Ενώ κανείς θα περίμενε ότι τον χειμώνα θα κοιμόμαστε ευκολότερα, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει πάντα. Παρά το κρύο, τις μεγαλύτερες νύχτες, τα αφράτα παπλώματα και το κουραστικό μας πρόγραμμα, πολλές φορές δυσκολευόμαστε να ξεκουραστούμε επαρκώς. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς βρήκαμε μερικά tips που μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμηθούμε καλύτερα τον χειμώνα.
Πώς θα κοιμόμαστε καλύτερα τον χειμώνα;
-Δεν δουλεύουμε στο κρεβάτι μας
Από τη μία η τηλεργασία και από την άλλη το κρύο, μπορούν πολύ εύκολα να μας οδηγήσουν να περνάμε όλη τη μέρα μας στο κρεβάτι δουλεύοντας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ορίσουμε έναν χώρο (όχι το υπνοδωμάτιό μας) για να περάσουμε τις ώρες εργασίας μας. Ο διαχωρισμός μεταξύ εργασίας και ανάπαυσης θα βοηθήσει τον οργανισμό μας να συνειδητοποιήσει πότε πρέπει να δουλέψουμε και πότε να κοιμηθούμε.
-Παραλείπουμε τον μεσημεριανό ή απογευματινό ύπνο
Αποφεύγουμε τον ύπνο το μεσημέρι ή το απόγευμα, καθώς η ξεκούραση που θα μας προσφέρει πιθανόν να περιορίσει την ανάγκη μας για νυχτερινό ύπνο.
-Δεν σταματάμε τη γυμναστική
Το κρύο σε συνδυασμό με την πανδημία δεν δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για γυμναστική. Ωστόσο, μπορούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας να γυμναζόμαστε μέσα στο σπίτι. Η σωματική άσκηση είναι τώρα ίσως πιο απαραίτητη από ποτέ, γιατί και μας κρατάει σε φόρμα και δίνει διέξοδο στο άγχος μας. Προτιμάμε όμως να γυμναζόμαστε το πρωί ή νωρίς το απόγευμα, καθώς η έντονη σωματική δραστηριότητα το βράδυ προκαλεί εγρήγορση στον οργανισμό και δυσκολεύει την έλευση του ύπνου.
-Βγαίνουμε στον ήλιο
Όταν ο οργανισμός μας δεν εκτίθεται όσο πρέπει στο ηλιακό φως μπορεί να διαταραχθεί ο ύπνος μας. Το ηλιακό φως ρυθμίζει το κιρκάδιο ρυθμό μας, δηλαδή το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας, το οποίο απορρυθμίζεται με το να παραμένουμε συνεχώς σε περιβάλλοντα με τεχνητό φως. Για να διατηρήσουμε το κιρκάδιο ρυθμό μας σε ισορροπία, είναι σημαντικό να βγαίνουμε στο φως τις ηλιόλουστες ημέρες του χειμώνα.
-Αποφεύγουμε το φαγητό αργά το βράδυ
Δεν αποτελεί μυστικό ότι τον χειμώνα η όρεξή μας για φαγητό αυξάνεται, με αποτέλεσμα να τρώμε ακόμη και στο κρεβάτι. Αυτή όμως είναι μια συνήθεια που θα πρέπει να αλλάξουμε, αφού η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ υποβαθμίζει τον ύπνο μας. Φροντίζουμε λοιπόν να τρώμε τουλάχιστον δύο ώρες προτού πέσουμε για ύπνο.
-Επιλέγουμε τα σωστά ροφήματα
Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, το τσάι, το κακάο και σε ορισμένα αναψυκτικά τύπου κόλα, διεγείρει το νευρικό σύστημα και αν έχουμε καταναλώσει αργά το απόγευμα ροφήματα που την περιέχουν μπορεί να μας προκαλέσει αϋπνία. Το αλκοόλ επίσης επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο. Μπορεί αρχικά ένα ποτήρι κρασί να μας δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και υπνηλίας, αλλά στη συνέχεια, όταν το ποτό διασπαστεί στο σώμα, απελευθερώνει συστατικά που προκαλούν διέγερση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μας πάρει ο ύπνος εύκολα ή να ξυπνάμε μέσα στη νύχτα.
Πριν τον ύπνο επιλέγουμε ζεστά ροφήματα που μας χαλαρώνουν, όπως το χαμομήλι και το γάλα.
-Δεν βάζουμε το καλοριφέρ στο φουλ
Το υπνοδωμάτιο πρέπει να έχει μια σωστή θερμοκρασία που διευκολύνει τον ύπνο μας. Η ιδανική θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο θεωρείται αυτή μεταξύ 18 °C και 20 °C, αφού τόσο το υπερβολικό κρύο όσο και η πολλή ζέστη μπορεί να αυξήσουν τον αριθμό και τη διάρκεια των αφυπνίσεων.