Όλοι έχει τύχει να αλληλεπιδράσουμε με εκείνο το συγκεκριμένο άτομο, που μας αφήνει δίχως να το συνειδητοποιήσουμε να αισθανόμαστε χειρότερα από πριν. Όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους άτομα τα ονομάζουμε τοξικά και την συμπεριφορά τους συνήθως τοξική, καθώς μπορεί να δηλητηριάσουν «αθόρυβα» την διάθεση, την ενέργεια και τα πλάνα σας.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της τοξικότητας
Ο Barrie Sueskind, θεραπευτής στο Λος Άντζελες που ειδικεύεται στις σχέσεις, μοιράζεται μερικά βασικά σημάδια τοξικότητας, βάσει των οποίων μπορείτε να ξεχωρίσετε μια τοξική συμπεριφορά από την προβληματική:
- Αυτοαπορρόφηση ή εγωκεντρισμός.
- Χειραγώγηση ή άλλη μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.
- Ανεντιμότητα και εξαπάτηση.
- Δυσκολία εκδήλωσης συμπόνιας ή συμπάθειας.
- Τάση δημιουργίας αρνητικού κλίματος ή σύγκρουσης.
Πώς θα καταπολεμήσετε την τοξική συμπεριφορά
Μερικοί μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά την τοξική συμπεριφορά, περιλαμβάνουν:
Μην συμμετάσχετε στο παιχνίδι τους
Μερικοί άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν τον εαυτό τους ως θύμα σε κάθε κατάσταση. Στην περίπτωση λάθους, τείνουν να μεταθέτουν την ευθύνη σε κάποιον άλλο ή να «φωτίσουν» τα λόγια και την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να φταίει οποιοσδήποτε άλλος.
Μπορεί να αισθανθείτε τον πειρασμό να γνέψετε και να χαμογελάσετε για να αποφύγετε μια οργισμένη έκρηξη. Αυτό μπορεί να φαντάζει ως η ασφαλέστερη επιλογή, αλλά μπορεί επίσης να τους δώσετε την πεποίθηση ότι τους υποστηρίζετε.
Αντ’αυτού, δοκιμάστε να διαφωνήσετε με σεβασμό. Παρόλο που η διαφωνία σας μπορεί να τους αναστατώσει, μπορεί επίσης να μειώσει τις πιθανότητες να προσπαθήσουν να σας εμπλέξουν ξανά.
Δώστε προσοχή στα συναισθήματα που σας προκαλούν
Μερικές φορές απλώς το να συνειδητοποιείτε πώς σας επηρεάζει η τοξική συμπεριφορά κάποιου μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τις αλληλεπιδράσεις μαζί του. Αναρωτηθείτε πώς αισθάνεστε ότι βρίσκεστε κοντά τους ή μόλις φύγουν από δίπλα σας.
Αν τείνετε να παρατηρείτε πολλά ψέματα, καταστροφολογία, απαισιοδοξία ή σημάδια συναισθηματικής και λεκτικής κακοποίησης, τότε η συμπεριφορά τους μπορεί να χαρακτηριστεί τοξική. Ενώ λάθη κάνουμε όλοι, είναι σημαντικό να μην αποδεχθείτε την συγγνώμη κάποιου που υπερβαίνει διαρκώς τα όριά σας, παραποιώντας την αλήθεια.
Βάλτε τον εαυτό σας σε πρώτο πλάνο
Η τοξική συμπεριφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν χρειάζεται να είναι πάντα κακοποιητική. Ενδεχομένως το τοξικό άτομο, μπορεί να χρειάζεται πάντα την βοήθειά σας ή να σας κάνει να αισθάνεστε ότι η συναισθηματική του σταθερότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανταπόκρισή σας.
Ακόμα και αν εκτιμάτε το άτομο αυτό, είναι σημαντικό να το στηρίζετε, χωρίς όμως να ξεχνάτε να φροντίζετε και τον εαυτό σας.
Πείτε όχι (και απομακρυνθείτε)
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να πουν «όχι», ακόμα και αν αυτό θέλουν να κάνουν. Ακόμα δυσκολότερο είναι να επιμείνετε σε αυτό, ειδικά όταν κάποιος προσπαθεί να σας αλλάξει την γνώμη.
Ωστόσο, αν αποφασίσετε να πείτε «όχι» είναι σημαντικό να μην υποχωρήσετε. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, ειδικά όταν χρησιμοποιούν μια δραματική έκρηξη για να προσπαθήσουν να σας αποτρέψουν. Όσο περισσότερο εξασκείστε στο να λέτε «όχι» σε πράγματα με τα οποία δεν είστε άνετοι, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται.