Παρόλο που οι αγκαλιές, τα φιλιά, οι χειραψίες, καθώς και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους έχουν πια μειωθεί έως… καταργηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού, κάποιοι από εμάς ίσως δεν καταφέρουμε να αποφύγουμε το κρυολόγημα εφέτος.
Αν λοιπόν παρ’ όλες τις προσπάθειες που κάνατε δεν καταφέρατε να τη «γλιτώσετε» και κρυολογήσατε, προσπαθήστε τουλάχιστον να τo «περάσετε» ελαφρά. Δείτε λοιπόν τι θα αναγκάσει τον ιό να κάνει γρηγορότερα τον κύκλο του, καθώς και τι πρέπει να αποφύγετε.
1. Ξεκουραστείτε
Η σωματική και η ψυχική κόπωση είναι σύμμαχοι των ιών. Σήμερα οι περισσότεροι περνάμε το κρυολόγημα «στο πόδι» δουλεύοντας από το σπίτι ή κάνοντας άλλες δουλειές παρόλο που τρέχει η μύτη μας και πονάει το κεφάλι μας.
Με αυτόν τον τρόπο όμως κουραζόμαστε και η άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος μειώνεται περισσότερο. Για να ξεπεράσετε λοιπόν γρήγορα το κρυολόγημα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την κυριότερη συμβουλή των ειδικών: Ξεκουραστείτε στο σπίτι, έστω και για δύο ημέρες, σε ζεστή ατμόσφαιρα (24-25°C). Είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να εξοικονομήσει δυνάμεις για την καταπολέμηση του ιού.
2. Πίνετε πολλά υγρά
Οσο περισσότερα υγρά πίνετε όταν είστε συναχωμένοι τόσο το καλύτερο. Oι ειδικοί συνιστούν να πίνετε καθημερινά αρκετό νερό, εφόσον δεν έχετε κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας που επιβάλλει περιορισμένη κατανάλωσή του.
Τα υγρά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και τη μύτη.
Επιπλέον, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη όσο ο οργανισμός μάχεται τους ιούς. Εκτός από νερό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων, που τονώνουν τον οργανισμό, αλλά και ροφήματα (χαμομήλι, τίλιο), που μαλακώνουν το βλεννογόνο του λαιμού και της μύτης, διευκολύνοντας την αποβολή των εκκρίσεων.
3. Nαι στα πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, οι φρέσκιες σαλάτες καθώς και όλα τα άλλα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προφυλάσσουν από τις ιώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ο ρόλος των οποίων είναι να μάχονται τους ιούς. Ωστόσο, όταν έχουμε ήδη κρυολογήσει, η κατανάλωση πορτοκαλάδας βοηθά στην ανάρρωση, στο πλαίσιο της επαρκούς λήψης υγρών και της ισορροπημένης διατροφής.
4. Δυναμώστε με σούπες
Oι κοτόσουπες, χορτόσουπες, κρεατόσουπες είναι ιδανική επιλογή για τους κρυολογημένους, επειδή συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόσληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο και άφθονων αντιοξειδωτικών από τα λαχανικά. Oι πρωτεΐνες (από τα κρεατικά) αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των αντισωμάτων που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τους ιούς.
5. Κάντε εισπνοές
Oι εισπνοές ατμού πάνω από μια λεκάνη με καυτό νερό συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων. Κάντε εισπνοές και με ατμούς ευκαλύπτου, για να ελευθερώσετε τις αναπνευστικές οδούς. Oι εισπνοές είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές το βράδυ, επειδή βοηθούν τον ύπνο, που κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι δύσκολος. Αποφύγετε όμως την εισπνοή οινοπνεύματος εμποτισμένου σε βαμβάκι, γιατί παρόλο που «ξεβουλώνει» τη μύτη και διευκολύνει προσωρινά την αναπνοή, ξηραίνει το βλεννογόνο της μύτης.
6. Nαι στις γαργάρες
Εάν εκτός από το συνάχι έχετε και πονόλαιμο, τότε μπορείτε να κάνετε τρεις φορές την ημέρα γαργάρες με ροδόνερο, αλατόνερο ή χαμομήλι, τα οποία δρουν αντισηπτικά.
7. Οχι αντιπυρετικό με το παραμικρό
Αποφεύγετε τα αντιπυρετικά όταν δεν έχετε υψηλό πυρετό. Ο πυρετός αποτελεί ένα χρήσιμο όπλο του οργανισμού για να πολεμήσει τα μικρόβια και τους ιούς.
8. Προσέξτε το αντιβηχικό
Ο βήχας είναι μια δύσκολη περίπτωση. Στις ιώσεις μπορεί να παρουσιαστεί βήχας, ο οποίος άλλοτε μπορεί να οφείλεται σε εκκρίματα που κατεβαίνουν από τον φάρυγγα χαμηλά στο αναπνευστικό σύστημα, άλλοτε σε βρογχίτιδα και άλλοτε σε βρογχόσπασμο ή βρογχοπνευμονία.
Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να σας δει ο γιατρός, προκειμένου να διαπιστώσει τον τύπο και την αιτιολογία του βήχα και να σας συστήσει την ανάλογη αγωγή, ώστε να μην πάρετε αντιβηχικό που καταστέλλει τον βήχα, τη στιγμή που πρέπει να πάρετε σιρόπι που θα σας βοηθήσει να αποβάλετε τα εκκρίματα.
9. Οχι στην αντιβίωση
Η αντιβίωση όχι μόνο δεν βοηθά αν έχετε ίωση του αναπνευστικού συστήματος αλλά, αντίθετα, δημιουργεί και επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με ανεπιθύμητες παρενέργειες, καθώς και με αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Η αντιβίωση δεν καταπολεμά τους ιούς αλλά τα μικρόβια. Κατά συνέπεια, δεν χρησιμεύει για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Η θεραπεία των απλών ιώσεων του αναπνευστικού συστήματος είναι συμπτωματική, δηλαδή πρέπει να αντιμετωπίσετε ένα-ένα τα συμπτώματα.
Ετσι, αν έχετε πυρετό, θα πάρετε αντιπυρετικό, αν έχετε έντονο συνάχι, θα πάρετε αποσυμφορητικό κ.λπ. Αντιβίωση μπορεί να χορηγηθεί μόνο για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών μιας ίωσης. Αν οι ενοχλήσεις που έχετε επιμείνουν για περισσότερο από μία εβδομάδα, τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό, γιατί μπορεί τελικά να χρειάζεστε αντιβίωση.
10. Σταματήστε το κάπνισμα
Καλό είναι να ξεχάσετε το τσιγάρο όταν είστε συναχωμένοι. Στους καπνιστές οι μηχανισμοί άμυνας και αποκατάστασης των πνευμονικών κυττάρων είναι «επιβαρυμένοι», γι’ αυτό και ο κύκλος μιας αναπνευστικής ίωσης μπορεί να διαρκέσει το διπλάσιο χρόνο από το συνηθισμένο, που είναι 3-4 ημέρες.
Επιπλέον, λόγω της μειωμένης άμυνας του αναπνευστικού συστήματος, ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της χρόνιας βρογχίτιδας (από την οποία πάσχουν πολλοί καπνιστές), με κυριότερο σύμπτωμα τον έντονο παραγωγικό βήχα και τη δυσχέρεια της αναπνοής.