν στην εξήγηση των αντιυπερτασικών ιδιοτήτων του τσαγιού και μπορεί να οδηγήσουν στον σχεδιασμό νέων φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Δημοσιευμένη στο Cellular Physiology and Biochemistry, η ανακάλυψη έγινε από το εργαστήριο του δρ. Geoffrey Abbott, καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής της Ιατρικής στο University of California.
Τα ερευνητικά στοιχεία αποκάλυψαν δύο φλαβονοειδείς ενώσεις τύπου κατεχίνης που βρέθηκαν στο τσάι, με καθεμία να ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο τύπο πρωτεΐνης διαύλου ιόντων που ονομάζεται KCNQ5, που επιτρέπει στα ιόντα καλίου να διαχέονται από τα κύτταρα προκειμένου να μειωθεί η κυτταρική διεγερσιμότητα.
Καθώς το KCNQ5 βρίσκεται στον λείο μυ που ευθυγραμμίζει τα αιμοφόρα αγγεία, η ενεργοποίησή του από κατεχίνες τσαγιού προέβλεπε επίσης τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, πρόβλεψη η οποία επιβεβαιώθηκε κι από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Όσα γνωρίζουμε για το KCNQ5 και την υπέρταση
Προηγούμενες μελέτες επισημαίνουν ότι η κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση κατά μια μικρή αλλά σταθερή ποσότητα και οι κατεχίνες βρέθηκαν στο παρελθόν να συμβάλλουν σε αυτήν την ιδιότητα.
Η ταυτοποίηση του KCNQ5 ως νέου στόχου για τις υπερτασικές ιδιότητες των κατεχινών τσαγιού μπορεί να διευκολύνει τη βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής χημείας για βελτιωμένη δραστικότητα ή αποτελεσματικότητα.
Εκτός από τον ρόλο του στον έλεγχο του αγγειακού τόνου, το KCNQ5 μπορεί να βρεθεί σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου, όπου ρυθμίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα και τη σηματοδότηση μεταξύ των νευρώνων.
Υπάρχουν παθογόνες παραλλαγές του γονιδίου KCNQ5 που επηρεάζουν τη λειτουργία του διαύλου και με αυτόν τον τρόπο προκαλούν επιληπτική εγκεφαλοπάθεια, μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί έντονη γνωστική εξασθένιση και προκαλεί συχνές επιληπτικές κρίσεις.
Το μυστικό για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη
Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι η θέρμανση του πράσινου τσαγιού στους 35 βαθμούς Κελσίου μεταβάλλει τη χημική του σύνθεση με τρόπο που το καθιστά πιο αποτελεσματικό στην ενεργοποίηση του KCNQ5.
«Ανεξάρτητα από το αν το τσάι καταναλώνεται παγωμένο ή ζεστό, αυτή η θερμοκρασία επιτυγχάνεται μετά την κατανάλωση του τσαγιού, καθώς η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι περίπου οι 37 βαθμοί Κελσίου» εξηγούν οι ερευνητές.
«Έτσι, απλά πίνοντας τσάι ενεργοποιούμε τις ευεργετικές, αντιυπερτασικές του ιδιότητες» καταλήγουν.