Τα όσπρια είναι η τροφή που αγαπάμε να ….μισούμε. Παρεξηγημένα ως προς την γεύση τους αλλά με υψηλή διατροφική αξία τα όσπρια καλλιεργούνται στην Μεσόγειο από το 6.000 πΧ.
Είναι από τις τροφές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.
Από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ από τον άνθρωπο, τα όσπρια αποτελούσαν σημαντικό συστατικό της ανθρώπινης επιβίωσης.
Η 10η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAQ) ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.
«Χωρίς τα όσπρια, η ανθρωπότητα δεν θα είχε φτάσει ούτε μέχρι το μεσαίωνα» είχε πει ο Ουμπέρτο Έκο. Και είχε δίκιο.
Η καλλιέργεια των οσπρίων στη χώρα μας, πραγματοποιείται από την αρχαιότητα και η ελληνική γη παράγει εξαιρετικές ποικιλίες, με ιδιαίτερα νόστιμη γεύση. Πολλά από αυτά, έχουν πλέον κατοχυρωθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
Γενικά χαρακτηριστικά
Όσπρια είναι η κοινή ονομασία των ξηρών σπερμάτων ορισμένων φυτών της τάξης Χεδρωπά, που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων.
Η συγκεκριμένη τροφή είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ περιέχει και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.
Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι).
Ευεργετικές ιδιότητες
Από επιστημονικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η αγαπημένη τροφή προστατεύει από διάφορα είδη καρκίνου, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση, παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του εντέρου, λόγω των υδατοδιαλυτών φυτικών ινών που περιέχει.
Επίσης, βοηθούν στο αδυνάτισμα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος, και είναι τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Εκτός από τα παραπάνω περιλαμβάνονται στα μακροβιοτικά τρόφιμα, εκείνα δηλαδή που πρέπει να τρώμε συχνά, αν θέλουμε να ζήσουμε υγιείς μέχρι τα βαθιά γεράματα.