Είναι γνωστό ότι η ενσυνειδητότητα συμβάλλει στην μείωση του άγχους και την διαχείριση της κατάθλιψης, ενισχύοντας την ψυχική ευεξία. Είναι όμως μέθοδος που ταιριάζει σε κάθε άτομο; Αυτό βρέθηκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Ενσυνειδητότητα σε 1′
Η ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί ως η εστίαση της προσοχής στην παρούσα στιγμή αλλά και στην εξέλιξη των εμπειριών από στιγμή σε στιγμή, δίχως κριτική. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σημαντικά την δημοφιλία της, αφού υπόσχεται ηρεμία και καλύτερη διαχείριση του αναπόφευκτου άγχους.
Πολλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές (RCTs) έχουν διεξαχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο για να εκτιμηθεί εάν η προσωπική εξάσκηση της ενσυνειδητότητας μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και ευεξία, αλλά τα αποτελέσματα είναι συχνά πολλά και διαφορετικά.
Στην έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, η ομάδα ερευνητών από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge διεξήγαγε συστηματική ανάσκοπηση και μετα-ανάλυση για να εξετάσει τα δημοσιευμένα δεδομένα.
Καλύτερη από το.. τίποτα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας σε σύγκριση με καμία άλλη μέθοδο, μπορεί πράγματι να συμβάλλει στην μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, ωστόσο τα δεδομένα έδειξαν ότι σε περισσότερες από μία στις είκοσι δοκιμές, η ενσυνειδητότητα δεν φαίνεται να βοήθησε.
Σε σύγκριση με άλλες “feel good” πρακτικές, όπως η γυμναστική, η ενσυνειδητότητα δεν ήταν ούτε καλύτερη αλλά ούτε και μειωμένη απόδοση.
Ο καθηγητής Peter Jones, επίσης από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge και επικεφαλής συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ενώ η ενσυνειδητότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια, διαπιστώσαμε ότι μπορεί να υπάρχουν και καλύτεροι τρόποι βελτίωσης της ψυχικής υγείας, όπως η γυμναστική.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές μπορεί να αποδειχθούν πιο κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις εάν είναι πιο αποτελεσματικές, πολιτισμικά πιο αποδεκτές ή είναι πιο εφικτές ή οικονομικά αποδοτικές. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τώρα περισσότερες επιλογές».