Τα αυγά είναι ιδιαίτερα θρεπτικά καθώς περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες αλλά είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, υγιή λιπαρά και διάφορα ιχνοστοιχεία. Εκτός από νόστιμα, μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους.
Μαγείρεμα και αυγά
Μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με άλλα υγιεινά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά. Το μαγείρεμα τους καταστρέφει επίσης τυχόν επικίνδυνα βακτήρια, καθιστώντας τα πιο ασφαλή για κατανάλωση.
Οι πιο δημοφιλείς τρόποι μαγειρέματος, περιλαμβάνουν:
- Βρασμένα: Μπορείτε να τα βράσετε για περίπου έξι έως δέκα λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτά θέλετε να είναι.
- Ποσέ: Τα αυγά ποσέ μαγειρεύονται σε λίγο πιο κρύο νερό.
- Τηγανητά: Σπάστε τα αυγά σε ένα καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο για να τα απολαύσετε τηγανητά.
- Ψημένα: Τα ψημένα αυγά μαγειρεύονται σε ένα ζεστό φούρνο σε ένα πιάτο με επίπεδη βάση μέχρι να ψηθεί το αυγό.
- Scrambled: Χτυπήστε τα σε ένα μπολ, βάλτε τα σε ένα καυτό τηγάνι και ανακατέψτε τα σε χαμηλή φωτιά.
- Ομελέτα: Για να φτιάξετε μια ομελέτα, χτυπήστε τα, βάλτε τα σε ένα καυτό τηγάνι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά.
Πώς θα διατηρήσετε τα θρεπτικά τους συστατικά
Το μαγείρεμα των αυγών τα καθιστά ασφαλέστερα για κατανάλωση και καθιστά επίσης μερικά από τα θρεπτικά τους συστατικά ευκολότερα στην πέψη. Μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά τους συστατικά γίνονται πιο εύπεπτα όταν θερμαίνονται.
Αυτή η αλλαγή στην πεπτικότητα πιθανότατα συμβαίνει επειδή η θερμότητα προκαλεί δομικές αλλαγές στις πρωτεΐνες των αυγών.
Ωστόσο, αν και το μαγείρεμα κάνει τα θρεπτικά τους συστατικά πιο εύπεπτα, σε άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μειώνεται η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α κατά περίπου 17-20%. Το μαγείρεμα μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών.
Tips υγείας
Για να διατηρήσετε τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά και να τα κάνετε ακόμα πιο υγιεινά, μπορείτε να:
- Επιλέξετε μια μέθοδο μαγειρέματος χαμηλών θερμίδων, όπως τα βρασμένα αυγά.
- Συνδυάστε τα με λαχανικά.
- Μην τα μαγειρεύετε υπερβολικά, καθώς όσο περισσότερο τα μαγειρεύετε, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να χάσετε.