Όταν αποθεωνόταν έναν χρόνο πριν ο Δημήτρης Λιγνάδης στην πρεμιέρα της παράστασης «Μακμπέθ» δεν φανταζόταν ότι η κατάρα που συνοδεύει αιώνες το αριστουργηματικό έργο του Σαίξπηρ θα ξεσπούσε πάνω του.
Λίγο καιρό αργότερα καθώς και όλα όσα περιγράφονται στην ιστορία του βασιλιά Μακμπέθ, στην οποία αποτυπώνεται η αδυναμία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από το φόβο, το φως από το σκοτάδι αλλά και το κυνήγι της εξουσίας που συχνά οδηγεί στα μεγαλύτερα εγκλήματα, μοιάζουν να επιβεβαιώνονται σχεδόν μοιραία.
Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκώτου βασιλιά Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραπτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή.
Αυτός έμελλε να είναι ο τελευταίος ρόλος που έπαιξε ο γνωστός ηθοποιός – σκηνοθέτης, τουλάχιστον με την ιδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Προφυλακιστέος ο Δημήτρης Λιγνάδης
Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα και κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την πολύωρη απολογία του.
Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, με ομόφωνη απόφαση οι δύο δικαστικοί λειτουργοί ανακοίνωσαν λίγο μετά τις δύο τη νύχτα ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης πρέπει να προφυλακιστεί, καθώς κρίθηκε ύποπτος τέλεσης και νέων αξιόποινων πράξεων, παρά τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης.
Η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες.
Είχε παραδώσει απολογητικό υπόμνημα στην δικαστική λειτουργό με το οποίο, αρνούμενος κάθε πράξη, χαρακτήρισε μυθοπλασίες όσα του καταλογίζονται από τους δύο παθόντες. Με την ολοκλήρωση της απολογίας κατέθεσαν στην ανακρίτρια μάρτυρες που προτάθηκαν από τον κατηγορούμενο προς απόδειξη ισχυρισμών που έχει προβάλει για να αντικρούσει τους δύο καταγγέλλοντες.
Λίγο μετά τις επτά το απόγευμα στην Ευελπίδων κλήθηκαν δύο να επιβεβαιώσουν το άλλοθι που παρουσίασε ο Δ. Λιγνάδης, ότι δηλαδή ήταν φιλοξενούμενός τους στην Ιθάκη την περίοδο που καταγγέλλεται ότι βίασε έναν από τους μηνυτές του.
Οι δύο «μάρτυρες» αδειάζουν τον Δημήτρη Λιγνάδη και δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με την ουσία της υπόθεση και αγνοούν τους λόγους για τους οποίους δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.
Επισημαίνουν δε σχετικά για το εάν ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν στην Ιθάκη τον Αύγουστο του 2015, τονίζουν ότι ο ένας εξ αυτών βρέθηκε όντως στην Ιθάκη φιλοξενούμενους της κ. Κούρκουλα όχι όμως κατά την ημερομηνία 8 ή 9 Αυγούστου αλλά από τις 10 και μετά και έως τις 13-14 Αυγούστου.
«Καίει» τον Λιγνάδη η Δώρα Χρυσικού
«Καταπέλτης» είναι η Δώρα Χρυσικού κατά του Λιγνάδη, καταγγέλοντας ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης είπε ψέματα ότι βρισκόταν για διακοπές στην Ιθάκη τον Αύγουστο του 2015, χρονικό διάστημα κατά το οποίο του καταλογίζονται οι πράξεις βιασμού.
«Ας του πει κάποιος πως με ψέματα επιβαρύνει χειρότερα τη θέση του» γράφει σε ανάρτησή της στο Facebook η ηθοποιός, αναφερόμενη στο υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια ο δικηγόρος του Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας.
Aναφερόμενη στον ισχυρισμό του κατηγορούμενου για βιασμό ηθοποιού ότι οι πράξεις που του αποδίδονται για τον Αύγουστο του 2015 δεν ευσταθούν, καθώς βρισκόταν στην Ιθάκη για διακοπές με τον αδερφό τους στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα, η κ. Χρυσικού αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ας του πει κάποιος πως με ψέματα επιβαρύνει χειρότερα την θέση του. Όπως το κατάφωρο ψέμα ότι τον Αύγουστο του 2015 που φέρεται να βίασε ένα απ τα θύματα, ήταν διακοπές στην Ιθάκη. Κύριε Λιγνάδη καταλαβαίνω τον πανικό σας αλλά έχω στοιχεία ότι το 2015 δεν ήσασταν στο νησί, ούτε το 2016, ήρθατε στο νησί μου το 2017 και το 2018 και προτίθεμαι να τα καταθέσω στις αρμόδιες αρχές εάν και εφόσον χρειαστεί».