Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο κρύος άνεμος και ο ξηρός αέρας των εσωτερικών χώρων κάνουν την υγρασία της επιδερμίδας μας να εξατμίζεται πιο εύκολα. Το αποτέλεσμα είναι να δείχνει ταλαιπωρημένη και να «τραβάει», ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια, το στόμα και τη μύτη. Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αποτελεσματικά;
Το δέρμα θέλει ενυδάτωση
Την ενυδάτωση της επιδερμίδας συνήθως τη συνδέουμε με το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος καίει και εμείς ζεσταινόμαστε και ιδρώνουμε. Κι όμως, η ενυδάτωση της επιδερμίδας τον χειμώνα είναι εξίσου πολύτιμη, γιατί την προστατεύει από άλλους κινδύνους που απειλούν την υγεία της.
Ιδιαίτερα η ξηρή επιδερμίδα γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητη, εμφανίζοντας ευκολότερα ρυτίδες και ερεθισμούς. Κόκκινα μάγουλα, καύσος, κνησμός, τράβηγμα, αλλά και τραχιά, σκασμένα χείλη και χέρια, είναι τα κυριότερα σημάδια που μαρτυρούν ότι υποφέρει. Πώς θα την ανακουφίσουμε ή ακόμα καλύτερα θα την προφυλάξουμε;
Για το πρόσωπο
Για πιο ενισχυμένη ενυδάτωση, επιλέγουμε την κρέμα της ίδιας σειράς και της μάρκας που χρησιμοποιούμε, αλλά σε πιο πλούσια υφή. Εναλλακτικά, αν δεν θέλουμε να αλλάξουμε την κρέμα μας κάνουμε layering, χρησιμοποιώντας πάνω από δύο ενυδατικές συνθέσεις.
Για παράδειγμα, πρώτα απλώνουμε έναν ορό με υαλουρονικό οξύ, για ενυδάτωση σε βάθος. Αφού απορροφηθεί περνάμε σε ένα αντιοξειδωτικό, βιταμινούχο ή αντιρυτιδικό σέρουμ και τέλος, λίγα λεπτά μετά, εφαρμόζουμε την ενυδατική μας σύνθεση.
Αποφεύγουμε να: Κάνουμε συχνή απολέπιση, ιδίως αν έχουμε ξηρό τύπο, γιατί εκτός από νεκρά κύτταρα απομακρύνει και το πολύτιμο σμήγμα που θωρακίζει τα κύτταρα από το κρύο.
Για τα μάτια
Για να εμποδίσουμε την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ενυδατώνουμε την περιοχή κάθε βράδυ με ειδικά επιθέματα υδρογέλης, πλούσια σε θρεπτικούς και αναδομητικούς παράγοντες και πεπτίδια. Τη μέρα, όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού, φοράμε πάντα γυαλιά ηλίου.
Αποφεύγουμε να: Τρίβουμε τα μάτια μας. Αν φοράμε φακούς επαφής, χρησιμοποιούμε λιπαντικές σταγόνες ώστε να αποφύγουμε το τρίψιμο εξαιτίας της κούρασης και της ξηρασίας των οφθαλμών.
Για τα χέρια
Η επιδερμίδα τους είναι πολύ λεπτή, χωρίς φυσικά έλαια και συνεχώς εκτεθειμένη στον καιρό, στο συχνό πλύσιμο και στα αντισηπτικά. Εύκολα αποκτούν τραχιά υφή, σκάνε και τσούζουν. Γι’ αυτό τα προστατεύουμε όσο περισσότερο μπορούμε φορώντας γάντια και απλώνοντάς τους μία ενυδατική προστατευτική σύνθεση.
Την έχουμε πάντα στην τσάντα μας και τη χρησιμοποιούμε όποτε το έχουμε ανάγκη. Παράλληλα, η σύνθεση θα φροντίσει τα πετσάκια που αγριεύουν τον χειμώνα και θα δυναμώσει τα νύχια.
Αποφεύγουμε να: Κάνουμε δουλειές του σπιτιού χωρίς να φοράμε γάντια.
Για τα χείλη
Η κατάλληλη φροντίδα ένα πλούσιο lip balm, με επουλωτικά και αντιφλεγμονώδη φυσικά συστατικά όπως η πρόπολη. Το έχουμε πάντα στην τσάντα μας και το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι αλλά και όποτε τα νιώθουμε να «τραβάνε».
Αποφεύγουμε να: Υγραίνουμε τα χείλη με τη γλώσσα μας, γιατί θα επιδεινώσει την αφυδάτωσή τους.
Λέμε «όχι» στο καυτό ντους
Οσο ανακουφιστικό κι αν είναι το πολύ ζεστό νερό, χρειάζεται προσοχή. Η υψηλή θερμοκρασία διασπά τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας με αποτέλεσμα να διαταράσσει την υδρολιπιδική ανώτερη στιβάδα.
Ετσι μένει ευάλωτη απέναντι στο κρύο. Ελέγχουμε λοιπόν το νερό, έτσι ώστε να είναι ευχάριστα ζεστό και κάνουμε το ντους μας. Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε ένα γαλάκτωμα σώματος πλούσιο σε ceramides, που θα θωρακίσει τα κύτταρα της επιδερμίδας και θα αποτρέψει τη διαδερμική απώλεια νερού.
Φοράμε αντηλιακό
Ακόμα κι όταν έχει συννεφιά, το αντηλιακό είναι απαραίτητο γιατί η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα και φθάνει στο δέρμα, υπονομεύοντας τους μηχανισμούς της άμυνάς του και εκφυλίζοντας τα κύτταρα.
Πόσω μάλιστα αν κάνουμε σκι, snowboard ή άλλα χειμερινά σπορ. Τότε το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας επιβάλλεται γιατί το χιόνι αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία απευθείας στο δέρμα που εκτίθεται.
Χρησιμοποιούμε υγραντήρα σπιτιού
Είναι η λύση στον ξηρό αέρα των κλιματιστικών που επίσης επιβαρύνουν την επιδερμίδα. Τον βάζουμε σε λειτουργία κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας που ο οργανισμός επιδιορθώνει τις φθορές του.
Επιπλέον αν επιλέξουμε έναν αφυγραντήρα που είναι ταυτόχρονα και συσκευή αρωματοθεραπείας, απομακρύνουμε την ένταση και το στρες και βελτιώνουμε τη διάθεσή μας. Αλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι ο ψυχολογικός παράγοντας είναι σημαντικός για την υγεία του δέρματος.
Παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι
Τον χειμώνα δεν ιδρώνουμε εύκολα, οπότε εύλογα δε διψάμε συχνά. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι να εκπαιδεύσουμε τον οργανισμό μας ώστε να «ζητάει» νερό. Και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να πίνουμε κάθε 2-3 ώρες τουλάχιστον ένα ποτήρι.
Επίσης εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό, αλλά και σε τροφές με Ω3 και Ω6, λιπαρά οξέα, όπως ψάρια, αβοκάντο, ξηροί καρποί. Τα καλά λιπαρά ενδυναμώνουν την κυτταρική μεμβράνη και εμποδίζουν την απώλεια υγρασίας.
Αποφεύγουμε: Το αλκοόλ και το κάπνισμα, διότι προκαλούν οξείδωση και καταστρέφουν τα αποθέματα νερού στα κύτταρα.
Τέλος, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού εκτός από την υγεία του δέρματος, συμβάλλει στην καταπολέμηση των ιώσεων και στην απομάκρυνση των τοξινών.