Οι περισσότεροι άνθρωποι την περίοδο των γιορτών παραμελούμε τη σωματική άσκηση και αψηφούμε κάθε διατροφικό κανόνα. Κάπως έτσι ο νέος χρόνος μάς βρήκε εκτός φόρμας και με μερικά παραπάνω κιλά που κάνουν το κουμπί του τζιν να κλείνει με δυσκολία. Η περίοδος που διανύουμε λοιπόν είναι μια καλή ευκαιρία να δώσουμε στον οργανισμό μας μικρές ανάσες αποτοξίνωσης, να ξεκουράσουμε το πεπτικό μας σύστημα, την καρδιά μας, αλλά και να συμμαζέψουμε λίγο τη… ζυγαριά.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυμναζόμαστε με τις ώρες ή να ακολουθήσουμε μια ακραία δίαιτα με χυμούς. Άλλωστε, ο οργανισμός μας διαθέτει ήδη μηχανισμούς ώστε να αποτοξινώνεται από μόνος του. Το ήπαρ και τα νεφρά μας κάνουν ήδη αυτή τη δουλειά. Αυτά είναι τα όργανα που είναι κυρίως υπεύθυνα για τον μεταβολισμό και το φιλτράρισμα των περισσότερων τοξινών στο σώμα μας.
Η αποτοξίνωση λοιπόν είναι μια άκρως απαραίτητη διαδικασία του οργανισµού, η οποία προκύπτει φυσικά. Υπάρχουν όμως τρόποι να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης του οργανισμού μας.
Πώς θα ενισχύσουμε την αποτοξίνωση του οργανισμού μας
*Αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα
Η σωματική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί ευεξία, ενώ μέσω της εφίδρωσης που προκαλεί θα αποβάλουμε τοξίνες. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό, με μικρές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και η ουρία και μπορεί να ενισχύσει κάπως την αποτοξίνωση του οργανισμού μας. Δεν χρειάζεται να γυμναζόμαστε με τις ώρες, μόλις 20 λεπτά σωματικής άσκησης αρκούν για να αυξήσουμε τον καρδιακό μας παλμό και να ιδρώσουμε.
*Πίνουμε πολλά υγρά
Η επαρκής πρόσληψη υγρών προάγει τους μηχανισμούς φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας. Πίνουμε λοιπόν αρκετό νερό, χυμούς φρέσκων φρούτων και λαχανικών ή φυσικά αφεψήματα, όπως το χαμομήλι, το πράσινο τσάι, το φασκόμηλο, χωρίς βέβαια προσθήκη ζάχαρης.
*Το ρίχνουμε στις σούπες
Με το κρύο «τραβιούνται» εύκολα και μπορεί να αποτελέσουν μια καλή αφορμή για μια διατροφική κάθαρση μετά το φαγοπότι των γιορτών. Οι σούπες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και παράλληλα μας προσφέρουν πλήθος πολύτιμων συστατικών, χωρίς πολλές θερμίδες.
*Αυξάνουμε τις φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας του εντέρου, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας τη διέλευση της τροφής από αυτό και κατ’ αυτόν τον τρόπο βοηθούν να μειωθούν τα φουσκώματα, το βάρος και η δυσκοιλιότητα. Για να πάρουμε φυτικές ίνες βάζουμε στο πιάτο μας άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, λαδερά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και προϊόντα ολικής αλέσεως.
*Καταναλώνουμε µικρά γεύµατα µέσα στην ηµέρα
Ξαναβάζουμε στη διατροφή μας ενδιάμεσα, θρεπτικά σνακ που λόγω του ακατάστατου προγράμματος των γιορτών τα παραλείπαμε. Επιλέγουμε φρούτα και φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών.
*Περιορίζουμε το αλάτι
Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών. Περιορίζουμε λοιπόν το αλάτι στα πιάτα μας και τους χαρίζουμε γεύση χρησιμοποιώντας φυσικά υποκατάστατα, όπως πιπέρι και μπαχαρικά, ξίδι, λεμόνι, μπαλσάμικο και πολλά αρωματικά όπως ο μαϊντανός, η ρίγανη κ.ά.
*Αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας
Προτιμάμε την κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών όπως ψάρι αντί για κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), καθώς επίσης και όσπρια, λαδερά και ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσες λαχανικών.
*Μένουμε μακριά από το αλκοόλ
Ο μεταβολισμός του αλκοόλ γεμίζει το σώμα μας με τοξίνες. Το αποφεύγουμε λοιπόν όσο μπορούμε, αφού στις γιορτές σίγουρα ήπιαμε ένα ποτηράκι παραπάνω.
*Μειώνουμε τα γλυκά
Αποφεύγουμε τα επιδόρπια που έχουν σοκολάτα, κρέμα γάλακτος, σαντιγί και αν έχουμε λιγούρα για κάτι γλυκό επιλέγουμε μέλι, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και παστέλι.
*Επιλέγουμε ένα ελαφρύ βραδινό
Φροντίζουμε να έχουμε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες προτού κοιμηθούμε και επιλέγουμε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως σαλάτα ή γιαούρτι με φρούτα ή/και δημητριακά ή μια σούπα λαχανικών.