Την περίοδο που τα νοσοκομεία της Αττικής γνωρίζουν την μεγαλύτερη πίεση από τις αρχές της πανδημίας, το μόνο που μας κάνει να ελπίζουμε στην επιστροφή στην κανονικότητα είναι η πορεία των εμβολιασμών.
Η «Επιχείρηση Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο τέλος του μήνα να θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο πολίτες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών μέχρι τα τέλη Απριλίου, ώστε επιτέλους να αποκτήσουμε το πρώτο στάδιο ανοσίας, το οποίο θα μας προσφέρει περισσότερο ασφάλεια όταν ξεκινήσει η άρση του lockdown.
Ήδη άλλωστε όπως ανέφερε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ήδη έχει παρατηρηθεί μία μείωση στα κρούσματα των 75 ετών και άνω και σε αυτό οφείλεται και ο εμβολιασμό.
Σε κάθε περίπτωση η πορεία του εμβολιασμού θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο και σε άλλους τομείς και ιδιαίτερα στο restart του τουρισμού.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεσκουριάσει τα «γρανάζια» του τουρισμού του Μάϊου, όποτε και θα έχει αφενός εμβολιαστεί σημαντική μερίδα πληθυσμού, αφετέρου τα νησιά θα αποτελούν ένα ασφαλές covid free περιβάλλον για τους ξένους τουρίστες.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές υπολογίζεται ότι τέλος Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί 5,5 εκατομμύρια πολίτες, ένας αριθμός που εκτιμάται ως θα έχει φτιάξει τείχος έναντι του ιού, ενώ εντός του Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών.
Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα
Αναλυτικά, η κ. Πελώνη ανέφερε πως έως τις 25 Μαρτίου αναμένεται να έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί, ενώ εντός Μαρτίου θα ανοίξουν και τα ραντεβού για πολίτες με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19.
Ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου, εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών.
AstraZeneca: «Πράσινο φως» για χορήγηση του εμβολίου και στους άνω των 65 στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του και στους άνω των 65 ετών, έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η εξέλιξη αυτή ευνοεί το πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Μάιο να έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.
Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18.00 κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας.
Τι θα πρέπει να κάνουν για να εμβολιαστούν όσοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε πως με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού, μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κοροναϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού.
Προς ολοταχώς για το πιστοποιητικού εμβολιασμού
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης». Η κ. Πελώνη υπογράμμισε πως, όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υιοθετηθεί στις 17 Μαρτίου σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
«Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει – σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας – τη μετακίνηση ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ξένοι τουρίστες από το Πάσχα στην Ελλάδα με όχημα τους εμβολιασμούς
Μάλιστα όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στόχος της κυβέρνησης είναι και το σταδιακό restart του τουρισμού από τον Μάιο.
Η αύξηση των εμβολιασμών τον επόμενο μήνα, αλλά και η υιοθέτηση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξει η χώρα της σύνορά της.
Ισραηλινοί οι πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις, η κυβέρνηση επιδιώκει στη διευκόλυνση των ταξιδιών προς την Ελλάδα για όσους τουρίστες έχουν εμβολιαστεί, από το Πάσχα κιόλας.
Πρώτη χώρα στη λίστα της Ελλάδας βρίσκεται το Ισραήλ, το οποίο επιστρέφει ήδη στην κανονικότητα με όπλο τον μαζικό εμβολιασμό.
Επομένως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εντείνει τις επαφές της με την χώρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου οι εμβολιασμένοι Ισραηλινοί να μπορέσουν να επισκεφτούν την χώρα μας από τον Μάιο.
Τα covid-free νησιά μπαίνουν στο σχέδιο
Πέραν της επιχείρησης «Ελευθερίας», η κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος και στον εμβολιασμό των νησιωτών.
Συγκεκριμένα τις αρχές της περασμένης εβδομάδας είχαν πραγματοποιηθεί 320 «αποστολές εμβολιασμού» αποκλειστικά σε νησιά, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με την εφοδιαστική αλυσίδα.
Η στρατηγική αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο, ακόμα και εάν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά, όπως προφανώς η Κρήτη ή η Ρόδος και η Κέρκυρα.
Εξού και βρίσκονται στα σκαριά τα επόμενα βήματα, όπως ευθέως δείχνει η πρόσφατη αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι με βάση τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος Απριλίου «θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά με εξαιρέσεις ίσως στα μεγάλα».
Τα covid free νησιά
Επομένως δεν αποτελεί μόνο το Καστελλόριζο «παράδεισος χωρίς κοροναϊό». Στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλα επτά νησιά στα οποία οι πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε άλλα 10 νησιά, όλα κάτω των 1.000 κατοίκων, έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει και η δεύτερη δόση.
Στη συνέχεια θα προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με τα νησιά έως 3.500 κατοίκους και μετά τα νησιά άνω των 3.500 κατοίκων.
Τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο εμβολιασμός και με τις 2 δόσεις είναι: Καστελλόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Καστός.
Τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο εμβολιασμός με τη μία δόση είναι: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα.
Προτεραιοποίηση
Οι σκέψεις εστιάζουν πρώτον στο «άνοιγμα» περισσότερων ομάδων προτεραιοποίησης ώστε, ανεξαρτήτως των ρυθμών στην υπόλοιπη χώρα, να οργανώνεται πιο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων με λιγότερες αποστολές. Δεύτερον δρομολογούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα πρωτίστως σε νησιά, όπου παρατηρούνται χαμηλοί ρυθμοί ή δυσλειτουργίες, όπως κατά πληροφορίες σε Λήμνο και Δωδεκάνησα.
Και τρίτον η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός στις αρχές του καλοκαιριού όλης της «πρώτης γραμμής» της τουριστικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος του σχεδιασμού πέφτει αυτή τη στιγμή στις περιοχές που μετρούν έως 15.000 κατοίκους, όπως για παράδειγμα νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία ωριμάζει η σκέψη να τρέξουν πιο γρήγορα οι ηλικιακές ομάδες.
Το επικρατέστερο σενάριο μάλιστα αφορά έναν στοχευμένο τρόπο «ανοίγματος»: σε προκαθορισμένες ημέρες να μπορούν να εμβολιάζονται συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες κάτω των 64 ετών. Σε κάθε περίπτωση το πράσινο φως σε οποιαδήποτε πτυχή του κυβερνητικού πλάνου, που «σκανάρει» ένα – ένα τα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο, θα δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Ομως ήδη τα στελέχη στην ομάδα κρούσης για την «Ελευθερία» αφενός έχουν θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα κάθε γρήγορη βελτιωτική κίνηση για τον εμβολιασμό των ηλικιών κάτω των 64 ετών αφετέρου έχουν ορίσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη νησιωτική Ελλάδα, ακόμα και με συνεχείς αποστολές του επιχειρησιακά «δύσκολου» εμβολίου της Pfizer, δεδομένου ότι απαιτεί θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου και έπειτα συντηρείται για πέντε ημέρες.