“Δεν έχω διάθεση”, “Νιώθω κουρασμένη”, “Δουλεύω πολλές ώρες”… Αυτές είναι πιθανότατα οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που λέμε όλοι κατά καιρούς προκειμένου να αποφύγουμε τη γυμναστική. Στην πραγματικότητα όμως η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά. Οι ενδορφίνες που παράγονται την ώρα της γυμναστικής μάς φτιάχνουν τη διάθεση, η σωματική δραστηριότητα μας χαρίζει ενέργεια και μετά από 8 ώρες που περνάμε καθιστοί σε μια καρέκλα το σώμα μας χρειάζεται να κινηθεί.

Βέβαια ειδικά αυτήν την περίοδο που η θερμοκρασία έχει πέσει και οι ημέρες είναι μουντές, μπορεί να δυσκολευτείτε παραπάνω να συνεχίσετε τη γυμναστική. Γι’ αυτό και εμείς σας έχουμε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε κίνητρο να σηκωθείτε από τον καναπέ και να φορέσετε τα αθλητικά σας.

Συμβουλές για να μη σταματήσετε τη γυμναστική

*Θέστε fitness στόχους

Θέλετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά; Ονειρεύεστε ένα σφιχτό και γραμμωμένο σώμα; Θέλετε να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση; Μήπως ο στόχος σας είναι να “ανεβάσετε” τη διάθεσή σας; Όταν ξεκινάτε να γυμνάζεστε, είναι σημαντικό να καθορίσετε τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε, έτσι ώστε να έχετε ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσετε. Προσοχή όμως: Οι στόχοι σας πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι και ρεαλιστικοί. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να απογοητευτείτε και να παραιτηθείτε της προσπάθειάς σας.

*Διατηρήστε τον ενθουσιασμό σας

Είναι λογικό ο έντονος ενθουσιασμός που έχετε όταν ξεκινάτε γυμναστική να μην κρατάει για πολύ. Συνήθως τον διαδέχεται μια περίοδος ανίας, που με τη σειρά της οδηγεί σε αδράνεια. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να αλλάζετε τακτικά πλάνο γυμναστικής ώστε να μην πέφτετε στην παγίδα της επανάληψης. Για παράδειγμα, μπορείτε να γυμνάζεστε στο σπίτι πέντε ημέρες την εβδομάδα και 1 φορά την εβδομάδα να βγαίνετε για περπάτημα ή τρέξιμο.

*Θυμηθείτε τα οφέλη της γυμναστικής

Ακριβώς επειδή διανύουμε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο και η ψυχολογία σας μπορεί να είναι στα… πατώματα, η γυμναστική σας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Ακόμη κι αν δεν έχετε την παραμικρή διάθεση να σηκωθείτε από τον καναπέ και να φορέσετε τα αθλητικά σας, αξίζει να το προσπαθήσετε. Μάλιστα, ακόμη και τα μικρά διαλείμματα σωματικής δραστηριότητας μέσα στη μέρα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων, όπως το στρες και τα νεύρα.

*Μην κυνηγάτε την τελειότητα

Ενώ είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στις προπονήσεις σας, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι ακόμη και αν δεν γυμναστείτε για 1-2 εβδομάδες, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου, ούτε θα έχετε χάσει αυτά που κερδίσατε από τότε που πρωτοξεκινήσατε τη γυμναστική.

*Δυναμώστε τη μουσική

Η μουσική κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να κάνει περισσότερα από το να διώξει τη βαρεμάρα. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Μπρίτις Κολούμπια Οκάναγκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ευχάριστη μουσική μπορεί να κάνει ακόμα και τη σκληρότερη προπόνηση πιο υποφερτή, ακόμη και για άτομα που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Η μουσική κατά τη διάρκεια της γυμναστικής μπορεί να λειτουργήσει ως μία στρατηγική απόσπασης της προσοχής, δηλαδή να αποσπάσει την προσοχή σας από φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η κούραση και έτσι να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις. Τι καλύτερο λοιπόν από το να γυμναστείτε ακούγοντας μουσική;