Τα κάστανα δεν κατατάσσονται ακριβώς στους ξηρούς καρπούς κυρίως επειδή δεν τρώγονται ξερά, αλλά φρέσκα και μαγειρεμένα. Κι ενώ μπορεί να σας φανεί παράξενο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για είδος που κατατάσσεται στα φρούτα. Σε κάθε περίπτωση, τα κάστανα είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας, αφού πέρα από νοστιμιά έχουν πολλά ακόμη να μας προσφέρουν.
Τι μας προσφέρουν τα κάστανα;
*Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καθιστούν τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μετά την κατανάλωσή τους τα επίπεδα γλυκόζης αίματος δεν αυξάνονται απότομα. Τα κάστανα λοιπόν αποτελούν έναν καλό τρόπο να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό, βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και προάγουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
*Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τα διακρίνει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Συγκεκριμένα, 100 g κάστανα καλύπτουν το 72% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για βιταμίνη C, η οποία αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, τα κάστανα περιέχουν και άλλες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α και η Ε.
*Τα κάστανα είναι πηγή των βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, και το φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
*Είναι εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος.
*Τα 100 γρ. κάστανα καλύπτουν το 50% και το 11% των ημερήσιων αναγκών του χαλκού και του καλίου αντίστοιχα, θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
Πώς μπορούμε να τα απολαύσουμε;
Μπορούμε να τα απολαύσουμε σκέτα βραστά ή ψητά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και ένα σημαντικό υλικό σε πολλές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.
Συνταγή για χειμωνιάτικη σούπα με κάστανα και κοτόπουλο
Υλικά για 4 μερίδες
500 γρ. κοτόπουλο σε κομμάτια
300 γρ. κάστανα
100 γρ. πατάτες
30 ml κρέμα γάλακτος light
60 ml λευκό κρασί
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζετε το κοτόπουλο σε μια κατσαρόλα και το βράζετε για περίπου 1 ώρα με το 1 κρεμμύδι και τη 1 σκελίδα σκόρδο. Μόλις ετοιμαστεί, βγάζετε τα υλικά και κρατάτε το ζωμό. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζετε λίγο λάδι και καθαρισμένα τα κάστανα, τις πατάτες, το υπόλοιπο κρεμμύδι, το σκόρδο και το θυμάρι. Τα σοτάρετε ελαφρά και τα σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου και βράζετε για περίπου 1 ώρα. Πολτοποιείτε τα παραπάνω υλικά, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και περνάτε τη σούπα από ψιλή σήτα. Τη γαρνίρετε με κομμάτια βραστού κοτόπουλου.