Η ανανέωση φαίνεται πως αποτελεί επιταγή των ημερών και ίσως την πιο κοινή επιθυμία-στόχο, αφού όχι μόνο υποδεχθήκαμε τη νέα χρονιά αλλά σίγουρα θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες ημέρες και τις απρόσμενες αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία.
Το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε τις αλλαγές μας είναι από το σπίτι, καθώς είναι γνωστό ότι η διάθεσή μας επηρεάζεται από όλα όσα αντικρίζουμε καθημερινά. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας, μπορούμε να διαμορφώσουμε τους χώρους μας ώστε να αντανακλούν την ανανέωση που θέλουμε να δούμε και στον εαυτό μας.
Φυσικά δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολύτιμο χρόνο και χρήμα, αρκεί να αξιοποιήσουμε σωστά όλα όσα ήδη έχουμε, όπως τα σκονισμένα αξεσουάρ που ποτέ δεν χρησιμοποιήσαμε, έξυπνες ιδέες και την καλή μας διάθεση.
Out with the old, in with the new
Το παραπάνω μάντρα δεν αποτελεί απλώς μια κοινότοπη φράση αλλά μεταδίδει άμεσα και συνοπτικά την έννοια της αλλαγής, της πολύτιμης εξέλιξης, αφού όλοι γνωρίζουμε πως «η πέτρα που κυλά, δεν χορταριάζει».
Η πολυπόθητη αλλαγή δεν κρύβεται πάντα στις μεγάλες ριζικές αποφάσεις. Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των συνηθειών μας, της προσωπικής μας συνέπειας, όλων εκείνων που κάνουμε τη μία ημέρα πίσω από την άλλη.
Για να κάνουμε όμως ακόμα και μικρά πράγματα χρειαζόμαστε χώρο, είτε συμβολικό είτε πραγματικό, και εκεί έρχεται το «μεγάλο ξεκαθάρισμα», που δεν είναι άλλο από το δημοφιλές decluttering.
Το decluttering προσλαμβάνει θεραπευτικές ιδιότητες, διότι χαρίζει ένα νοητικό διάλειμμα από τη διαρκή ενασχόληση με δύσκολα ζητήματα της καθημερινότητας. Μας βοηθά να συντονίσουμε τον εγκέφαλό μας σε μια συστηματική, ενεργητική κατάσταση, που μπορούμε να εφαρμόσουμε και σε άλλους τομείς της ζωής μας για να επιτύχουμε τους στόχους μας.
Ακριβώς όπως μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια «αποτοξίνωση» στους χώρους μας, το ίδιο μπορούμε να εφαρμόσουμε και στο πρόγραμμά μας, διακρίνοντας ανάμεσα σε εκείνα που πρέπει να γίνουν για να πλησιάσουμε τα «θέλω» μας και εκείνα που μας αποσυντονίζουν.
Ξεκινώντας με το ξεκαθάρισμα, θα είναι πιο εύκολο στη συνέχεια να υλοποιήσουμε όλα όσα θέλουμε τη νέα χρονιά.
Εσωτερικές χωροταξικές αλλαγές
Ο,τι αντικρίζουμε μεταφράζεται σε ενέργεια, σε διάθεση, σε συναίσθημα. Ολα όσα βλέπουμε μας επηρεάζουν, επιδρώντας θετικά ή αρνητικά στις επιδόσεις μας, στην παραγωγικότητά μας. Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας αυτή την κοινή γνώση;
Είμαστε πολύπλευρες προσωπικότητες και καθημερινά οι ρόλοι που οικειοποιούμαστε διαδέχονται ο ένας τον άλλον.
Κάθε χώρος και διαφορετικός ρόλος. Στο γραφείο προσπαθούμε αδιάκοπα να κλείσουμε τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις, στην προσωπική μας ζωή καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε δεσμεύσεις, με τις προκλήσεις να «κρύβονται» πίσω από την πόρτα του παιδικού δωματίου ή του καθιστικού.
Η πανδημία μάς στέρησε την πολυτέλεια των διαφορετικών χώρων, ο χρόνος όμως μας χάρισε τη συνειδητοποίηση της γνώσης ότι ο χώρος είναι πάνω από όλα «state of mind» που μπορεί να μεταφερθεί έστω και νοητά.
Το ίδιο δωμάτιο μπορεί να μας εξυπηρετήσει διαφορετικά, αρκεί να κάνουμε μερικές χωροταξικές μεταβολές, όπως το να μετακινηθούμε από το κρεβάτι στο γραφείο ή από το γραφείο στο τραπέζι της κουζίνας.
Η αλλαγή είναι μεγάλη και τα βήματα λίγα αν το καλοσκεφθούμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αξιοποιήσετε τους χώρους σας δημιουργώντας λειτουργικές ζώνες, με καθεμία από αυτές να προορίζεται για κάτι διαφορετικό. Παραμείνετε στο γραφείο σας, μέχρι να τελειώσετε τη δουλειά σας, καθώς έτσι διατηρείτε τη συγκέντρωσή σας.
Αφήστε χώρο για το πράσινο
Το πράσινο στοιχείο αποπνέει φρεσκάδα, υπενθυμίζοντάς μας την ανάγκη που τείνουμε ίσως να ξεχνάμε περισσότερο, της άμεσης επαφής με τη φύση. Μπορούμε να φέρουμε το πράσινο στο σπίτι μας, αλλάζοντας το χρώμα σε μερικούς τοίχους ή προσθέτοντας φυτά εσωτερικού χώρου που φιλτράρουν τον αέρα και βελτιώνουν την ποιότητά του.
Τη φετινή χρονιά αφήστε λίγο χώρο στο καθιστικό για φυτά και λουλούδια και θα δείτε ότι μαζί με αυτά, ο χώρος θα μεταμορφωθεί και η διάθεσή σας θα ανθίσει.
Κι αν βγάζατε τις κουρτίνες;
Οχι από όλους τους χώρους, αλλά θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τις αφαιρέσετε από την κουζίνα, έναν χώρο που χρειάζεστε άπλετο φυσικό φως. Στην πραγματικότητα το φυσικό φως προασπίζει την υγεία μας και μελέτη από το Harvard Business Review το επιβεβαιώνει.
Οι κουρτίνες αν και κάνουν τον χώρο σας να δείχνει σικ, «μπλοκάρουν» το φυσικό φως.
Γι’ αυτό θα ήταν καλό να απομακρύνετε τις βαριές κουρτίνες και να αφήσετε το φως να μπει μέσα. Με αυτόν τον τρόπο, ο φυσικός φωτισμός μπορεί να γίνει το νέο σας «ξυπνητήρι», εάν τελικά αποφασίσατε να τις αφαιρέσετε και από το υπνοδωμάτιο.