Αν έχετε μια πιεστική καθημερινότητα με γρήγορους ρυθμούς, αν δουλεύετε υπερωρίες και παράλληλα πρέπει να φροντίζετε τα παιδιά και να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, δεν είναι περίεργο να νιώθετε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια. Πέρα όμως από τις υποχρεώσεις σας, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δεν έχετε ενέργεια.
Οι λόγοι που δεν έχετε ενέργεια
*Δεν κοιμάστε καλά
Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος (π.χ. ροχαλητό) είναι από τις πιο συχνές αιτίες που νιώθετε ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κακός ύπνος επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή σας, σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση και υπνηλία και φυσικά μειώνει τις αποδόσεις σας στη δουλειά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε τον ύπνο προτεραιότητά σας, έτσι ώστε ο οργανισμός να έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.
*Δεν πίνετε αρκετό νερό
Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών,είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.
*Καπνίζετε
Στη σύγχρονη εποχή όλοι ανεξαιρετώς ξέρουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Μάλιστα, οι αρχές δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Ως γνωστόν, το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει την οξυγόνωση του αίματος. Η κακή οξυγόνωση του οργανισμού μειώνει την ευεξία και την ενέργειά σας.
*Μένετε νηστικοί
Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού. Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση. Επίσης, αποδυναμώνεται η συγκέντρωσή σας, μιας και ο εγκέφαλός σας δεν έχει το καύσιμο που χρειάζεται. Άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι το τρέμουλο, η εφίδρωση και η νευρικότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε ανά μερικές ώρες, ώστε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς μας και κατ΄επέκταση την αποδοτικότητά μας.
*Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθετε ότι η ενέργειά σας έχει μειωθεί απότομα ή αντιμετωπίζετε παράλληλα και άλλα συμπτώματα, καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας