Αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η παράταση του lockdown στην Αττική τουλάχιστον για μια εβδομάδα ακόμη, ενώ και το επερχόμενο άνοιγμα θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου τοπικά η πανδημία αναζωπυρώνεται.
Η Αττική παραμένει ακόμη «στο κόκκινο», η Θεσσαλονίκη θα δει σταδιακά τις πιέσεις στις εντατικές της, το φορτίο στη Χαλκιδική δείχνει να επιμένει, όπως και στη Θάσο, ενώ στην Πελοπόννησο, εκτός από την Αχαΐα, ανοδική πορεία της πανδημίας υπάρχει στη Λακωνία και με γοργά βήματα ακολουθεί η Αρκαδία.
«Καμπανάκι κινδύνου» σημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο in.gr, βλέποντας να επιβεβαιώνεται το μοντέλο πρόγνωσης που «τρέχει» με την άνοδο των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Ο καθηγητής χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι τα ημερήσια τεστ ξεπέρασαν τις 55.500, με αποτέλεσμα να αποτυπώνεται καλύτερα η πραγματική κατάσταση της πανδημίας, παρατήρησε ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Έτσι, ή θα πρέπει να διατηρηθεί το lockdown στην Αττική για τουλάχιστον μία εβδομάδα ή θα πρέπει να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα. Κι αυτό γιατί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει μια μείωση των κρουσμάτων και μια σταθεροποίηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες όμως δεν θα κρατήσουν πολύ.
Πιέσεις στο σύστημα υγείας
Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου θα ξεκινήσει μια ανοδική πορεία, η οποία μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ήδη δημιουργήσει πιέσεις στο σύστημα υγείας.
Χαρακτηριστική δείχνει η πορεία της Αττικής, η οποία επηρεάζει τα αποτελέσματα ολόκληρης της χώρας. Η κορύφωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με μια πτώση ως τις 3 Μαρτίου με μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων στα 500 περιστατικά ως το τέλος Μαρτίου. Τα δεδομένα αυτά, θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει από τις 7 Μαρτίου με click away, τα δημοτικά θα ανοίξουν στις 14 Μαρτίου και τα Λύκεια στις 21 Μαρτίου. Και τότε βέβαια, η πορεία θα παραμένει σταθερή, οπότε δεν θα υπάρξει αποσυμπίεση, με αναπόφευκτες τις πιέσεις που θα συνεχίσουν να προστίθενται στο σύστημα υγείας.
Αντίστοιχες πιέσεις θα συνεχίσει να δέχεται και η Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα εμφάνισε δείκτη αναπαραγωγής Rt στο 1,3, σημαίνοντας την ανοδική τάση που διαφαίνεται. Η αυξητική τάση θα είναι ήπια ως τα μέσα Μαρτίου τόσο σε ότι αφορά τα κρούσματα, όσο και στις ΜΕΘ, με μια μικρή επιτάχυνση της ανόδου ως το τέλος του Μαρτίου αν δεν ληφθούν στο μεταξύ κάποια περιοριστικά μέτρα. Σε επίπεδο ημερησίων κρουσμάτων, οι εβδομαδιαίοι μέσοι όροι δείχνουν την ανοδική πορεία ξεκινώντας από τα 133 περιστατικά την ημέρα κατά μέσο όρο επτά ημερών, φτάνοντας τα 210 περιστατικά ως το τέλος Μαρτίου.
«Κόκκινες» περιοχές
Σύμφωνα με τον καθηγητή, έντονη δυναμική καταγράφεται και στην Χαλκιδική, όπου η σταθεροποίηση αναμένεται να φτάσει περί τα μέσα Μαρτίου, ενώ αντίστοιχα και η Θάσος με Rt στο 1,28 αναμένεται να εμφανίσει μια σταθεροποίηση, ώστε η αποκλιμάκωση να ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου.
Στην Πελοπόννησο ο καθηγητής Σαρηγιάννης προβλέπει κορύφωση του συγκεκριμένου κύματος στην Αχαϊα, η οποία εμφανίζει Rt 1,1 τις αμέσως επόμενες ημέρες, μεταξύ 26-28 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα στην Λακωνία, ξεκίνησε με πολύ αργούς ρυθμούς η αποκλιμάκωση η οποία θα οδηγήσει σε μια σταθεροποίηση τον ερχόμενο μήνα. Αντίθετα, έντονη ανοδική πορεία καταγράφεται στην Αρκαδία, όπου το Rt έχει φτάσει στο 2, είναι δηλαδή διπλάσιο από το ζητούμενο ώστε να μην υπάρχει αναπαραγωγή της πανδημίας.
Καταλήγοντας ο καθηγητής επισημαίνει ότι χρειάζεται να συνεχιστεί ο υψηλός αριθμός τεστ προκειμένου να εντοπίζονται καλύτερα τα σημεία όπου επικρατεί ο ιός , δίνοντας παράλληλα και τη χωροταξική κατανομή τους, ιδίως των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή είναι απαραίτητος ο έλεγχος των μεταλλαγμένων στελεχών, προκειμένου να αποτυπώνεται σωστά η επιδημιολογική εικόνα σε ολόκληρη τη χώρα.