Δυστυχώς πολύ συχνά όταν το παρακάνουμε με τις διατροφικές ατασθαλίες αντιμετωπίζουμε και τις συνέπειες. Πόνοι στο στομάχι, καούρες, βαρυστομαχιά, ξινίλες, φούσκωμα, ακόμα και τάση προς εμετό έρχονται για να μας θυμίσουν ότι ξεπεράσαμε τα όρια και χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί.
Οι ένοχοι της δυσπεψίας
Η δυσπεψία συμβαίνει συνήθως σε ανθρώπους που έχουν μια σχετική ευαισθησία, συχνά και κληρονομικότητα, αλλά και σε όσους το έχουν παρακάνει με το κάπνισμα, το βαρύ φαγητό, τα γλυκά και το αλκοόλ.
Οι συνήθεις ύποπτοι είναι πολλοί, όπως τα βαριά, πικάντικα, καυτερά, τηγανητά, λιπαρά φαγητά, η σοκολάτα, η πιπεριά, τα εσπεριδοειδή, το αβγό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καρυκεύματα, ο καφές, οι πίκλες, τα παστά, τα καπνιστά, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το στρες κ.ά. Φυσικά δεν είναι καθόλου απίθανο ο κάθε άνθρωπος να παρουσιάζει τις προσωπικές του ευαισθησίες και να τον ενοχλούν διαφορετικά πράγματα.
Γι’ αυτό είναι σκόπιμο να παρατηρήσουμε και κατά συνέπεια να αποφεύγουμε τα τρόφιμα που μας πειράζουν κάθε φορά που τα καταναλώνουμε.
Οι σύμμαχοι
Στη μάχη κατά της δυσπεψίας θα μας βοηθήσει – εκτός από την αποφυγή όλων των ερεθιστικών παραγόντων – το να τρώμε συχνά, πολλά και μικρά γεύματα, και να φροντίζουμε το βραδινό μας να είναι ελαφρύ και να το έχουμε καταναλώσει τουλάχιστον δύο ώρες προτού ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.
Οι απαραίτητες εξετάσεις
Αν η δυσπεψία και τα στομαχικά προβλήματα, ο πόνος, οι καούρες, το φούσκωμα κ.λπ. διαρκούν και μας ταλαιπωρούν συχνά, εμφανίζονται χωρίς κάποια προφανή αιτία ή συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα (π.χ. απώλεια βάρους, όρεξης κ.ά.), θα πρέπει να επισκεφθούμε έναν γαστρεντερολόγο ώστε να διερευνήσουμε την κατάσταση.
Μετά την κλινική εξέταση είναι πιθανό να μας ζητήσει να κάνουμε κάποιες εξετάσεις (π.χ. γαστροσκόπηση, υπέρηχο άνω κοιλίας, εξέταση για την πιθανότητα ύπαρξης ελικοβακτηριδίου του πυλωρού κ.ά.).
Αν δεν βρεθεί κάποια παθολογική αιτία (π.χ. πέτρες στη χοληδόχο κύστη, εγκατεστημένη γαστρίτιδα κ.ά.), θα θεωρήσει ότι έχουμε μια αθώα λειτουργική διαταραχή του ανώτερου πεπτικού (λειτουργική δυσπεψία), πράγμα καθόλου σπάνιο, αφού συμβαίνει στα ¾ των ανθρώπων που έχουν συμπτώματα δυσπεψίας.
Η αντιμετώπιση
Υπάρχουν αρκετά φάρμακα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις περιστασιακές αυτές στομαχικές ενοχλήσεις. Αυτά είναι: Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (PPIs) και οι ανταγωνιστές των Η2-υποδοχέων, φάρμακα τα οποία είναι καλύτερα να λαμβάνονται πριν από το φαγητό και καταστέλλουν την παραγωγή οξέος στο στομάχι.
Τα αντιόξινα, που εξουδετερώνουν τα οξέα του στομάχου προκαλώντας ανακούφιση από τις καούρες και τη δυσπεψία σε λιγότερο από μία ώρα, και τα αλγινικά, που δρουν εντός 5 λεπτών, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα στο στομάχι ώστε να συγκρατούνται εκεί τα οξέα και να εμποδίζεται η παλινδρόμησή τους προς τον οισοφάγο.
Εκτός από τα φάρμακα, μπορεί να νιώσουμε ανακούφιση καταναλώνοντας κάποια βότανα σε αφεψήματα, όπως η γλυκόριζα, το μάραθο, η μαντζουράνα, ο δυόσμος, η μολόχα, η μέλισσα, η αγγελική, το γλυκάνισο, το κάρδαμο, το χαμομήλι και η φτελιά.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Βασίλη Σαζανίδη, γαστρεντερολόγο – ηπατολόγο