Εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας άνοιξαν σήμερα και πάλι τα Δημοτικά σχολεία με αυστηρά μέτρα. Οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν στα χέρια τους συγκεντρωμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα που με βεβαιότητα να αποδεικνύουν πως είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση.
Συγκεκριμένα περιμένουν να δουν αν και κατά πόσο η χαλάρωση των εορτών επηρέασαν τους δείκτες, καθώς καλούνται την ίδια ώρα να αποφασίσουν αν θα δώσουν το πράσινο φως ώστε να ανοίξει το λιανεμπόριο ή να επιστρέψουν οι υπόλοιποι μαθητές στα θρανία.
Σε κάθε περίπτωση οι σκληροί δείκτες αλλά και η εικόνα από τα λύματα αποδεικνύουν πως η αποκλιμάκωση εξακολουθεί να είναι αργή και βασανιστική, ενώ η κόπωση της κοινωνίας μπορεί ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσει ως νάρκη στην πορεία του ιού.
Οι ειδικοί παρακολουθούν συνεχώς τους παρακάτω παράγοντες ώστε να είναι πλήρως προετοιμασμένοι σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια απότομη διασπορά στην κοινότητα.
Άλλωστε όπως έχουν αναφέρει ήδη οι αρμόδιοι, τα μέτρα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι δυναμικές και ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν αν χτυπήσει καμπανάκι στην επιστημονική κοινότητα.
Απόδειξη άλλωστε αποτελεί και η δυτική Αττική, η Κοζάνη και η Ροδόπη η οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται υπό καθεστώς σκληρού lockdown καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμη υψηλό.
Τα λύματα στην Αττική δείχνουν υψηλό ιικό φορτίο από τις γιορτές
Την ίδια ώρα η διατήρηση του επιδημιολογικού φορτίου χαμηλά είναι το νέο στοίχημα των λοιμωξιολόγων σε μία δύσκολη περίοδο, ωστόσο τα πρώτα δείγματα δεν φαίνεται να είναι καλά από τα λύματα της Αττικής.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών.
Ο ίδιος εκτίμησε πως τα πράγματα στην Αττική είναι δύσκολα και γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.
Αργή αποκλιμάκωση με τάσεις… αναζωπύρωσης δείχνουν οι δείκτες
Δυστυχώς η κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά τα στοιχεία από τις καθημερινές ενημερώσεις λίστες του ΕΟΔΥ δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.
Η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων και των θανάτων κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ενώ οι νοσηλευόμενοι σημειώνουν μία μικρή αύξηση.
Συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα φαίνεται πως άφησαν πίσω τους μία αύξηση στους νοσηλευόμενους της τάξεως του 20-25%.
Οι ειδικοί μάλιστα αναμένουν αύξηση και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής τις επόμενες 7-10 ημέρες.
Παρά το γεγονός πως την μεγαλύτερη πίεση σε ΜΕΘ συνεχίζει να δέχεται η συμπρωτεύουσα, η κατάσταση των κρουσμάτων παραμένει σχετικά καλή.
Από την άλλη η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10%-15% σε λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.
Το τρίτο κύμα θα μας αποτελειώσει
Παράλληλα η Ελλάδα δεν έχει πληγεί ακόμη από το τρίτο κύμα, ωστόσο αν γίνει κάτι τέτοιο φαίνεται πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ περισσότερο.
Ωστόσο υπενθυμίζεται πως η χώρα μας άρχισε να πλήττεται με καθυστέρηση δέκα έως είκοσι ημερών, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, από το δεύτερο κύμα κοροναϊού. Κι έτσι έλαβε με αντίστοιχη καθυστέρηση περιοριστικά μέτρα, ενώ η κορύφωση των κρουσμάτων της ήταν την περίοδο 12-20 Νοεμβρίου, όταν στην Ισπανία φερ’ ειπείν αυτό συνέβη στις 28 Οκτωβρίου.
Με βάση αυτό ειδικοί έχουν τονίσει πως δεν αποκλείεται το τρίτο κύμα να φτάσει στη χώρα μας περίπου τον Φεβρουάριο.
Την ανησυχία του μήπως η μερική αποκλιμάκωση φέρει ένα τρίτο κύμα εξέφρασε και ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε. Τόνισε δε ότι ότι αυτό πουν τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακά άνοιγμα της αγοράς επισημαίνοντας ότι αυτό «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Στην καρδιά της εποχής των αναπνευστικών λοιμώξεων
Δυστυχώς αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που μπορεί να ακυρώσουν όσα με τόσο κόπο προσπαθούμε να καταφέρουμε τους τελευταίους δύο μήνες και να φέρουν παράταση του lockdown.
Κι αυτό γιατί αυτός ο καιρός δεν μπορεί να θεωρηθεί σύμμαχος μας αυτή τη στιγμή, μιας και είναι γνωστό πως οι δύο μήνες -Ιανουάριος και Φεβρουάριος- είναι οι μήνες των αναπνευστικών λοιμώξεων και γι΄αυτό πρέπει να προσέχουμε πολύ.
Μετάλλαξη και απόδραση στις παραλίες
Μάλιστα αν σε αυτούς τους επιβαρυντικούς παράγοντες προστίθετο και αυξημένη κινητικότητα στις παραλίες το Σαββατοκύριακο, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου μιας και όπως έχει ειπωθεί ουκ ολίγες φορές η κινητικότητα φέρνει… διασπορά.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι ειδικοί δεν θα μπορούσαν να μην εκφράσουν την ανησυχία τους για την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα και για τον τρόπο που θα επιδράσει στην περαιτέρω μεταδοτικότητα της λοίμωξης COVID-19.
Υπενθυμίζεται άλλωστε πως μέχρι την Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ περιστατικά με τη μετάλλαξη (ένα εκ των οποίων προερχόμενο από το Ντουμπάι).