Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Flurry Insight, η χρήση εφαρμογών υγείας και φυσικής δραστηριότητας αυξήθηκε κατά 330% μεταξύ του 2014 και του 2017, με τις μεμονωμένες εφαρμογές να έχουν αυξηθεί κατά 9% μεταξύ του 2016 και του 2017.
Μια πιο «απτή» προσέγγιση επί του θέματος προσφέρει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς χρήστες smartphone έχουν κατεβάσει από μια εφαρμογή για fitness.
Αυτή η εκθετική αύξηση των προηγούμενων ετών δεν θα πρέπει να μας ξενίσει, μια και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας, προσωπικές και επαγγελματικές, είναι γνωστό ότι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια «προνοητικού προγραμματισμού».
Η δουλειά μας, οι δεσμεύσεις που πρέπει να τηρήσουμε μειώνουν σημαντικά τον ελεύθερο χρόνο μας, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο ακόμα μία πρόκληση, αφού πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να εφαρμόζουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση.
Ετσι έχουμε στραφεί στη γυμναστική στο σπίτι ή σε εξωτερικούς χώρους, πώς μπορούμε όμως να γνωρίζουμε ποιο πρόγραμμα να ακολουθήσουμε και τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε;
Σύγχρονες λύσεις σε σύγχρονες προκλήσεις
Τη λύση έρχεται να δώσει η digital προπόνηση σε virtual πλατφόρμες ευεξίας. Οι λόγοι για να την επιλέξουμε είναι πολλοί και οι κυριότεροι περιλαμβάνουν:
* Επαγγελματικές συμβουλές «δίπλα» σας
Ολοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να τρώμε καλύτερα και να γυμναζόμαστε περισσότερο. Αλλά ένας προσωπικός online προπονητής μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς και για τις ανάγκες σας πρόγραμμα. Η τεχνολογία αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά μεγάλος «σύμμαχος» της καθημερινότητας, επιτρέποντάς μας να επιλέξουμε από μια μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετική πτυχή της φυσικής μας κατάστασης.
* Γυμναστική όποτε και όπου θέλετε
Δεδομένου ότι οι προπονήσεις σας δεν γίνονται – αυτή την περίοδο – αυτοπροσώπως, μπορείτε να επιλέξετε πότε και πού θα ασκηθείτε, δίχως να χρειάζεται να τις προγραμματίσετε. Απλώς «εκμεταλλευθείτε» τις κενές ώρες σας και αξιοποιήστε τες για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση.
Ενα extra bonus είναι ότι μπορείτε να «μεταφέρετε» την προπόνησή σας εντός και εκτός σπιτιού για να «σπάσετε» τη μονοτονία.
* Μειωμένο κόστος
Τα περισσότερα διαδικτυακά προγράμματα γυμναστικής δεν κοστίζουν τόσο όσο παρόμοια προγράμματα εκτός σύνδεσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση των γενικών εξόδων, αλλά και στη φύση του ευρύτερου κοινού.
Οπότε μπορείτε και εσείς να επωφεληθείτε και να γυμναστείτε περισσότερο, δίνοντας λιγότερα.
Online fitness στα… μέτρα σας
Για να φέρετε την online γυμναστική στα μέτρα σας, τα μόνα που χρειάζεται να σκεφθείτε είναι:
Πρόγραμμα επιλογής
Η επιλογή του προγράμματος γυμναστικής είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα. Μπορείτε να ξεκινήσετε από μια προπόνηση πιο χαμηλής έντασης, όπως εξάλλου θα κάνατε και σε μία διά ζώσης προπόνηση, προκειμένου το σώμα σας να εναρμονιστεί με τη νέα σας συνήθεια.
Ιδιαίτερα καλό θα ήταν να εναλλάσσετε τα προγράμματα, συμπεριλαμβάνοντας ασκήσεις αερόβιας αλλά και μυϊκής ενδυνάμωσης για να βελτιώσετε συνολικά τη φυσική κατάσταση του οργανισμού.
Ισορροπία και στη διατροφή
Τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται με την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και, εκτός της γυμναστικής, η ισορροπημένη υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει.
Μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει μια ποικιλία από φρέσκα τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, ψάρια και προϊόντα ολικής άλεσης, μπορεί να ενισχύσει την ενέργειά σας για να αποδώσετε καλύτερα στην προπόνησή σας.
Το φρέσκο μαγειρεμένο στο σπίτι φαγητό μάς προσφέρει ένα υγιεινό κοκτέιλ βιταμινών, ανόργανων συστατικών, αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών που συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το σώμα λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
Μην ξεχνάτε τη «rest day»
Τείνουμε να λέμε ότι «όσο περισσότερο τόσο καλύτερο», στη γυμναστική όμως δεν ισχύει πάντα. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά οι συνεχόμενες προπονήσεις καθημερινά δίχως κάποια «rest day» είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τόσο το σώμα όσο και τη διάθεσή σας.
Για να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού και τη μείωση απόδοσης και κινήτρου, είναι σημαντικό να αφήνετε μερικά κενά μεταξύ των προπονήσεών σας για να ξεκουράζεστε. Αν αυτό δεν αποτελεί επιλογή, μπορείτε πάντα να επιλέγετε προγράμματα πιο ήπιας έντασης για να αφήνετε το σώμα να χαλαρώσει.