Μας χαλαρώνει, μας ξεκουράζει και μας προσφέρει όλα όσα αναζητούμε ύστερα από μια δύσκολη μέρα με πολύ άγχος. Γι’ αυτό αξίζει να δώσουμε στο αφρόλουτρό μας την αξία που του αρμόζει. Ωστόσο, αν το εξετάσουμε από οικολογική σκοπιά, το ντους είναι σίγουρα προτιμότερο από ένα αφρόλουτρο. Ετσι δεν χρειάζεται να το κάνουμε συχνά. Μία φορά στις τόσες αρκεί για να μας αναζωογονήσει πραγματικά και να μας προσφέρει ευεξία και άμεση τόνωση τόσο στο σώμα όσο και στον νου. Ας δούμε πώς μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μια απολαυστική και ωφέλιμη εμπειρία ιεροτελεστίας.
#1 Φτιάχνουμε ατμόσφαιρα
Τα κεριά και η μουσική είναι απαραίτητα συστατικά για ένα πετυχημένο αφρόλουτρο. Χαμηλώνουμε τον φωτισμό ή ανάβουμε το φως σε ένα διπλανό δωμάτιο προκειμένου να έχουμε σχετικό φως. Στη συνέχεια ανάβουμε μερικά αρωματικά κεριά και βάζουμε την αγαπημένη μας μουσική που ταιριάζει στην περίσταση.
#2 Προσθέτουμε μια νότα έξτρα πολυτέλειας
Εχουμε δίπλα μας ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι είναι πλούσιο σε ρεσβερατρόλη και άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία του οργανισμού και προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση. Εναλλακτικά, αν δεν είμαστε φαν του κρασιού, έχουμε κάποιο ζεστό ρόφημα της αρεσκείας μας ή κάποιο βιταμινούχο smoothie.
Εναλλακτικά μπορούμε να πάρουμε μαζί μας φρούτα. Για παράδειγμα, λίγες φράουλες ή μούρα είναι ιδανικά αφού δεν χρειάζονται καθάρισμα και ταιριάζουν με οτιδήποτε πιούμε.
Tip Νο 1: Επενδύουμε σε ένα ειδικό ράφι που στερεώνεται στην μπανιέρα. Θα αποδειχτεί πολύ χρήσιμο για να ακουμπήσουμε το βιβλίο ή το κρασί μας.
Tip Νο 2: Επίσης παίρνουμε ένα πλαστικό μαξιλάρι για να το ακουμπήσουμε στον αυχένα μας. Αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε μια πετσέτα τυλιγμένη σε ρολό.
#3 Απομακρύνουμε τους αντιπερισπασμούς
Εννοείται ότι η ώρα που θα κάνουμε αφρόλουτρο είναι σχετικά αργά, όταν τα παιδιά θα έχουν ξαπλώσει και γενικώς η οικογένεια θα έχει ηρεμήσει. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να χαμηλώσουμε τον ήχο του κινητού και να το αφήσουμε σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε digital αποτοξίνωση έστω και για λίγη ώρα. Εξίσου σημαντικό είναι να αφαιρέσουμε το ρολόι μας και οτιδήποτε δείχνει την ώρα, προκειμένου να πάρουμε τον χρόνο μας.
#4 Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία νερού
Γεμίζουμε με νερό την μπανιέρα μέχρι τη μέση της. Θέλουμε να είναι τόσο ζεστό ώστε η παραμονή μας σε αυτό να είναι ευχάριστη και όχι βασανιστική. Η θερμοκρασία μέχρι 40ο Κελσίου θεωρείται η καταλληλότερη. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι το καυτό νερό ταλαιπωρεί το δέρμα αφού διασπά τα πολύτιμα φυσικά του έλαια και διαταράσσει τον επιδερμικό φραγμό.
Tip No 1: Την πρώτη φορά ξεκινάμε με μικρότερο διάστημα παραμονής στην μπανιέρα, περίπου 20 λεπτά, για να διαπιστώσουμε πώς αντιδρά ο οργανισμός μας. Την επόμενη φορά μπορούμε να αυξήσουμε τον χρόνο μέχρι τα 40-60 λεπτά.
Tip No 2: Οταν ύστερα από λίγο η θερμοκρασία πέσει, ανοίγουμε τη βρύση και προσθέτουμε φρέσκο, ζεστό νερό.
#5 Προσθέτουμε αιθέρια έλαια
Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας ή χαμομηλιού θα ενισχύσουν την αίσθηση χαλάρωσης και θα αφήσουν την επιδερμίδα απαλά αρωματισμένη. Η λεβάντα αλλά και η βανίλια έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν και την ποιότητα του ύπνου. Επίσης η προσθήκη των παραπάνω αιθέριων ελαίων και επιπλέον του φασκόμηλου και του ευκαλύπτου μπορεί να δράσει ευεργετικά ενάντια στα συμπτώματα του κρυολογήματος, εφόσον έχουν αντιμικροβιακό χαρακτήρα.
#6 Ρίχνουμε στο νερό άλατα μπάνιου
Τα άλατα μπάνιου έχουν ιδιαίτερα ευεργετική δράση σε πολλαπλά επίπεδα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, τα άλατα Epsom αυξάνουν τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι απαλλάσσει το σώμα από τους πόνους και βοηθά τους μυς να χαλαρώσουν. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του δέρματος.
Tip: Προαιρετικά, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε αφρό, διαλύουμε στο νερό μια σύνθεση αφρόλουτρου.
#7 Βάζουμε μια μάσκα προσώπου και κάνουμε μασάζ
Εκμεταλλευόμαστε το γεγονός ότι έχουν ανοίξει οι πόροι της επιδερμίδας μας και χρησιμοποιούμε μια υφασμάτινη μάσκα προσώπου ή eye patches, αφού στερεώσουμε ψηλά τα μαλλιά μας.
Στη συνέχεια, με ένα απαλό σφουγγάρι κάνουμε κυκλικές κινήσεις στις γάμπες, στην κοιλιά, στον θώρακα και στα χέρια. Ετσι διεγείρουμε το λεμφικό σύστημα, προάγοντας την αποτοξίνωση, βοηθάμε στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και ξεκουράζουμε επιπλέον τους μυς μας.
#8 Τρίβουμε με μια ράσπα τα πέλματά μας
Αφού μείνουμε για λίγη ώρα στην μπανιέρα, απομακρύνουμε τα τραχιά σημεία από τα πέλματα. Ετσι θα γίνουν απαλά και θα μπορέσουν να απορροφήσουν καλύτερα τη θρεπτική κρέμα που θα τους απλώσουμε αργότερα.
#9 Ξεπλένουμε το δέρμα μας με ζεστό νερό
Αφού τελειώσουμε το μπάνιο μας, ξεπλένουμε με ζεστό νερό προκειμένου να απομακρύνουμε νεκρά κύτταρα, ρύπους και τοξίνες από τους πόρους που έχουν ανοίξει. Σκουπιζόμαστε με απαλές κινήσεις.
#10 Ενυδατώνουμε το δέρμα μας
Μια θρεπτική κρέμα σώματος αμέσως μετά το μπάνιο βοηθάει στη βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας. Στη συνέχεια, λίγο πριν ξαπλώσουμε, εφαρμόζουμε μια θρεπτική κρέμα και στα πέλματά μας.
Tip: Τα οφέλη του απολαυστικού αφρόλουτρού μας μεγεθύνονται αν πέσουμε κατευθείαν για ύπνο.