Ο κόσμος της ομορφιάς είναι γεμάτος μύθους και ανακρίβειες. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλές πληροφορίες και στερεότυπα που είναι απλά λάθος, αλλά δυστυχώς ανακυκλώνονται είτε από στόμα σε στόμα είτε μέσω του Διαδικτύου. Εμείς, με τη βοήθεια των ειδικών, καταρρίπτουμε δέκα από τους πιο δημοφιλείς μύθους που αφορούν την καθημερινή φροντίδα. Στόχος μας, να θέσουμε σε γερά θεμέλια την περιποίηση της επιδερμίδας μας, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα και σε βραχυχρόνιο επίπεδο αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Οι 10 μύθοι του skincare
1. Αν η ρετινόλη ερεθίζει την επιδερμίδα, σταματάμε τη χρήση της
Είναι ένα από τα πολυτιμότερα συστατικά της κοσμετολογίας για την αντιγήρανση και ανανέωση της επιδερμίδας. Η συγκεκριμένη μορφή βιταμίνης Α έχει την ικανότητα να επιταχύνει την αναγέννηση των κυττάρων, να επουλώνει και να ενισχύει το δέρμα, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ενάντια στα σημάδια της γήρανσης.
Ωστόσο, δεν είναι πάντα ανεκτή από όλους τους τύπους επιδερμίδας. Αν διαπιστώσετε τυχόν ερεθισμούς από τη χρήση της, δεν πρέπει να τη σταματήσετε αλλά να αλλάξετε τη συχνότητα και τον τρόπο εφαρμογής της. Πιο συγκεκριμένα, αντί για κάθε βράδυ, χρησιμοποιείτε την κάθε δύο βράδια ή τρεις φορές την εβδομάδα. Καθώς θα τη συνηθίζει σταδιακά η επιδερμίδα και θα την ανέχεται, αυξάνετε και τη συχνότητα εφαρμογής. Αλλο σημαντικό σημείο είναι η ποσότητα. Η κατάλληλη δόση για πρόσωπο και λαιμό πρέπει να έχει το μέγεθος ενός ρεβιθιού.
2. Η κρέμα ματιών πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο
Πιστεύεται ότι η χαμηλή θερμοκρασία παρατείνει τη διάρκεια ζωής της σύνθεσης. Παρ’ όλα αυτά, τα καλλυντικά για το πρόσωπο, εκτός από το face mist, είναι καλό να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο, για να μην αλλοιώνεται η σύσταση και η αποτελεσματικότητά τους. Από την άλλη είναι αλήθεια ότι όταν η κρέμα ματιών είναι δροσερή λειτουργεί καταπραϋντικά σαν κομπρέσα και κατορθώνει να μειώνει αισθητά το πρήξιμο και τις σακούλες.
Αν λοιπόν ο στόχος μας είναι η καταπολέμηση τους πρηξίματος, τότε φυλάμε την κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου και χρησιμοποιούμε το face roller ή ένα gua sha μέχρι να απορροφηθεί. Οι κινήσεις μασάζ και η δροσερή θερμοκρασία αυτών των εργαλείων θα προσφέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα.
3. Οι μαύροι κύκλοι είναι σημάδια κούρασης
Οντως μπορεί να οφείλονται στην κούραση και στην έλλειψη ύπνου. Αλλά όχι μόνο. Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι το πιο λεπτό σε πάχος απ’ ό,τι σε όλο το σώμα. Ετσι διαφαίνονται τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να χρωματίζουν πιο έντονα την περιοχή. Το φαινόμενο παρατηρείται πιο έντονα σε κάποιες φυλές, όπου το δέρμα είναι πιο σκουρόχρωμο, εξαιτίας της πλούσιας χρωστικής που εναποτίθεται κάτω από τα μάτια.
Επίσης οι μαύροι κύκλοι μπορεί να υποδηλώνουν την ανεπάρκεια του οργανισμού σε σίδηρο, ή την όχι καλή οξυγόνωση. Αλλη μία αιτία των μαύρων κύκλων είναι φυσικά και η γήρανση. Καθώς περνούν τα χρόνια το δέρμα γίνεται πιο λεπτό, με αποτέλεσμα τα αγγεία να γίνονται όλο και περισσότερο ορατά.
4. Οι πόροι της επιδερμίδας μειώνονται
Οι διεσταλμένοι μεγάλοι πόροι είναι ένα χαρακτηριστικό επιδερμίδας. Μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες, στον τύπο αλλά και στην ηλικία. Και κυρίως, δεν εξαλείφονται ούτε μειώνονται. Μπορούν όμως με την κατάλληλη φροντίδα να φαίνονται λιγότερο. Ετσι, η βασικότερη συμβουλή είναι να τους καθαρίζουμε σε βάθος. Ενα καθαριστικό, ένα σκραμπ και μία μάσκα με ενεργό άνθρακα, αλλά και η χημική απολέπιση με οξέα, όπως σαλικυλικό και γλυκολικό οξύ, είναι οι σημαντικότεροι σύμμαχοί μας ώστε να απομακρύνουμε το σμήγμα και τους ρύπους που παγιδεύονται σε βάθος αλλά και γύρω από αυτούς, τονίζοντάς τους ακόμα περισσότερο.
