Η μείωση και η αποκλιμάκωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα δεν έρχεται, καθώς οι μετακινήσεις δεν έχουν περιοριστεί όσο θα έπρεπε, εκτιμά ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.
«Έχουμε φέρει τον ιό μέσα στην οικογένειά μας. Δεν μπορεί να γίνεται lockdown και να αυξάνεται η κινητικότητα. Είναι σαν να πάμε να τα βάλουμε με τη φύση. Η υπερκινητικότητα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός μεταδίδεται από τις επαφές, χρειάζεται αποφυγή συνωστισμού και επαφών. Έχουμε ενοχοποιήσει κάποια πράγματα που δεν έπρεπε και δίνουμε σημασία σε κάποια άλλα», σημείωσε μιλώντας στο Open.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η διασπορά του δεν ευνοείται τόσο από το άνοιγμα της αγοράς, όσο από τη μη τήρηση των μέτρων σε άλλους χώρους, όπως οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς. Όπως είπε, πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρότερα μέτρα στην τηλεργασία, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία όπως είπε «τα έχουμε υποτιμήσει».
Δεν θα γυρίσουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε
Σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» , το τρίτο κύμα του ιού «θα ξεθυμάνει στο τέλος Μαρτίου» και πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όπως τη γνωρίζαμε. «Δεν πρόκειται να δούμε για πολλά χρόνια την κανονικότητα που είχαμε πριν από έναν χρόνο, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε, πρέπει να έχουμε στοχευμένα μέτρα».
Ο Νίκος Καπραβέλος, υπογράμμισε ότι ο ιός τον επόμενο χρόνο μπορεί να μην είναι ο ίδιος και άρα τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά και σημείωσε ότι χρειάζεται επένδυση στην Υγεία ούτως ώστε να εξασφαλιστεί και η οικονομία.
Τέλος, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, είπε: «Η επικινδυνότητα αν δεν έχουμε πετύχει την ανοσία στο 60% του πληθυσμού είναι μεγάλη. Οι συμπεριφορές ακόμη και των εμβολιασμένων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές. Ο μεγάλος μας φόβος είναι οι μεταλλάξεις, πρεπει να αλλάξουμε συμπεριφορές και συνήθειες μέχρι να πετύχουμε την οριστική εκρίζωση του ιού».