Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από την Ομάδα των 20 (G20) την κατάρτιση «παγκόσμιου σχεδίου εμβολιασμού» για να μην μείνει κανείς πίσω στον αγώνα κατά της πανδημίας της Covid-19.
«Ο κόσμος έχει επειγόντως ανάγκη από ένα παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού για να συγκεντρωθούν όλοι όσοι διαθέτουν την ισχύ, την επιστημονική ειδίκευση και τις παραγωγικές και οικονομικές ικανότητες που απαιτούνται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά την διάρκεια υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η G20
«Θεωρώ ότι η G20 βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να συγκροτήσει επειγόντως ομάδα εργασίας που θα είναι επιφορτισμένη με την προετοιμασία ενός τέτοιου παγκόσμιου σχεδίου εμβολιασμού και με τον συντονισμό της υλοποίησης και της χρηματοδότησής του», πρόσθεσε.
«Αυτή η ομάδα εργασίας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις χώρες στις οποίες υπάρχει ικανότητα ανάπτυξης εμβολίων ή παραγωγής τους, αν οι άδειες είναι διαθέσιμες, καθώς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, άλλους αρμόδιους οργανισμούς τεχνικού χαρακτήρα και τους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς», εξήγησε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Oι μεγαλύτεροι παραγωγοί εμβολίων
Μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας περιλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εμβολίων: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 7 (G7), υπό την βρετανική προεδρία, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή, «μπορεί να δώσει την αναγκαία ώθηση για την ενεργοποίηση των αναγκαίων οικονομικών πόρων».
«Εάν επιτρέψουμε στον ιό να εξαπλωθεί με ταχύτητα στις χώρες του Νότου, θα μεταλλαχθεί πάλι και πάλι» σε «νέες παραλλαγές περισσότερο μεταδοτικές, περισσότερο θανατηφόρες, που θα απειλήσουν πιθανώς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», προειδοποίησε. «Αυτό μπορεί να παρατείνει σημαντικά την πανδημία, επιτρέποντας στον ιό να επιστρέψει για να καταστρέψει τον Βορρά».
Ολος ο κόσμος
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλος ο κόσμος, παντού, θα μπορέσει να εμβολιασθεί το συντομότερο δυνατόν», είπε καταγγέλλοντας «την εξαιρετικά άνιση και άδικη πρόοδο στον τομέα του εμβολιασμού».
Δέκα μόνο χώρες έχουν χορηγήσει το 75% του συνόλου των εμβολίων της Covid-19. Και στο διάστημα αυτό περισσότερες από 130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση», είπε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.