5. Η νεότητα της επιδερμίδας εξαρτάται από τα γονίδια
Φυσικά και τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Ομως η γήρανση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που εμπλέκει πολλούς παράγοντες, τόσο εξωγενείς όσο και εσωτερικούς. Κλινικές μελέτες σε δίδυμα μονοζυγωτικά αδέλφια αποδεικνύουν το συγκεκριμένο αξίωμα. Η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, η έλλειψη ισορροπημένης διατροφής, το στρες αλλά και η έλλειψη άσκησης επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης άσχετα με το πόσο καλά γονίδια έχουμε.
6. Το καλοκαίρι φοράμε αντηλιακό με υψηλό SPF
Το αντηλιακό είναι το πιο πολύτιμο καλλυντικό στη «φαρέτρα» της περιποίησής μας, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούμε από την παιδική μας ηλικία. Ως εκ τούτου, το υψηλό φίλτρο ευρείας προστασίας από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας δεν επιβάλλεται μόνο το καλοκαίρι αλλά κάθε εποχή. Και βέβαια τον χειμώνα. Κάποιοι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το αντηλιακό είναι το πιο αποτελεσματικό αντιγηραντικό καλλυντικό για μία γυναίκα άνω των 40. Ετσι λοιπόν η φόρμουλα που πρέπει να χρησιμοποιούμε όλον τον χρόνο πρέπει να έχει δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30 και να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ουσίες.
7. Οσο πιο ακριβό είναι ένα καλλυντικό τόσο πιο αποτελεσματικό είναι
Ισως ο προϋπολογισμός της περιποίησής μας δεν μας επιτρέπει την απόκτηση πανάκριβων καλλυντικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερούμαστε ποιοτικής φροντίδας. Υπάρχει μία πληθώρα από οικονομικά προσιτά καλλυντικά που είναι εφάμιλλα και κάποιες φορές καλύτερα σε απόδοση με άλλα που είναι πολύ πιο κοστοβόρα. Συνθέσεις με βιταμίνη C, ρετινόλη, αντιοξειδωτικά, πεπτίδια και αντηλιακά φίλτρα, ανταποκρίνονται σε κάθε βαλάντιο.
8. Η ενυδατική κρέμα είναι περιττή αν έχουμε λιπαρό δέρμα
Δεν αισθανόμαστε ότι η επιδερμίδα μας «διψάει», άρα ποιος ο λόγος να την ενυδατώσουμε; Είναι αλήθεια ότι πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της, όμως η κατάλληλη ενυδάτωση σύμφωνα με τον τύπο μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι αυτό γιατί ακόμα και η λιπαρή επιδερμίδα, ή εκείνη που έχει τάση ακμής, χρειάζεται βοήθεια για να διατηρεί τα σωστά επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό της. Επιπλέον, μία λεπτόρρευστη, oil free βιταμινούχα σύνθεση, είτε ενυδατική είτε σέρουμ, θα λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση.
9. Η επιδερμίδα συνηθίζει τα ίδια καλλυντικά, γι’ αυτό πρέπει να τα αλλάζουμε συνέχεια
Αν είμαστε ικανοποιημένες από την απόδοση των προϊόντων φροντίδας μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αλλάξουμε. Ωστόσο καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ανάλογα με τις εποχές του χρόνου, πρέπει να προσαρμόζουμε τη ρουτίνα της περιποίησής μας και να χρησιμοποιούμε τις κατάλληλες συνθέσεις. Για παράδειγμα, ενισχυμένη ενυδάτωση τον χειμώνα, πιο ελαφριά το καλοκαίρι. Αλλος ένας παράγοντας που πρέπει να προσέχουμε είναι και οι ορμονικές μεταβολές. Π.χ. μπαίνοντας στην εμμηνόπαυση χρειαζόμαστε συνθέσεις που προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα και στήριξη στο δέρμα.
10. Ξεκινάμε τη χρήση αντιγηραντικών καλλυντικών με την εμφάνισή των πρώτων ρυτίδων
Το δέρμα μας είναι ένα όργανο το οποίο γερνάει από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Από τη δεκαετία των 20, οι λειτουργίες του και οι μηχανισμοί ανανέωσης αρχίζουν σιγά-σιγά να φθίνουν. Οι ινοβλάστες σταδιακά παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, ο ρυθμός επανόρθωσης των φθορών μειώνεται, ο μεταβολισμός της επιδερμίδας γίνεται πιο αργός. Επιπλέον άλλοι κύριοι παράγοντες γήρανσης, όπως η έκθεση στον ήλιο, δρουν συσσωρευτικά. Ετσι η φροντίδα της επιδερμίδας θα πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία.
Φυσικά δεν χρειάζεται από τα 20 να χρησιμοποιούμε «βαριές» συνθέσεις, π.χ. ρετινόλη και άλλα δραστικά συστατικά. Προτιμάμε το κατάλληλο καθαριστικό, και καλλυντικά, πάντα ανάλογα με τον τύπο μας, που στοχεύουν τις πρώτες γραμμές έκφρασης. Επίσης, απαραίτητο είναι το καθημερινό αντηλιακό ώστε να αποφύγουμε τη φωτογήρανση και τις δυσχρωμίες που θα εμφανιστούν αργότερα – αν δεν προσέξουμε.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο MD, PhD, και την κυρία Βάλια Μουσάτου, δερματολόγο, διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Αθηνών.