Το να αισθάνεστε ότι έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας, ακόμα και για συνήθειες που κάποτε απολαμβάνατε, μπορεί να δυσκολέψει την καθημερινότητά σας. Μπορεί να σας προκαλέσει το γενικότερο αίσθημα της αδιαφορίας και της έλλειψης κινήτρων.

Γιατί έχω χάσει το ενδιαφέρον μου;

Η απώλεια ενδιαφέροντος είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Εκτός από την κατάθλιψη, η απώλεια ενδιαφέροντος μπορεί επίσης να προκληθεί από:

  • Αγχώδη διαταραχή.
  • Διπολική διαταραχή.
  • Στρες.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η απώλεια ενδιαφέροντος δεν συνδέεται απαραίτητα με μια ψυχική διαταραχή. Μπορεί επίσης να προκληθεί από πράγματα όπως η υπερβολική εργασία, τα προβλήματα σχέσεων, οι βαρετές δραστηριότητες, ή απλώς το αίσθημα ότι έχετε «κολλήσει».

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει έναν κύκλο από τον οποίο είναι δύσκολο να απελευθερωθείτε. Λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος, ενδέχεται να σταματήσετε να περνάτε χρόνο με άλλους και να ασχολείστε με πράγματα που συνήθως σας βοηθούν να αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένοι.

Πώς να το διαχειριστείτε

Ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αισθανθείτε καλύτερα και να βρείτε ξανά το ενδιαφέρον σας, περιλαμβάνουν:

Παραμείνετε ενεργοί

Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διάθεσης και της μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Ακόμα και μια απλή γρήγορη βόλτα στην γειτονιά μπορεί να σας βοηθήσει.

Ξεκουραστείτε

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, καθώς σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η αϋπνία διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Οπότε αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα με την απώλεια ενδιαφέροντος θα ήταν καλό να διατηρείται ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να θέσετε την ξεκούρασή σας σε προτεραιότητα.

Μικρά βήματα

Παρόλο που μπορεί να μην είναι δυνατό να ξεκινήσετε να κάνετε πάλι όλα όσα με ενθουσιασμό κάνατε παλαιότερα, είναι σημαντικό να βρείτε μικρά απλά πράγματα που θα σας ευχαριστούν και θα μπορείτε να κάνετε καθημερινά.

Κάντε πλάνα

Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να θελήσετε εξαρχής να κάνετε κάτι μεγάλο, μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε μελλοντικά σχέδια για αυτό το γεγονός, προγραμματίζοντας όλα όσα θέλετε να κάνετε. Έρευνα έχει διαπιστώσει ότι ο προγραμματισμός για το μέλλον, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας.