Σφίγγει συνεχώς ο κλοιός του κοροναϊού στην Αττική με τα νοσοκομεία να βρίσκονται υπό πίεση.
Η Αττική τις τελευταίες πολλές μέρες δέχεται τη μεγαλύτερη σφοδρότητα την επίθεση της πανδημίας και δίνει τη μεγαλύτερη μάχη για να αντέξει στην επιθετική εξάπλωση των κρουσμάτων που υπό τη μορφή μεταλλάξεων μολύνουν συνεχώς ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.
Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ λιγοστεύουν και καθώς το περίφημο τείχος ανοσίας δεν έχει ακόμη ορθωθεί, με εμβολιασμένο μόνο ακόμη το 9% του πληθυσμού, ο αγώνας για να κρατηθούν στη ζωή οι ασθενείς που νοσούν βαριά από τον κοροναϊό, είναι υπεράνθρωπη.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μπαίνουν στη μάχη του κοροναϊού δύο ιδιωτικές κλινικές με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.
Με μια ανακοίνωσή του πολύ νωρίς σήμερα το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι δυο ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το ΛΗΤΩ γίνονται, από την Πέμπτη κιόλας κλινικές covid και θα δέχονται περιστατικά με κοροναϊό.
Πρόκειται, όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, για την υλοποίηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που είχε καταρτιστεί προκειμένου το ΕΣΥ να αντέξει στη μεγαλύτερη πίεση που δέχεται από την αρχή της πανδημίας.
Υπό πίεση το σύστημα Υγείας
Το ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο παραμένει σε πολεμικό κλοιό με τους αρμόδιους στο υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς να ξεδιπλώνουν το Σχέδιο Έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση των εκατοντάδων ασθενών που χρειάζονται καθημερινά νοσηλεία λόγω κοροναϊού.
Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν συνολικά 471, αριθμός πολύ υψηλός σε κάθε περίπτωση.
Το 61% των διασωληνωμένων είναι στην Αττική.
Το 32% που αφορούσαν οι διασωληνωμένοι ηλικίας 40-64 ετών στις 8 Φεβρουαρίου ανέρχεται πια στο 37% περίπου ενώ, αντιστρόφως, στο ίδιο διάστημα οι 65 και άνω μειώθηκαν από 66% στο 61,5%.
Υπενθυμίζεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα οι ειδικοί εκτιμούν πως οι διασωληνωμένοι θα αυξηθούν κατά 200, ανεβάζοντας δραματικά την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος ιδιωτικών κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τη συμβολή των ιδιωτικών κλινικών στη μάχη κατά του κοροναϊού μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» τόνισε ότι οι ιδιωτικές κλινικές είναι πρόθυμες να συμβάλουν, αλλά δεν υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο. Ό,τι συμφωνίες γίνονται είναι σε επίπεδο προσωπικό και επιχειρηματικό.
Σε περίπτωση όμως που επέλθει συμφωνία, χρειάζονται τρεις μέρες προετοιμασίας των κλινικών. Όπως είπε, πάνω από το 50% των κλινικών είναι διατεθειμένες να αναλάβουν περιστατικά covid.
Από την πλευρά του ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA τόνισε ότι οι ιδιωτικές κλινικές πρέπει να βάλουν «πλάτη» σε αυτή την κρίση, διότι το δημόσιο σύστημα έχει φτάσει στα όριά του. Οι εντατικές είναι υπερπλήρεις, αλλά ακόμα και αν υπήρχαν διαθέσιμες, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό.
Αυτό που χρειάζεται σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και από τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
Οι μεταλλάξεις
Τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί στο Λεκανοπέδιο δύο νέα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως ο βασικός υπαίτιος για την ασφυκτική κατάσταση που δέχονται οι ΜΕΘ είναι οι μεταλλάξεις, οι οποίες σαρώνουν την πρωτεύουσα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η βρετανική μετάλλαξη επικρατεί κατά 90% στην πρωτεύουσα και στην Κρήτη, ενώ η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη εντοπίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και στην Αττική, με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά την πορεία των κρουσμάτων που νοσηλεύονται με την παραλλαγή του ιού.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τις μεταλλάξεις του ιού υποστήριξε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Αstra Zeneca, λειτουργούν αποτελεσματικά απέναντι στο βρετανικό στέλεχος και αυτό γιατί κατά τον εμβολιασμό δε δημιουργείται ένα είδος αντισώματος, αλλά συγκέντρωση αντισωμάτων, ικανών να καταπολεμήσουν τον ιό.
«Καμπανάκι» από τα κρούσματα
Η πορεία των κρουσμάτων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για γρήγορη αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Τ
ο διήμερο που προηγήθηκε λόγω της μεγάλης μείωσης των τεστ επιβεβαιώθηκαν κρούσματα τα οποία ήταν της τάξης των 1150-1160, όμως αν δει κανείς το μέσο όρο των νέων κρουσμάτων στις προηγούμενες 7 ημέρες, διαπιστώνουμε ότι αυτός διαμορφώνεται στα 2010 κρούσματα.
Επίσης με βάση το μέσο όρο των τεστ, το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό σημείο ήτοι στο 4,3%.
Κάτι τέτοιο δημιουργεί σημαντική ανασφάλεια για τη συνέχεια και σε συνδυασμό με τις σταθερά ανοδικές νοσηλείες, οι εισαγωγές σοβαρών περιστατικών θα αυξηθούν και η πρόβλεψη για αύξηση των διασωληνώσεων κοντά στα επίπεδα των 600 θα επιβεβαιωθεί.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του κορονοϊού ήταν 1165, εκ των οποίων τα 556 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 108 στην Θεσσαλονίκη και 79 στην Αχαΐα.
Εκτιμάται ότι τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα στην Αττική έχουν πλησιάσει τις 9000 και σ’ αυτό όπως είπαμε συνέβαλλε έντονα η βρετανική μετάλλαξη η οποία αφορά στο 70%-80% των νέων διαγνώσεων.